StoryEditorOCM
DubrovnikVečer odluke

Bira se novi predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine: Evo o kojim se imenima špekulira, a nisu isključena ni iznenađenja

Piše Gabrijela Bijelić
11. travnja 2022. - 15:07

Večeras Malo vijeće Društva prijatelja dubrovačke starine bira novog predsjednika ili predsjednicu. U ozračju medijske pompe koja prati izbor spominju se brojne kandidature, pa tako i ona Mara Kapovića, člana deveteročlanog Malog vijeća DPDS-a koji je za Dubrovački najavio večerašnji skup zatvoren za medije:

image

Izborna skupština DPDS-a

Božo Radić/cropix

- Biramo predsjednika, potpredsjednika i tajnika, a svi kandidati koji se ovih dana spominju kroz medije na razini su nagađanja dok se ne okupimo i odlučimo o prijedlozima. Sam izbor nije proceduralan, ne radimo tako da predajemo kuvertirane kandidature. Svatko od nas devetero može sebe predložiti za neku od funkcija. Sadašnja predsjednica gospođa Renata kroz medije je najavila da će se opet prijaviti za novi mandat, mladi inženjer Vedran Kosović također je davao izjave. I mene se spominjalo u tom kontekstu. Tko god se izabere, meni je dobro. I mogu biti sve, i predsjednik, i tajnik i član Malog vijeća, što god odlučimo, svejedno je. Osobno mi je najvažnije smiriti situaciju u DPDS-u i oko njega, da se više ne govori 'ovoga gura Pero, a ovoga Đuro...' - ističe Kapović.

image

Izborna skupština DPDS-a

Božo Radić/cropix

Na upit može li se očekivati njegova formalna kandidatura, Kapović ne odgovara izravno, kaže tek kako nije lobirao za tu funkciju:

- Drugačije je ovdje nego u Savezu športova, tu sam se ponudio i tražio podršku, a u Društvu mi je primarno da se smire tenzije i da nastavimo raditi što i dosad, štititi baštinu. Prošlotjedna izborna skupština već je bila ogroman iskorak. Od 45 predloženih kandidata 30 ih je ušlo u Veliko vijeće, a od 11 kandidata, 9 ih je izabrano u Malo vijeće, što je potvrda demokratičnosti. Treba znati i to da, tko god postane predsjednik, neće solirati na sastancima s Gradom Dubrovnikom. Gradonačelniku će ići cijelo Malo vijeće, neće biti nikakvih potpisivanja ugovora nasamo s Matom Frankovićem – poručuje Mato Kapović i primjećuje da bi, s obzirom na famu koja se diže u medijima, Društvu dobro došao jedan PR-ovac.

image

Izborna skupština DPDS-a

Božo Radić/cropix

U svakom slučaju, rezultati izbora u udruzi koja upravo ove godine slavi sedamdesetu obljetnicu, bit će intrigantni, između ostalog i zbog činjenice što u njima može sudjelovati i dubrovački odvjetnik Denis Orlić. Taj je veteran u vodstvu DPDS-a, podsjetimo, potkraj ožujka istupio iz Malog i Velikog vijeća, da bi prošlog ponedjeljka na izbornoj skupštini bez objašnjenja povukao obje ostavke i vratio se u oba vijeća.

U Malo vijeće su, napomenimo, prošlog ponedjeljka ušli Renata Andjus, Nevenka Đirlić Grošeta, Maro Kapović, Vedran Kosović, Toni Kursar, Ljubomir Merčep, Maja Nodari, Marina Oreb i Denis Orlić.

06. svibanj 2024 13:43