StoryEditorOCM
DubrovnikSezonski rad

Studentski ‘eldorado‘: evo kolike se satnice nude u Dubrovniku, ali i u čemu je za roditelje ‘kvaka 22‘

Piše Silvia Rudinović
15. travnja 2024. - 20:42

Potražnja za radnom snagom u turizmu i ugostiteljstvu u Dubrovniku je ogromna, a poslodavci, uz strane radnike, računaju i na studente. Student servis u Dubrovniku prošle je godine oko devet tisuća ugovora ili nešto manje od milijun radnih sati!

Preko Studentskog centra Sveučilišta u Dubrovniku, radnike trenutačno traži 75 poslodavaca. Ponuda poslova najvećim se dijelom odnosi na turizam i ugostiteljstvo te trgovinu.

- Minimalna studentska satnica u 2023. godini bila je 4,38 eura, dok je prosječna satnica u našem Student servisu lani bila šest eura. S obzirom na ponudu poslova, može se očekivati da će ove godine možda biti i nešto viša. Vjerujem da su studenti pomogli da se sezona uspješno odradi, a sami su stekli vrijedno iskustvo. Imamo primjera da studenti nakon završetka studija ostanu raditi kod poslodavaca kod kojih su se prvi put zaposlili preko Student servisa, pogotovo u hotelima – kaže Marko Asić, voditelj Student servisa.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja za 2024. godinu, kao donju granicu studentske satnice postavilo je 5,25 eura. Nedjeljom, blagdanima i za noćni rad, ona se uvećava za 50 posto.

image
Tom Dubravec/Cropix

Satnica vs. dnevnica

U ponudi poslova na stranicama Studentskog centra nalaze se natječaji za konobare, pomoćne kuhare, za rad na roštilju i fritezi, za slaganje proizvoda na policama u trgovinama, sve za satnicu od šest eura. Mnogi nude posao već od ovog tjedna. Traženi su trgovci, vozači ubera i transfera hotelskih gostiju, bagažisti, radnici na plažama ili bazenu te dostavljači. Primjerice, putnička agencija traži vozače transfera hotelskih gostiju za osam eura po satu, uz radno vrijeme od 8 do 15 ili od 15 do 22 sata. Najveća satnica koja je oglašena preko Student servisa je 15 eura za dočekivanje gostiju u apartmanima u Dubrovniku i uvođenje podataka u sustav e-Visitor, uz fleksibilno radno vrijeme. Bagažistima se nudi 10 eura, kao i za čišćenje apartmana. Međutim, čišćenje apartmana je predviđeno između 10 i 14 ili 15 sati, pa dnevnica ne ide preko 50 eura. Jedan ugostiteljski objekt traži studente koji su voljni raditi kao pomoćni radnici u kuhinji za plaću od 1.200 eura. Nije potrebno radno iskustvo, osigurani su obrok i slobodan dan u tjednu, a radi se šest ili sedam sati dnevno.

Putem Studentskog centra, radnika traži i Javna ustanova Rezervat Lokrum. Za prodavača karata nude najnižu satnicu od 5,25 eura, a radno vrijeme je od 9 do 17 sati. Za istu cijenu rada posao nudi i Muzej Domovinskog rata, i to za mjesto čuvara eksponata na izložbi.

Na drugim se internetskim oglasnicima mogu naći poslovi za „poziciju promotora”, odnosno dijeljenje letaka, u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna. Radi se od 16 do 22 sata, osiguran je smještaj za dvoje studenata, a primanja su, navodi poslodavac, ‘stimulativna‘, od 1.050 do 3.000 eura mjesečno.

image

.

Ronald Gorsic/Cropix

Limiti povećani, ali nedovoljno

Kad su iznosi u pitanju, treba voditi računa o limitima kod studentskog rada. Propisan je iznos do kojeg se zaposleni student može smatrati uzdržavanim članom obitelji, za sve koji su prijavljeni kao porezna olakšica svojim roditeljima u poreznim karticama.

- Limiti su povećani u odnosu na prošlu godinu, ali nedovoljno u odnosu na porast minimalne, da ne govorimo o realnoj satnici. Limit, odnosno iznos primitka do kojeg se neka fizička osoba može smatrati uzdržavanim članom, ove godine je 3.360 eura godišnje. Ako student radi u sezonu puno radno vrijeme, u tri mjeseca vrlo lako prijeđe taj iznos i više ne može biti porezna olakšica svojim roditeljima pa dio njih odustaje od rada – kaže Asić.

Na studentu i roditeljima je da procijene i izračunaju, isplati li se odjaviti dijete s porezne kartice na početku godine.

No, takvi su limiti dvojbeni u vrijeme zabrinjavajućih trendova nedostatka, a onda i uvoza radne snage.

Drugi limit na koji treba računati je ukupan neoporezivi iznos primitaka studenta koji je, također, povišen i ove godine iznosi 10.080 eura. Prijeđe li zarada taj iznos, na sljedeći uplaćeni iznos plaća se porez na dohodak. U Studentskom centru u Dubrovniku svake godine imaju 20 do 40 studenata koji prijeđu ovaj limit, kaže Marko Asić. Napominje kako Dubrovčani, studenti koji studiraju izvan grada, rado ljeti rade i koriste usluge Student servisa.

 

 

23. travanj 2024 08:42