StoryEditorOCM
DubrovnikSVE PLIĆE I PLIĆE

Do barke se može pješke: ‘Brežuljak‘ je stvorila oborinska odvodnja, iz lučke uprave otkrivaju tko će platiti jaružanje

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
5. lipnja 2024. - 20:08

Kad se zadnji put jaružalo i hoće li se u dogledno vrijeme jaružati morsko dno Gruškog zaljeva, pitanje je koje smo postavili Gradu Dubrovniku, Županijskoj lučkoj upravi, Luci Dubrovnik i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture - jer je teško ‘na prvu‘ utvrditi tko je za to odgovoran.

image

Morsko dno gotovo je dosegnulo morsku površinu na Batali

Dml/

Prolazeći, naime, uz more između parka na Batali i istezališta, prolazniku mora upasti u oči da je morsko dno gotovo dosegnulo razinu morske površine. To je možda zgodno za pojedince kojima su barke tu vezane pa mogu i ‘pješke‘ do njih; no, šalu na stranu, stvar se čini ozbiljna jer je promet plovilma u Gružu sve veći, a ni najstariji se ne sjećaju kad se dno zadnji put jaružalo.  

Iz Ministarstva su nas ubrzo nazvali te nas uputili na Županijsku lučku upravu kao nadležne za jaružanje Gruškog zaljeva. Isto tako, i iz Luke Dubrovnik smo dobili odgovor da se obratimo Županijskoj lučkoj upravi jer oni nisu u nadležnosti navedenog područja.

image

Morsko dno gotovo je dosegnulo morsku površinu na Batali

Dml/

Dubrovčanin koji živi u inozemstvu, u državi koja kao i naša leži na moru i ima puno luka, kaže nam da se svaka luka svakih nekoliko godina mora jaružati. razlog su naplavine mulja, pijeska, ali i teških metala koji su otrovni. Najvažniji razlog je, dakako, dubina luke. A u nas teško da se netko, pa i najstariji, sjećaju bilo kakvog jaružanja porta u Gradu ili gruške luke, u kojima se talože i otpadne vode kanalizacijskog sustava.

image

Morsko dno gotovo je dosegnulo morsku površinu na Batali

Dml/

Sličnu, ma i goru muku muče Komolčani, o čemu je naš portal pisao u tekstu Kad se na nebo navuku teški oblaci, obično tražite ombrele i kabanice, ali Komolčani s rijeke trče po pumpe i matune: ‘Nažalost, postalo je normalno da nam voda ulazi u kuću!‘

U njemu je Marin Pavlović progovorio o činjenici da im kuće poplutaju jer rijeka nije izjaružana, a institucije ‘ne trzaju‘ ili prebacuju odgovornost jedni na druge.

image

Morsko dno gotovo je dosegnulo morsku površinu na Batali

Dml/

Uskoro nam je stigao i odgovor ravnatelja Županijske lučke uprave Željka Dadića:

- Morsko dno u dijelu na kojem su postavljeni pontoni se djelomično jaružalo prilikom postavljanja pontona u komunalnoj lučici. Na dijelovima koje navodite je oborinska odvodnja s cijele Batale, te se na tom dijelu slijeva sve što oborinska odvodnja pokupi, te se stvara ‘brežuljak‘. Kontaktirat ćemo komunalni odjel grada Dubrovnika kako bi taj dio koji evidentno dolazi iz cijevi oborinske odvodnje izjaružali, odnosno očistili - obećao je ravnatelj Dadić.

26. lipanj 2024 14:16