StoryEditorOCM
DubrovnikBITI ČOVJEK ČOVJEKU

Bajramska čestitka naše sugrađanke Džemile Bukovice: ‘Bajram, kao i Uskrs i Pesah, priziva na buđenje u sutonu poštenja!‘

Piše B. L.
10. travnja 2024. - 13:32

Naša sugrađanka i autorica, Džemila Bukovica, povodom Bajrama uputila je prigodnu čestitku svim ljudima dobre volje:

- Svake godine se nadam boljem. A iznova svjedočimo gramzivosti i vulgarnoj slavi narcisoidnih, površnih i praznih duša. Na veliku žalost svjedočimo i ratobornosti. I sve jačim srazom ljubavi i mržnje, pa u samoživoj individualnosti, otupljenosti osjetila i sve izraženijoj podjeli na ja i moji u odnosu na vi i vaši (koji su za nas uvijek neki manje važni drugi), mržnja sve više uzima maha.

A svatko je rođen od pripadnice ljudskoga roda. Ljudska solidarnost i uvažavanje su temelj ljubavi i prijateljstva. Kako razumjeti besmisao napada na drugoga mržnjom, neprihvaćanjem, verbalnim a i ratnim napadima? Ratovi uvijek završavaju ali ostavljaju neprocjenjive žrtve i pobijeđenih i pobjednika. Zašto se uvijek negdje nasrće na tuđe, na druge?

Mi ne možemo opstati sami. Imamo toliko lijepoga na svakom našem pojedinačnom putu. Zašto zanemarivati toliku bol i skretati u slijepilo?

Barem u vremenu velikih blagdana (katolički Uskrs, Bajram, Pesah pravoslavni Uskrs – svi slijede jedan za drugim), prisjetimo se da nam je važno buđenje u sutonu poštenja. U duhu nevremena najpozvaniji smo biti čovjek čovjeku, ljubazni, skromni, ne ravnodušni.

Ovo je jedini život kojega na ovom svijetu imamo. Curi i otječe. Brzo prođe. Iz godine u godinu nekoga od voljenih više nema pa dok jesmo živimo plemenito, odgovorno, propitujmo preokrenute vrijednosti boreći se za obnovu uljudbe, na putu u središte smisla, u čovječnost.

U nadi da ćemo svjesno i postupno nadrastati sebičnost, podjele, nasilje, mržnju i ratove, neka je plemeniti Bajram blagoslovljen svima u zahvalnosti i suosjećanju, u toplini familijarnog i prijateljskog zajedništva! I uz prizivanje mira i blagostanja za sve, poštovanje svih, ponajprije najnemoćnijih. - stoji u čestitki. 

30. travanj 2024 22:46