StoryEditorOCM
DubrovnikDV CICIBAN

Djeca oduševljavaju svojom definicijom glazbe: "Glazba nije muzika, to je lijepa muzika!", "To je kad jednu pjesmu pustiš na mobitel!",...

Piše SR
20. prosinca 2021. - 09:31

U Dječjem vrtiću Ciciban, u mješovitim skupinama 3, 4 i 5, uvijek je veselo, uz pjesmu i glazbu koja je za djecu mnogo više od zabave. Kako kažu odgojiteljice, rad na projektima je vrijedan oblik istraživanja, otkrivanja i upotpunjavanja iskustava i znanja za koje djeca pokazuju zainteresiranost u vrtiću, a u ovo predblagdansko vrijeme vrijedno su se bavili projektom „Glazba u vrtiću“.

image
DV Ciciban
Dv Ciciban

'Mi smo djeca vesela'-ž

- Susret s profesoricom glazbenog odgoja, koja je asistent u vrtiću, potaknuo je brojna pitanja: što znamo o glazbi, što bismo željeli saznati, gdje i kako bismo to mogli naučiti. Prema planu aktivnosti, zajedno s djecom smo oformili Glazbeni centar u hodniku, postavili harmonij, glazbenu kutiju Auditorium.

image
Cicibanci i glazba
Dv Ciciban

Prikupljali smo sličice različitih glazbenih instrumenata, slušali različitu glazbu, slikali uz glazbu, pjevali, plesali, upoznavali glazbeno pismo-note, izrađivali glazbene instrumente, prikupljali iskustva i izjave djece, planirali koncert bivših Cicibanaca... U realizaciji aktivnosti su uživala djeca i odgojiteljice, a roditelji su pružali podršku - kažu u Dječjem vrtiću Ciciban.

image
Cicibanci i glazba
Dv Ciciban

Na sv.Luciju, studentica Lucia je priredila djeci Koncert na violini, a u ovo predblagdansko vrijeme, Ciciban su posjetile prof. Sanja Dražić i Paola Dražić Zekić, koje vode Dječji zbor Dubrovnik. Zajedno s djecom pjevale su Kolende našeg kraja, dubrovačku, zatonsku, mljetsku,... Sve koje svojim prednim radom s djecom žele otrgnuti od zaborava!

image
Cicibanci i glazba
Dv Ciciban

A, kako su djeca odgovorila na pitanje:

Što znamo o glazbi?

Laura: Glazba je muzika!

Petar K.:To je kad jednu pjesmu pustiš na mobitel.

Luka M.: Glazba nije muzika, to je lijepa muzika! Čuo sam mamu kad je to govorila.

Luciana: I mi možemo praviti glazbu - da pjevamo!

Mara M.: Kad legnem, uvijek slušam muziku.

Petra: Može se pjevati uspavanka kad se ide spavati... Ja znam pjevati "Laku noć,laku noć...sada zvijezde sve sjaju".

image
Djeca odgovaraju što je to glazba
Dv Ciciban

Što bi djeca htjela saznati o glazbi?

Gloria: Željela bi naučiti svirati frulu.

Nea: Kad budem velika, želim naučiti svirati klavir. Znam da je to teško, ali htjela bih pokušati!

Domenika: Na koncertu se svira, a može se i pjevati.

Petar M.: Violinski ključ služi da zaključamo note.

Laura: Da note ne pobjegnu služi ključ

Lucija: Na koncertu postoji publika, to su gledatelji.

Petar D.: Moj dundo ima tri gitare, dvije su akustične i jedna je električna. On svira samo u kući, nema neki bend. Mi štedimo doma za moju električnu gitaru, jer i ja želim svirati.

28. travanj 2024 02:17