StoryEditorOCM
DubrovnikNije veliko rasterećenje

Roditelji će moći pravdati do tri izostanka djece drito u e-dnevnik. Evo što će se dogoditi ako to zloupotrijebe

Piše Kristina Filičić
9. siječnja 2024. - 09:14

Od ovog polugodišta roditelji učenika osnovnih i srednjih škola izpstanak svoje djece do tri dana moći će osobno opravdati u e-dnevniku. I do sada su roditelji do tri dana pravdali izostanak učenika iz škole, ali obično je to bilo odlaskom na informacije kod razrednika ili razrednice, a od korone na ovamo češće putem e-maila, sms poruke ili vibera.

- Za roditelja je to samo još jedna dodatna, dobra, nova mogućnost u 21. stoljeću koju pruža sustav da roditelj umjesto slanja poruke direktno opravdanje upiše u e-dnevnik. Naravno, to ne znači da se ne mogu koristiti i stare metode. Štoviše, ovo će možda motivirati neke roditelje koji rijetko ulaze u e-dnevnik, a praksa nam je pokazala da takvih roditelja ima, kad im bude trebalo da ipak i uđu u e-dnevnik. Da se malo bolje priviknu na komunikaciju s nastavnicima putem e-dnevnika ali i radi kontrole svoje djece odnosno učenika putem e-dnevnika. On i jest zamišljen da bude alat koji će omogućiti bržu komunikaciju između roditelja i razrednika – smatra Antun Perušina, ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole.

Mišljenja je kako će pravdanje putem e-dnevika olakšati komunikaciju pogotovo ako se unaprijed znaju izostanci.

- Znači za izostanke koji se tek trebaju dogoditi a zna se za njih, da pravdanje ide unaprijed primjerice ako učenik ima neki liječnički pregled ili zakazano kod zubara... U zadnje vrijeme imate situacije gdje roditelji mole da se opravda izostanak učenika zbog odlaska na obiteljsko putovanje ili posjeta jednom roditelju koji živi u inozemstvu. Ono što su roditelji do sada pisali mailom ili porukom sada će putem ovog školskog alata. U biti trebalo bi se naviknuti i naučiti da se putem e-dnevnika komunicira s razrednikom što je moguće više – tvrdi Perušina.

image

Antun Perušina, ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole

Božo Radić/Cropix

Hoće li se ova mogućnost pravdanja zlorabiti primjerice da se pravda izostanak koji nema opravdanja?

- Analize izostanaka se rade, sve ih škole rade i naravno ako se nešto specifično događa, pozove se roditelj na razgovor i vidi se. Imate situacije gdje dijete ima migrene i ujutro se probudi s glavoboljom, onda se traži da se donese liječnička potvrda isto kao što imate djecu koja često moraju na WC. I ono što vam se inače čini sumnjivo nekad bude opravdano. Bitna je dobra komunikacija između roditelja i razrednika pa onda roditelja i pedagoške službe i onda se to zna. A svi znamo, bilo je i do sada, bit će i u budućnosti pojedinaca koji će neka svoja prava na neki način zlorabiti kao što je pravdanje jer učenik nije spreman za test. To je stvar gdje se ide na savjest samih obitelji. To će se uvijek događati bez obzira koji alat pravdanja uveli - kažre ravnatelj TUŠ-a. 

Izostanci su uvijek u razini godišnjeg prosjeka, ali zanimljivo je, dodaje Perušina, što učenici u usmjerenjima koja zahtijevaju veći ulazni prag u prosjeku imaju više izostanaka.

Veronika Šmanjak ravnateljica OŠ Marina Držića ističe kako se s novim načinom pravdanja izostanaka od strane roditelja tek kreće, a kako će se ova novost pokazati u praksi tek treba vidjeti.

- Roditelji su i ovako i onako trebali biti u kontaktu s razrednikom ili razrednicom radi opravdanja izostanka djeteta. Taj kontakt nije bio nužno licem u lice u školi nego preko maila ili mobitela. Sad se to ukida i vjerujem da se ovim novim načinom išlo olakšati roditeljima u tom smislu.

image

Veronika Šmanjak, ravnateljica OŠ Marina Držića

Tonći Plazibat/Cropix

Događa se, i nije tajna, da pojedini roditelji primjerice ostave dijete kod kuće s izlikom boli ga stomak ili glava i to baš onaj dan kada je neko ispitivanje ili ispit u školi. Hoće li toga na ovaj način biti još više?

- Moguće je, to ćemo vidjeti ali se nadam da će odgovornost prema obvezama i prema školi prevagnuti. Često pravdanje od strane roditelja se lako primijeti. I do sada je razrednik ili razrednica to lako primjećivao. Uvijek idemo s odgojnim ponašanjem prema učenicima u smislu da prihvate ako se i nisu pripremili da dođu u školu i odrade ispit(ivanje) najbolje što mogu, a ako bude trebalo ocjenu naknadno mogu ispraviti. S roditeljima razgovaramo na drugi način jer pitanje je što se potiče kod djece kada im se odobrava ostanak doma kako bi se izbjegla neka usmena ili pismena provjera. Trebamo dugoročnije razmišljati što se potiče tim odobravanjem ostajanja kod kuće - poručuje Šmanjak.

Novi način pravdanja putem e-dnevnika školama nije baš neko veliko rasterećenje, kaže sugovornica, a što se tiče mogućeg smanjenog kontakta između roditelja i razrednika tu sve opet ovisi o roditelju. Naime, roditelj je obvezan barem jednom u polugodištu doći u školu na informacije. Većina roditelja, kaže Šmanjak, to i poštuje.

30. travanj 2024 23:33