StoryEditorOCM
PrimorjePonovno se oglasili roditelji učenika OŠ Smokovljani

Što je pronašla prosvjetna inspekcija? ‘Strpljenje nam je pri kraju, ako se nešto ne promijeni, ispisat ćemo djecu iz škole...‘

Piše DV
16. rujna 2023. - 10:14

Uoči početka nove školske godine roditelji učenika OŠ Smokovljani izvijestili su medije o peticiji koju su predali Dubrovačko-neretvanskoj županiji kao osnivaču škole, nezadovoljni načinom na koji ravnatelj vodi školu. Potvrdili su tada spremnost da, ako se stvari ne promijene, ispišu djecu i prebace ih u druge škole. Slijedom negodovanja roditelja, Županija je u školu pozvala prosvjetnu inspekciju, no njihov nalaz još nije poznat.

Prigovori roditelja su se, podsjetimo, odnosili na neodgovarajući prijevoz djece koja su se minibusom u dvije ture prevozila iz okolnih mjesta i dolazila u školu i 45 minuta prije početka nastave. Žalili su se mame i tate i na prehranu, kao i na to da u školi rade i neki nestručni nastavnici dok se educirani kadar istodobno ne zapošljava.

image

Škola Smokovljani

Dube Marjanović Ladašić/

U očekivanju nalaza prosvjetne inspekcije, roditelji mališana iz OŠ Smokovljani ponovno su se danas obratili medijima pismom koje prenosimo u cijelosti:

- U Smokovljanima strpljenje pri kraju!

Prošla su već dva tjedna nastave, a po pitanju nepravilnosti i smjene ravnatelja OŠ Primorje, Zlatka Volarevića, ništa se nije riješilo. Istina je jedino da je pozvana prosvjetna inspekcija. "Najavljen je dolazak inspekcije iz Dubrovnika, a s time nikako nismo zadovoljni jer sumnjamo da je ravnatelj "u dobre" s našom inspekcijom. Inspekcija iz Dubrovnika je već ranije nekoliko puta dolazila u najavljen nadzor u školu, a ravnatelj nikad nije dobio opaske za nepravilnosti koje se vide iz aviona. On se ukorijenio, provodi samovolju, a naša djeca ispaštaju."

Neki od roditelja koji su na prvi dan nastave ispratili svoju djecu u školu, ispred škole zatekli su novinare i ispričali im o problemima u školi koji ih muče godinama. Jedan od problema bila je organizacija prijevoza autobusom u dvije ture. Vozač autobusa se zatekao u tom trenutku ispred škole s novinarima i roditeljima. Izjavio je da problem nije u njegovoj firmi, da se autobus mogao zamijeniti većim isti dan, samo da je ravnatelj trebao obaviti poziv firmi i Općini. "Ravnatelj to godinama nije učinio. A kad su roditelji izišli u medije, u isti dan autobus je bio zamijenjen. Ravnatelj se hvali da je to njegova zasluga, a zapravo je samo potvrda njegove sramote jer godinama nije ništa po tom pitanju poduzeo. Čak je sutradan po dolasku novog autobusa, djecu htio poredati i fotografirati ispred autobusa kako bi se pohvalio, a pri tom nije pitao našu suglasnost za fotografiranje. Na sreću, djeca se pametna nisu htjela slikati. - pišu roditelji i dodaju kako se problem s autobusom jedina stvar koja nije ostala ista:

image

Ravnatelj Zlatko Volarević

Bozo Radic/cropix

- Ništa drugo nije ispravljeno. Zbog toga nam djeca dolaze doma neraspoložena, neka i uplakana i nemaju volje ići u školu. Ravnatelj je stvorio probleme i djeci i roditeljima, u školi i izvan škole. Zbog toga nećemo odustati od daljnje borbe za dobrobit naše djece. Ne želimo biti izdani kao Vukovar da nam škola padne radi čovjeka niskoga morala. Da je veličina od čovjeka, sam bi dao ostavku i ne bi više sramotio ni sebe ni nas! - ocjenjuju roditelji i pitaju se hoće li Županija i Općina stati uz njih i njihovu djecu.

- Hoće li sačuvati školu za čiji smo se opstanak borili godinama i osnivali obitelji u ovom napaćenom kraju da nam ne bi zamro?  Ili će to sve žrtvovati i zaštititi ravnatelja manipulatora koji sve što čini, čini u svom vlastitom interesu, a ne u interesu opstanka ove škole i kraja. Iako je naša škola mala, problemi i sramota u njoj su veliki i krajnje je vrijeme da se počnu rješavati, a mi nezadovoljni roditelji i dalje ćemo ustrajati u svojoj borbi, pa tko god da štiti ravnatelja Volarevića." - izjavljuje Mato Miljević (Benda) sa skupinom roditelja i dodaje kako će novinari biti pozvani da izvijeste o ispisu njihove djece iz škole, ako to bude potrebno. 

Prvog dana nastave prozvani ravnatelj Zlatko Volarević za Dubrovački vjesnik je istaknuo kako je u sva tri mandata dobio stopostotnu podršku roditelja, vijeća roditelja, svojih kolega učitelja kao i školskog odbora, te da je već bilo više prosvjetnih nadzora koji su pokazali da je u školi sve u redu.

 

 

 

27. travanj 2024 12:48