StoryEditorOCM
DubrovnikPOSNA NEDJELJA

Butige zatvorene, restorani ne rade: zimski turizam Dubrovnika spao na jednu pekaru bez kruha i dvije pizzerije!

Piše Maja Rilović Koprivec
29. siječnja 2024. - 17:37

U subotu je u Dubrovnik došlo 430 turista prema prijavama kroz sustav eVisitor. Kad su prespavali u nekom od trenutno devet otvorenih hotela, našli su se u neuobičajenoj situaciji da u Gradu nisu mogli pronaći otvoreni restoran, a ako su gosti apartmana i htjeli su nešto sami skuhati  – nisu mogli pronaći otvorenu butigu, niti pekaru. To je turistička slika Dubrovnika protekloga vikenda – turisti cijelu nedjelju lutaju zajedno s domaćima koji se u subotu nisu pripremili u potrazi za koricom kruha. Sve zbog neradne nedjelje, gdje trgovci 16 radnih nedjelja određenih zakonom ‘štede‘ za udarne ljetne mjesece.

image

Dubrovnik zimi

Bozo Radic/Cropix/Cropix

Dalmatinski trgovci obrtnici primjerice Vladi pišu i najavljuju vlastitu propast zbog nerada nedjeljom i tvrde da je Zakon u potpunoj suprotnosti sa Strategijom održivog i cjelogodišnjeg turizma do 2030. Ističu da im Zakon u odnosu na velike trgovačke lance dodatno pogoršava položaj, a u nas pri Županijskoj komori Dubrovnik već godinama uopće nema strukovne grupe trgovaca. Na nedavno konstituiranom Gospodarskom vijeću pri ŽK Dubrovnik nema ni jednog predstavnika trgovaca. Mali dubrovački trgovci, izuzev suvenirnica još su za najave ovoga zakona pozdravili odluku da ne rade nedjeljama. Nažalost, u Dubrovniku se zadnje dvije godine potpuno zatvorio i veći broj nekadašnjih trgovina, a razlozi tome nemaju veze s novim zakonom o ograničenom radu nedjeljom.

image

Dubrovnik zimi

Bozo Radic/Cropix

Veliki trgovački lanci prodaju nedjeljom sveli su na jednu ili dvije trgovine, no pronaći koja je to dežurna teško je i domaćim ljudima, da ne govorimo turistima koji su u povijesnoj jezgri ove nedjelje našli otvorena vrata jedino Mlinarove slastičarnice i restorana Hard Rock Caffe, a u cijelom gradu radile su samo dvije pizzerije.

Hoće li hodočasnici koji će doći na Festu svetoga Vlaha ostati gladni, pitali smo u TZ Grada Dubrovnika odakle stiže popis restorana koji će se ipak otvoriti početkom veljače.  

Na popisu četrdesetak gradskih restorana, izuzmu li se oni u otvorenim hotelima i studentskom domu  za Festu i vikend Valentinova će vrata otvoriti polovica lokala, no opet pola od toga neće raditi nedjeljama. Drugi koriste kolektivne godišnje odmore, renoviraju i neće otvarati vrata prije početka ožujka ili kasnije.

- Trgovci  prehrambenim proizvodima na razini Hrvatske, osim šoping centara su se odavno izjasnili da su za zabranu rada nedjeljom, to nije iznenađenje i sve je otvoreno do kasnih sati u subotu i svatko se može pripremiti – govori predsjednica ŽK Dubrovnik  Nikolina Trojić i objašnjava slučaj rada nedjeljama:  

image

Dubrovnik zimi

Bozo Radic/Cropix

- Šesnaest radnih nedjelja bilo je kompromisno rješenje za nacionalnu razinu jer je  jedan broj trgovaca zagovarao čak potpunu zabranu rada nedjeljom, pa se utvrdilo da 90 posto države ima sezonu 4 mjeseca. Jedino mi u Dubrovniku imamo nešto dulju sezonu pa nacionalno, nitko previše ne pati osim naših suvenirnica kojima je važan rad nedjeljom – kaže predsjednica ŽK Dubrovnik. - Čim bude letova, a onda i gostiju svi će ugostitelji otvoriti lokale jer sada zaista nemaju nikakvu računicu raditi. Dok ne budu imali kome raditi ugostitelji neće otvoriti lokale  jer im je to sasvim neisplativo. Uvjetovati ugostiteljima da moraju raditi zimi dok u Dubrovniku nema sadržaja i nema prometa bilo bi ubijanje ugostitelja. Oni čim vide da ima sadržaja, gostiju i prometa svi će otvoriti, ne treba ih tu nagovarati. Najbolji primjer bila je Nova godina, imali smo sadržaj i otvorilo se 15 hotela, a radilo je i desetak restorana u to vrijeme. Kada bi ugostitelji imali konstantan posao kroz cijelu godinu ne bi se ni oni ljeti ubijali od posla jer sada sve te ljetne prihode moraju razvući na 12 mjeseci i cijelu godinu plaćati ljude ako ih žele zadržati za iduću sezonu - govori Trojić dodajući kako poslovni ljudi ne mogu raditi posao na emocijama  Grada nego na matematici.

image

Dubrovnik zimi

Bozo Radic/Cropix/Cropix

- Svaki hotel, svaki ugostitelj u nas najprije gleda red letenja i prema avionskim linijama tempiraju kada će otvoriti  i koliko ljudi zaposliti, kad će izvaditi radne dozvole za strance i kada će onda  zatvoriti restoran. Na jesen  se gleda vremenska prognoza, pa ako je za kraj listopada predviđeno kišno vrijeme, prije će i zatvoriti – govori Trojić.

image

Dubrovnik zimi

Bozo Radic/Cropix/Cropix
image

Dubrovnik zimiX

Bozo Radic/Cropix/Cropix
image

Dubrovnik zimi

Bozo Radic/Cropix/Cropix
image

Dubrovnik zimi

Bozo Radic/Cropix/Cropix
image

Dubrovnik zimi

Bozo Radic/Cropix/Cropix
image

Dubrovnik zimi

Bozo Radic/Cropix/Cropix
image

Dubrovnik zimi

Bozo Radic/Cropix/Cropix
03. svibanj 2024 08:29