StoryEditorOCM
DubrovnikPOHVALAN REZULTAT

Dubrovački muzeji drugi najposjećeniji muzej u Hrvatskoj 2023. godini, ravnateljica Ivona Michl: ‘Brojke su nadmašile i naša očekivanja, a većinu posjetitelja čine...‘

Piše Bruno Lucić
13. ožujka 2024. - 13:24

Dubrovački muzeji s nešto više od 400 tisuća posjetitelja drugi su najposjećeniji muzej u Hrvatskoj. Najstarija, najznačajnija i najveća dubrovačka ustanova u kulturi našla se tako odmah iza Arheološkog muzeja Istre koji je lani obišlo nešto više od 550 tisuća ljudi. Ravnateljica Dubrovačkih muzeja, Ivona Michl, ne krije zadovoljstvo brojkama.

image
Mihael Barišić/Cropix

- Dubrovački muzeji već godinama se nalaze među najposjećenijim muzejima u Hrvatskoj. Iako je Arheološki muzej Istre u Puli vodeći muzej po broju posjetitelja, važno je napomenuti da se u ukupni broj posjetitelja ubrajaju i posjetitelji Arene koji nužno nisu posjetili stalni muzejski postav. Broj posjetitelja Dubrovačkih muzeja u 2023. godini nadmašio je i naša očekivanja i iznosi 413.629. Jedan od razloga zašto nam statistički podatci idu u prilog je i činjenica da je Kulturno-povijesni muzej smješten u Kneževu dvoru, prošlu sezonu bio otvoren svih sedam dana u tjednu. Naime, u razdoblju od 2016. do 2018. godine tijekom zimskih mjeseci obavljali su se radovi na sanaciji atrija i galerije, te je muzej bio zatvoren za posjetitelje. U porastu je i broj posjetitelja i ostalih stalnih muzejskih postava, pa je tako i Pomorski muzej drugi po redu a za njim Etnografski i Arheološke izložbe u Revelinu, navodi Michl.

Kulturno-povijesni muzej (Knežev dvor) tako je lani obišlo 236.066, Pomorski muzej u tvrđavi sv. Ivana 123.030, Etnografski muzej smješten u žitnici Rupe 36.768 posjetitelja, a stalne arheološke izložbe u tvrđavi Revelin pogledalo je 17.765 posjetitelja.

- Sve veći interes turista za korištenje Dubrovnik Passa, kao i kupnja ulaznica putem Web shopa, pridonijelo sve većem broju posjetitelja svim muzejskim institucijama u Gradu. Prema statističkim podacima, vidljivo je da oko 90 posto posjetitelja čine strani dok tek 10 posto čine domaći gosti, kazuje ravnateljica Dubrovačkih muzeja.

image
Mihael Barišić/Cropix

Prokomentirala je Michl i po čemu je 2023. u Muzejima bila posebna.

- Prošlu sezonu dio stalnog muzejskog postava obogaćen je otvaranjem restauriranom Kneževom kapelicom koja je prvi put otvorena nakon obnove Dvora 1980–ih godina prošlog stoljeća. Za nadolazeću turističku sezonu otvorit ćemo još jedan autentični prostor Dvora iz doba Republike. To je djelomično rekonstruirani prostor kuhinje koji je bio sastavni dio stana dvorskog ključara. U njoj će biti izložen kuhinjski inventar koji čini bakreno posuđe iz Zbirke metala, te rekonstruirano keramičko i majoličko posuđe pred potresnog Dubrovnika iz fundusa Arheološkog muzeja. Trudimo se privući nove posjetitelje, ali i svim onim koji nam se rado vraćaju ponuditi neki novi sadržaj, govori Michl.

S obzirom na to da je 2023. proglašena ‘Godinom UNESCO-ove svjetske baštine‘, Dubrovački muzeji će na sve načine obilježiti 45. obljetnicu od upisa povijesne jezgre Dubrovnika na UNESCO-ov Popis svjetske baštine i 15. obljetnicu od upisa Feste sv. Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

image
Tonći Plazibat/Cropix

- U suvenirskoj ponudi naći će se nova linija proizvoda inspirirana fundusom i središnjom izložbom koja je posvećena UNESCO-ovim obljetnicama, kao i niz igara za djecu od kojih bi istaknuli edukativnu igru "Ophodnja gradskim zidinama" na kojoj trenutno radimo. Novi trendovi u turizmu potiču nas na promišljanje o izradi nove suvenirske ponude. Traže se izvorni suveniri s praktičnom primjenom, suvremenog dizajna inspirirane baštinom i muzejskim fundusom, ističe Michl.

Iz Dubrovačkih muzeja upravo je ovih dana stigla obavijest kako će Knežev dvor biti zatvoren za posjetitelje od 18. do 25. ožujka.

image
Mihael Barišić/Cropix

- Pripreme za sezonu nastavljaju se i u vidu tehničkog održavanja muzejskih prostora i stalnih postava. Veliki broj posjetitelja koji posjeti Muzeje tijekom sezone, za sobom povlači i određena ulaganja u tehničko održavanje, pa će tako već od sljedećeg tjedna Kulturno-povijesni muzej biti zatvoren zbog priprema za sezonu. Kako su svi naši postavi smješteni u spomeničkim prostorima nulte kategorije, nužna je briga o njima kao i o građi - kulturnim dobrima o kojima skrbimo i čuvamo ih za buduća pokoljenja, zaključuje Michl.

 

 

04. svibanj 2024 02:44