StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetParca časte i izvan Dubrovnika

Festa Sv. Vlaha u Bruxellesu proglašena najznačajnijim događajem godine za Hrvate izvan Hrvatske

Piše DV
3. ožujka 2024. - 11:59

U njemačkom Bad Homburgu nedaleko od Frankfurta na Majni na dodjeli nagrada Večernjakova domovnica 2024. u kategoriji ‘Događaj godine‘, Festa Sv. Vlaha u Bruxellesu je proglašena najznačajnijim događajem godine za Hrvate izvan Hrvatske. Nagradu je preuzeo predsjednik Matice hrvatske Bruxelles Hrvoje Butigan koji se zahvalio na deseto godišnjoj suradnji Dubrovačko-neretvanskoj županiji i županu Nikoli Dobroslaviću, Fenix magazinu i Večernjem listu te svima koji su glasali za Festu sv. Vlaha.

Naime Matica hrvatska u Bruxellesu u suradnji s Dubrovačko–neretvanskom županijom organizira od 2014. godine Festu sv. Vlaha te je ove godine obilježena jubilarna 10. obljetnica. Festa tradicionalno započinje čitanjem proglasa feste ispred katedrale Sv. Mihaela i Gudule u Bruxellesu. Kao i u Dubrovniku ispred crkve sv. Vlaha, i ispred katedrale u Bruxellesu, proglas feste čitaju briselski festanjuli.

image

Proslava Feste sv. Vlaha u Bruxellesu

Matica Hrvatska/

Također, kao i u Gradu sv. Vlaha, puštaju se golubice kao simboli slobode i mira. Nakon svečanog otvaranja, u kapelici katedrale služi se sv. Misa, a potom održava tradicionalni vjerski obred blagoslova grla – grličanje. U sklopu svečanosti organizira se i humanitarna Večera od Kandelore.

Ove godine Festu je uveličala i Klapa Kaše te predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije koji su bili obučeni u narodne nošnje Dubrovačkog primorja, Župe Dubrovačke, Konavala i Neretve. U sklopu Feste održana je i konferencija o životu i djelu hrvatskog znanstvenika, intelektualca te velikana Ruđera Boškovića.

30. travanj 2024 02:12