StoryEditorOCM
DubrovnikZALJUBLJENICI U VISINE

AEROKLUB NIMBUS POZIVA: Djeco, pripremite se za Aeronauta, a odrasli mogu na tečaj padobranstva!

Piše Maja Rilović Koprivec
18. veljače 2020. - 14:08
Neobičan prizor prošlog vikenda na plaži Banje. U kružnom panoramskom preletu visoko sa Srđa na plažu se spustilo petoro paraglajdera! Prekrasan zimski vikend iskoristila je ekipa paraglajdera dubrovačkog Aerokluba Nimbus, kako bi uživali u letu s pogledom na najljepši grad. Rijetki su to trenutci kada uopće ovdje mogu letjeti. Posluži li vrijeme, na našem području to mogu samo do kraja ožujka kada kreće gušći zračni promet na dubrovačkoj Zračnoj luci, doznajemo od tajnika kluba Tonija Pralasa. AeroKlub Nimbus je osnovan potkraj 2003. godine, sa sjedištem u Zračnoj luci Dubrovnik, od strane skupine entuzijasta, zaljubljenika u letenje.




Cilj im je okupiti osobe koje imaju sklonosti prema zrakoplovnim sportovima i voljni su svojim znanjem, radom i sredstvima doprinijeti razvoju zrakoplovne kulture.

Krajem ožujka, baš prije završetka 'dubrovačke sezone letenja' od 20. do 23. ožujka Nimbus će organizirati i 6. po redu Aeronaut, festival svih zaljubljenika u sve vezano uz letenje. Aeronaut volonteri Nimbusa organiziraju dva puta godišnje i već je uobičajeno da se za djecu na Aeronautu održavaju brojne radionice, i obavezno natjecanje u izradi i bacanju papirnatih aviona, ali bit će i predavanja za odrasle članove, od zmajarenja do demonstracije letenja dronova.

image
Anton Hauswitschka


- Mi radimo s malim dronovima koji su namijenjeni za zatvorene prostore jer je za velike također potrebna dozvola Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo jer se bez toga ne smije letjeti. U klubu je 45 članova seniora te brojna djeca koja posjećuju njihove radionice u prostoru na Batali. Stalnih članova juniora je puno jer svaki od njih može doći na naše radionice, ili otići s nje bilo kada, a sve je za djecu kod nas potpuno besplatno. Nema ni članarina niti plaćanja materijala za sve radionice koje radimo - sve je to rezultat rada članova kluba - kaže tajnik Nimbusa. U klubu djeluje više sekcija. Nimbus ima petnaestak pilota motornih aviona, petoro pilota jedriličara, troje paraglajdera i desetak padobranaca.

image
- aeroklub nimbus- toni pralas
Facebook


- Zmajara nemamo, ali imamo veliki broj djece koji sudjeluju u našim radionicima zmajarenja. Recimo na Zmajadi koju smo radili ove jeseni održali u Stonu bilo je više od stotinu djece, a ove zime na festivalu u Uvali podijelili smo pedesetak zmajeva i vjerujemo da ima dosta odjeka toga što radimo - govori Toni Pralas.

image
Avioklub Nimbus, ima ograničenu sezonu letenja


- Članovi lete sada u veljači i ožujku, ali već od kraja ožujka promet na aerodromu postane pregust i onda naravno mi nismo prioritet pred velikim avionima. Promet je kontroliran i za zmajeve i paraglajdere, pa bi paraglajderi ljeti mogli letjeti tek na području iza Slanoga. U klubu nema balonaša, a i tu je ograničena mogućnost za letove balonima na topli zrak. Za njih nije povoljan niti naš teren zbog dosta zračnih struja i razlike mora i kopna - kaže Pralas.

- Nažalost, zbog izoliranosti Dubrovnika problem je ovdje dovesti nekoga da održi radionice i tečajeve, a pored toga problem je i naš uzak kopneni pojas a i prilaz na ravan aerodroma štićeni je prostor na kojemu nije moguće raditi ništa, ni školovanja, niti organizirati veće aktivnosti koje ne spadaju u aerodromsko letenje. Nadamo se kako ćemo ipak ponešto uspjeti napraviti u suradnji s drugim klubovima, pa smo padobrance i jedriličare školovali u suradnji s klubom Kumulus iz Opatije i Aeroklubom Osijek, a jedriličare s aeroklubom Sinj - kaže Pralas.

image
Avioklub Nimbus, ima ograničenu sezonu letenja


Jedan od ciljeva aerokluba Nimbus je intenzitivan rad sa mladima i popularizacija tehničke aktivnosti i aerosporta. Kroz radionice maketarske sekcije aerokluba dodajmo, prošlo je više od 80 djece, a oni stariji zaljubljenici u visine mogu se prijaviti i za skori tečaj padobranstva i tečaj za paraglajdere koji će Klub uskoro organizirati.
02. svibanj 2024 23:30