StoryEditorOCM
DubrovnikU SRIJEDU

Kreće sječa borova u Orsanu! Iz Jedriličarskog kluba kažu da je struka rekla svoje

Piše Silvia Rudinović
5. ožujka 2024. - 07:32

U srijedu kreće sječa borova u Orsanu, potvrdili su iz Jedriličarskog kluba. Radi se o dva stabla bora unutar koncesijskog pomorskog dobra sportske luke, u neposrednoj blizini upravne klupske zgrade i restorana.

image
Bozo Radic/Cropix/Cropix

S obzirom na stav pojedinih članova kako bi potencijalnu opasnost bilo dovoljno riješiti orezivanjem grana te da treba učiniti sve da se zelenilo koje oplemenjuje taj prostor održi na životu, uprava se poziva na stručna mišljenja.

- Svima je u Klubu, bez obzira jesu li u tijelima društva ili nisu, a meni prvome, teško što moramo ukloniti stabla, ali dva službena i nekoliko neslužbenih stručnih mišljenja govore isto – ti borovi ugrožavaju imovinu, zdravlje i živote ljudi. Moram priznati da i sam snosim posrednu odgovornost s obzirom da sam dugo u upravi Kluba. Još 2021. godine, prvo mišljenje o njihovu stanju dao je Vrtlar i već tada se pokazalo da su borovi bolesni, u takvom stanju da ih treba ukloniti. Razmatrala se mogućnost podupiranja stabala, javljale su se kojekakve ideje, ali ne radi se ovdje o želji Denisa Orlića ili bilo koga iz Jedriličarskog kluba, struka je rekla svoje. Naša je želja da tamo zasadimo novo zelenilo. Postoji li takva mogućnost i kakvo zelenilo, opet će odlučiti struka i to ćemo, kao i ovo uklanjanje, vjerojatno skupo platiti – kaže Denis Orlić, odnedavno predsjednik Jedriličarskog kluba Orsan.

image
Bozo Radic/Cropix/Cropix

Iako je popločavanje bilo neophodno, ono je, prema stručnjacima za hortikulturu koje je angažirao Klub, skratilo vijek trajanja stabala, jednako kao i dugogodišnja nedovoljna briga o orezivanju. Jedan se bor oslanja na ostakljeni objekt koji služi u ugostiteljske svrhe. 

Ne želeći prihvatiti odgovornost za moguću štetu u slučaju nesreće, JK Orsan ugovorio je posao uklanjanja stabala s Javnom vatrogasnom postrojbom Dubrovački vatrogasci za 3.300 eura te će usto pokriti i troškove dizalice. S obzirom na veličinu borova i blizinu objekata, radi se o složenom poslu koji će početi sredinom tjedna.

image
Bozo Radic/Cropix/Cropix
image
Bozo Radic/Cropix/Cropix
27. travanj 2024 12:36