StoryEditorOCM
DubrovnikKREĆU RADOVI

Donosimo odgovor kako će učenici pohađati nastavu tijekom obnove Turističke škole. Projekt dubrovačkog Centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu ide u realizaciju

Piše Silvia Rudinović
8. siječnja 2022. - 07:56

Idućeg se tjedna konačno očekuje građevinska dozvola za vilu Čingriju i dogovor o početku infrastrukturnih radova na toj, ali i zgadi Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik te Garištu u spomeničkoj jezgri. Sve je to preduvjet za razvoj Centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, projekta za kojeg je Dubrovačko-neretvanska županija dobila 102 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda te Europskog fonda za regionalni razvoj.

image
75 posto roditelja odlučilo se da učenici jedan tjedan nastavu pohađaju online, a drugi u školskim klupama
Duje Klaric/Cropix

Radovi na zgradama TUŠ-a najvjerojatnije će krenuti u ponedjeljak, 17. siječnja, i trajat će osam mjeseci. U provedenoj anketi, 75 posto roditelja odlučilo se da učenici jedan tjedan nastavu pohađaju online, a drugi u školskim klupama. Ovu školu pohađa 560 učenika različitih smjerova koji će se smjenjivati iz tjedna u tjedan u nastavi na daljinu. Radovi će se najprije odvijati u jednoj zgradi, dok se u drugoj odvija nastava.

- Svaki radovi prouzroče diskomod, ali zgradu treba obnoviti kako bismo dobili mjesto boljih radnih uvjeta. Tehnologija nam omogućuje alternativne načine pohađanja nastave. Naravno da je nastava u samoj školi uvijek najbolji izbor zbog interakcije nastavnika i učenika, ali nekada treba posegnuti za drugim metodama – kaže Antun Perušina, ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.

image
Antun Perušina: "Svaki radovi prouzroče diskomod, ali zgradu treba obnoviti kako bismo dobili mjesto boljih radnih uvjeta"
Cropix

Dok Županija vodi računa o infrastrukturnim radovima, škola radi na pripremi novih programa i edukaciji nastavnika. Perušina je uvjeren da će projekt biti priveden kraju u zadanim rokovima.

Dok se pripremaju radovi na postojećim školskim nekretninama, ne odustaje se od nove zgrade TUŠ-a na Babinom kuku, uvrštene u Generalni urbanistički plan grad Dubrovnika.

- U pripremi je dokumentacija koja bi mogla biti potrebna za novo apliciranje na europske fondove. Obnovom postojeće infrastrukture dobit ćemo ljepše, ugodnije i bolje opremljeno mjesto za rad, ali i dalje nećemo imati dovoljno prostora. Izgradnjom nove zgrade na Babinom kuku konačno ćemo osigurati potreban prostor i postići višu razinu kojoj stremimo – kaže Perušina.

A, stremi se unapređenju kvalitete strukovnog obrazovanja kroz suvremene i inovativne modele učenja.

image
U Vili čingriji smjestiti će se restoran Centra za izvrstnost
Božo Radić/cropix
04. svibanj 2024 21:56