StoryEditorOCM
DubrovnikNa parove razbroj se!

Brojači dubrovačkih turista strateški su raspoređeni po povijesnoj jezgri: kako stojimo s dnevnim prosjekom, koji su ‘top‘ dani, a kad vlada propuh?

Piše Gabrijela Bijelić
13. srpnja 2023. - 21:23

O oporavku dubrovačkog turizma, svim zlogukim vijestima unatoč, svjedoče i podaci s brojača posjetitelja povijesne jezgre koji pokazuju kako je u lipnju 2023. u odnosu isti mjesec lani veći dnevni maksimum posjetitelja zabilježen je 22 dana, dok je veći dnevni maksimum u 2022. evidentiran u 8 dana. Rekordan broj posjetitelj postignut je 6. lipnja i iznosi 9624 ljudi.

image

Brojači turista raspoređeni su diljem povijesne jezgre
Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik/

Konopi-razdjelnici

Na upit koji je ove godine bio najprometniji a koji ‘najprazniji dan’ na Stradunu, iz gradske nam uprave kažu kako je najveći dnevni maksimum zabilježen sustavom Dubrovnik Visitor u 2023. godini bio je 3. veljače na Svetog Vlaha i Dan Grada kada je zabilježen maksimum od 12.781 ljudi. Dnevni minimum u 2023. je zabilježen 22. siječnja - 1446 ljudi.

O tome koliko su se djelotvornima pokazali konopci na ulazima u povijesnu jezgru, iz Grada Dubrovnika kažu kako se niz mjera u okviru strateškog projekta Poštujmo grad odnosi se i na smanjenje pritiska na povijesnu jezgru.

- Postavljanje konopa-razdjelnika smjerova na Vratima od Pila za sprječavanje zastoja i bolju protočnost, uveden kao jedna od prvih mjera još 2017. godine pokazao se djelotvornim, ali su i mnoge druge od uvedenih mjera imale su izravan utjecaj i na rasterećenje pješačkog prometa u povijesnoj jezgri i kontaktnoj zoni - ističu pa navode koordinaciju vremena ukrcaja i iskrcaja putnika s kruzera u dogovoru s CLIA-om i Lučkom upravom Dubrovnik, upravljanje prometom na liniji prometni redari, Sanitat, Libertas, Grad i nadležni gradski odjeli...

image

Brojač posjetitelja predviđa gužvu unutar gradskih zidina
Screenshot

Screenshot/

Spominju i da su radi bolje protočnosti pješačkog prometa uklonjeni pultovi s Pila, organizatorima jednodnevnih izleta iz okruženja rečeno da izbjegavaju dolazak četvrtkom i subotom kad su udarni dani gostiju s cruisera....

Na svim ulazima i izlazima

Sustav nazvan Brojač posjetitelja razvila je i pokrenula u sklopu projekta Pametni Grad, Dubrovačka razvojna agencija DURA d.o.o. u suradnji s Gradom Dubrovnikom. Sustav se sastoji od šest kamera za brojanje koje su postavljene na svim ulazima i izlazima iz povijesne gradske jezgre. Podaci prikupljeni s kamera ažuriraju se svakih 15 minuta, a sustav mjeri sve ulaze i izlaze iz povijesne jezgre te na web stranici sustava pruža informacije o stvarnom broju ljudi u datom trenutku u povijesnoj jezgri.

image

Večernja šetnja Stradunom

Tonci Plazibat/Cropix

Naime, uspoređujući podatke iz 2022. s promatranim razdobljem od 2017. do 2019., uočena je disperzija posjetitelja na godišnjoj, mjesečnoj razini, kao i unutar dnevnih posjeta što je rezultiralo značajno manjim pritiskom na povijesnu jezgru u 2022., iako je ukupan broj posjetitelja bio veći. Takav ishod u konačnici je rezultirao i padom sveukupne ranjivosti povijesne jezgre na prekomjerne posjete, odnosno smanjivanjem izloženosti negativnim učincima prekomjernog turizma.

03. svibanj 2024 15:16