StoryEditorOCM
DubrovnikZanimljiv posjet

Dubrovački trombunjeri s četvrtašima iz Marina Držića: jedna djevojčica imala je simpatično pitanje

Piše K.Filičić
31. siječnja 2024. - 13:08

Učenicima četvrtih razreda Osnovne škole Marina Držića u posjet su došli članovi Udruge Dubrovački trombunjeri. Festa dubrovačkog nebeskog zaštitnika se bliži pa su djeca sa svojim učiteljicama parcu u čast izradili prekrasan pano. Na panou su se našli crkva sv. Vlaha, festanjuli, trombunjeri... Ovi potonji došli su im iz prve ruke objasniti koja zaduženja imaju na Festi. 

image
Dubrovački Trombunjeri/

- Zanimljivo je bilo objasniti im kako mi Festu otvaramo i zatvaramo, kako ide sam tijek ceremonije od tih prvih jutarnjih plotuna pa dočekivanja barjaka s istoka, onih sa zapada. Djeca su dosta radoznala, imali su puno pitanja, najviše oko samih pušaka, primjerice od kojeg su materijala načinjene - kaže nam trombunjer Ivan Čagalj. 

image
Dubrovački Trombunjeri/

Muški dio znatiželjne ekipe imao je više pitanja, što je bilo i za očekivati. Međutim, jedna curica postavila im je pitanje koje im je jednostavno izmamilo osmijeh na licu. 

- Pitala nas je koliko smo plaćeni za to što pucamo. Učiteljica se umiješala i pojasnila joj da je to čast i da se to ne plaća - prepričava trombunjer.

U posjetu osnovcima je bio i trombunjer Robi Njavro, a ekipu su činili i Ivanovi sinovi Đuro i Roko, četiri i šest godina, koji uvijek idu s ocem trombunjerom pa i sami imaju male trombune.

image
Dubrovački Trombunjeri/
28. travanj 2024 00:50