StoryEditorOCM
DubrovnikPOSLJEDICE KORONE |

DUBROVAČKA STUDENTSKA BURZA POGOĐENA KRIZOM Drastičan pad zapošljavanja, studenti uglavnom rade u trgovini i ugostiteljstvu, većina je bez posla

Piše Bruno Lucić
28. srpnja 2020. - 19:47
Da je korona dobrano napunila burzu rada nezaposlenima, to je već odavno poznato, ali ni studenti koji su navikli raditi i zaraditi tijekom sezone nisu bolje prošli, posebno oni dubrovački. Sa stanjem na dubrovačkom 'studentskom tržištu rada' koje je trenutno u najgorem stanju u Hrvatskoj, ponajbolje je upoznat ravnatelj Studentskog centra Dubrovnik Marko Potrebica.

- Za mjesec svibanj pad zapošljavanja bio je 92, za lipanj 86 posto, za mjesec srpanj još nemamo podatke. U ovome trenutku imamo četiri aktivna oglasa za posao studenata: dva su anketiranje, jedan je za prijenos arhive, jedan je za unapređivača prodaje, a lani smo u ovo doba imali cijeli niz oglasa, teško je reći broj, sigurno smo u svakome trenutku imali između 50 i 100 ponuda za posao. 2019. smo na današnji dan imali izdano 1305 ugovora, a ove godine imamo izdano 405 ugovora što znači da trenutno preko Student servisa radi 405 studenata i to je dovoljni pokazatelj koliko manja je zaposlenost. Drugo, smanjili su se i iznosi na ugovorima, primanja koja primaju studenti, broj odrađenih sati je značajno niži nego lanjski. Minimalna satnica je 25,38 kuna, prosječna satnica je lani bila 33 kune, a ove godine je brojka puno, puno bliža ovoj minimalnoj. Studenti u tjednu odrade otprilike 40 radnih sati, neki, naravno, tijekom turističke sezone rade više jer im je to prilika da zarade novce za studiranje i za sve drugo što im treba, pojasnio je Potrebica.

image
Željko Tutnjević


Otkrio je ravnatelj SC-a Dubrovnik gdje radi onaj mali broj 'sretnika' koji je uspio pronaći posao.

- Studenti najviše rade u trgovini i u ugostiteljstvu, s tim da u hotelima radi izuzetno mali broj studenata: hoteli i Zračna luka Dubrovnik su bili naši glavni partneri. Skoro da na prste jedne ruke možemo izbrojiti studente koji rade u hotelijerstvu jer hoteli nisu sezonski zapošljavali studente, nisu ni svi hoteli otvoreni, a pad koji je doživjela Zračna luka Dubrovnik ne treba posebno isticati, napominje Potrebica.

Studentski centar ima oko 2200 članova, to su studenti koji studiraju u Dubrovniku i studenti Dubrovčani koji studiraju u drugim gradovima, a ljeti rade u Dubrovniku. Inače, Studentski centar zapošljava studente na području cijele Dubrovačko-neretvanske županije.

- Studenti koji ne nađu posao, dijele nažalost sudbinu velikog broja radnika u Dubrovniku koji su trenutno u potrazi za poslom, a naučili smo svi raditi tijekom sezone, ali ove godine nema posla. No, to nije čudno jer je u razdoblju od 1. siječnja do 27. srpnja ove godine u Dubrovniku ostvareno 13 posto noćenja u odnosu na lani, stoga ne čudi naš pad od 86 posto! Studenti se javljaju, studenti bi kao i lani htjeli raditi, ali nažalost, svjesni su situacije i većina ih, nema posao. Imamo Android i iPhone aplikaciju preko koje studenti, čim se pojavi novi oglas za posao dobiju obavijest, mogu pratiti ima li poslova ili ih nema tako da je napušten stari model da je to na oglasnoj ploči, dodaje Potrebica.

image
CROPIX


Sve oči uprte su na kolovoz jer bi tada trebalo doći do dodatnog smanjenja pada.

- Nadamo se da će studenti biti upravo oni prvi koji će poslodavci zapošljavati zbog jednostavnosti sklapanja ugovornog odnosno radnog odnosa sa studentom. S obzirom na to da je 27. srpnja broj noćenja bio 30 posto u odnosu na isti dan 2019., što upućuje na minimalan oporavak sezone. Vjerujem da će, dolaskom sve većeg broja gostiju iz Velike Britanije, potrebe za poslom rasti te da će epidemija biti pod nadzorom kako bismo mogli zaposliti što više naših studenata, optimističan je Potrebica.

Prije dva tjedna otvoren je Natječaj za smještaj redovitih studenata u novoizgrađenom Studentskom domu, a uskoro, točnije 3. kolovoza, natječaj istječe. Potrebica je komentirao koliko su u Studentskom centru zadovoljni dosadašnjim odazivom.

- U ovome trenutku imamo 110 kompletiranih prijava, a imamo još niz prijava koje su u najavi, ali poznavajući naše studente, vjerujemo da će nas posljednjeg dana 'zatrpati' prijavama tako da očekujemo da ćemo ove godine popuniti Studentski dom u kapacitetu koji će nam omogućiti razvoj međunarodne suradnje, ali i rada na strategiji razvoja Dubrovnika kao 'sveučilišnog grada'. Jer, cilj nam je za pet godina imati puni kapacitet popunjenosti odnosno 503 studenta u Studentskom domu. Dom smo pravili i za sadašnje, ali i za buduće potrebe razvoja Sveučilišta u Dubrovniku. Uostalom, to je naša obveza prema Europskoj uniji odnosno projektu izgradnje Studentskog doma za koji smo dobili financijska sredstva, kazao je Potrebica najavljujući kako sredinom kolovoza biti zabilježeni točni i potpuni podaci o popunjenosti Studentskog doma za Akademsku 2020./2021.

image
Božo Radić/HANZA MEDIA


Otvorenjem Studentskog doma, studenti će konačno dobiti studentsku menzu oko koje je proteklih godina bilo raznoraznih peripetija.

- Očekujemo da ćemo u ovoj akademskoj godini konačno početi nuditi studentsku prehranu u našem prostoru, a to je prostor Studentskog doma gdje je planiran Studentski restoran. Ono što je loša vijest, jest to da smo imali jednu žalbu i poništen je izbor prvog ponuditelja za kuhinju koji je bio daleko najjeftiniji. Naime, Državna komisija uputila je na novi odabir ponuditelja zbog nekih tehničkih razloga i Sveučilište u Dubrovniku će ovaj tjedan donijeti odluku hoće li izabrati drugog ponuditelja na listi ili će poništiti natječaj. Radimo sve kako bi studenti početkom akademske godine imali organiziranu prehranu u našem objektu, ali s obzirom na spor postupak javne nabave, vjerujemo da ćemo ga okončati do početka Akademske godine 2020./2021., najavio je Potrebica.
03. svibanj 2024 08:36