StoryEditorOCM
DubrovnikNEZADOVOLJSTVO

Djelatnici Čistoće okupili se ispred gradske uprave, podršku im dao i vijećnik Roko s metlom. Predsjednik sindikata Nikša Šutalo gradonačelniku poklonio praznu bocu

Piše Anđelka Kelava
6. prosinca 2022. - 15:00

Ispred Ureda gradonačelnika Frankovića danas su prosvjedovali djelatnici Čistoće kojima se obratio predsjednik sindikata Nikša Šutalo.

- Na pitanje zašto se ovaj prosvjed održava baš danas na Dan dubrovačkih branitelja, možemo odgovoriti da je to slučajno, a možemo reći i da su voditelji ovog sindikata, dva branitelja koja su iz školskih klupa pristupili obrani države. Danas smo ovdje zbog materijalnih prava djelatnika Čistoće. Ne možemo pristupiti gradonačelniku, na tri uzastopna poziva nam nije odgovarao, ovo je četvrti put, a valjda će  biti peta sreća.  Prije izglasavanja proračuna, mi smo se izjasnili kako tražimo veća izdvajanja Grada prema društvu Čistoća, za metenje ulica i održavanje javnih površina. Ta su sredstva znatno smanjena u zadnjih nekoliko godina. Ne mogu se isplatiti plaće koliko nama treba tim novcima, a taj teret pokušavaju prebaciti na građane. Vidjet ćemo hoćemo li se izboriti da Grad plati više - kazao je Šutalo. 

image

Prosvjed djelatnika Čistoće

Bozo Radić/cropix

- Naš mail kojim smo tražili plaće su zataškali i zabili glavu u pijesak. Danas smo dobili povišicu plaće od 10 posto, ali kad se odbiju porezi, imat će plaću veću od minimalca za cijenu kutije i po cigareta. Vozačima su povećane plaće za 5,1 posto, a radnicima za 6,1 posto, što je nedovoljno s obzirom da se naše plaće nisu mijenjale od 1. siječnja 2017. Gradonačelnik nam je rekao da ne možemo dobiti više od onoga koliko ima ‘u boci‘, zato imamo za njega jedan poklon, jednu bocu, s porukom neka je kvalitetnije puni. Mi iz sadašnje zarade ne možemo platiti dva direktora, suvišnu administraciju koja se nalazi u iznajmljenim prostorima, rate kredita za kamione, naftu,  skupa ulja, održavanje vozila. Na kraju  za radnike ne ostaje ništa, a sav prihod koji Čistoća ima, dobiva od rada ruku svojih radnika - ustvrdio je Nikša Šutalo.

image

Prosvjed djelatnika Čistoće

Bozo Radić/cropix
image

Prosvjed djelatnika Čistoće

Bozo Radić/cropix
image

Prosvjed djelatnika Čistoće

Bozo Radić/cropix

Čelnik Čistoćina sindikata dodao je dodao kako djelatnike Čistoće u 2023. čeka mnogo veći posao nego dosad, budući da se očekuje puno bolja turistička sezona.

Moramo tu sezonu odraditi, nadam se da će biti smisla i razuma u gradskoj vlasti i Upravi Čistoće da nam povećaju plaće i da se odradi reoorganizacija poslova i da se ona kvalitetnije napravi - dodao je Šutalo.

Djelatnicima Čistoće obratio se i gradski vijećnik Ivica Roko s metlom kao znakovitim rekvizitom i kazao kako je uvijek uz ‘malog čovjeka‘ i kako se nada da će gradonačelnik Franković izaći ususret djelatnicima Čistoće. 

 

 

26. travanj 2024 18:54