StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoZIMSKI FESTIVAL |

Vraćaju se adventske kućice, božićni ugođaj i u Dvoru, a pitali smo i hoće li biti dočeka Nove na Stradunu!

Piše Gabrijela Bijelić
3. listopada 2021. - 19:58

Prije korone čudili bismo se kad bi imena izvođača na Dočeku nove godine na Stradunu objavili usred ljeta. Lani smo se dodatno rastužili kad je zbog pandemije covida-19 i potresa na Banovini izostala silvestarska festa na otvorenom. Ovog adventa ćemo, ako je suditi prema najavama iz gradske uprave koja s Dubrovačkim ljetnim igrama suorganizira Zimski festival, proći puno bolje:

Karan sa simfoničarima

- Ove godine priprema se čitav spektar događanja, osmišljenih na način da se mogu prilagoditi trenutačnim i eventualno nekim novim mjerama. Od zanimljivijih sadržaja programa možemo istaknuti izvedbu baletne bajke ''Orašar'', u suradnji Kazališta Marina Držića i baletnog odjela Umjetničke škole. Održat će se i Božićni koncert, za koji su već potvrđeni solisti Valentina Fijačko, Goran Karan i Roko Radovan, uz Dubrovački simfonijski orkestar – otkrivaju iz Grada Dubrovnika kuriozitete nadolazećeg Zimskog festivala koji donosi i neke novine u odnosu na prijašnje festivalske sezone. Dakako, ostaju i neke provjerene konstante:

image
Medo, maskota Zimskog festivala, i ove godine će uveseljavati staro i mlado
Dubrovački Zimski Festival

- Novost je otvaranje Atrija Kneževog dvora, koji će prvi put biti zaodjenut pravim blagdanskim ruhom, uz postavljanje božićne jelke. Uz niz predavanja i radionica na blagdanske teme u kulturnim ustanovama Grada, najmlađe i ove godine očekuje Stanica Sjeverni pol u Luži, Šarena zima u Uvali, blagdansko ukrašavanje izloga.

Različiti programi pripremaju se i u Lazaretima, poput plesnih predstava u svijetu vilenjaka i ''slatkih'' radionica – kažu suorganizatori.

Pop up cabrio

Dodaju i kako ni ove godine neće izostati prepoznatljivi zvuci kolende gradskim ulicama kuda će kružiti Libertasov pop up cabrio bus. Stradun i ostali dijelovi grada bit će, kako i dolikuje adventu, okićeni blagdanskom rasvjetom i ukrasima. Za kraj stiže i odgovor na često postavljano pitanje građana koji vole predbožićni đir uz kobasice i druge blagdanske delicije:

image
Otvaranje klizališta u Uvali predpandemijske 2019. godine
Tonci Plazibat/Cropix

- U planu je da ove godine dio ponude Zimskog festivala ponovno budu i blagdanske kućice, no u nešto izmijenjenom aranžmanu. Svi programi i način realizacije u konačnici će ovisiti i o epidemiološkim uvjetima koji budu na snazi u prosincu – podsjećaju iz dubrovačke gradske uprave koja je lani zbog pandemijskih okolnosti osmislila A, B i C scenarij Dubrovačkog zimskog festivala. Prvi je bio najoptimističniji, prema njemu bi se DZF organizirao u punom kapacitetu, B scenarij je značio manifestacija uz restikcije, koncerte i druženja na manjim trgovima, a C scenarij festivala u najmanjem mogućem opsegu.

image
Cabrio bus lani je bio omiljeni adventski ukras, a vozit će i ove godine
Dubrovački Zimski Festival
Bit će i photo pointa

Lanjske zime Gradom je điravao božićni cabrio bus s prigodnom glazbom, maskotom festivala Medom i zabavljačima koji su i lani u điru uveseljavali prolaznike, zastajali i izvodili pjesme. Sugrađanima je cabrio bus ostao u sjećanju po zaustavljanju ispred Opće bolnice Dubrovnik, gdje su razveselili najmlađe pacijente s Pedijatrije. Uz cabrio koji će voziti i ovog prosinca, izgledan je i opstanak photo pointa, lokacija gdje će se zainteresirani moći fotografirati, a u tom ogledu već su se 'dokazali' Luža, Brsalje, Trg oružja...

26. travanj 2024 12:01