StoryEditor
Turizam i gospodarstvoZIMSKI FESTIVAL |

Vraćaju se adventske kućice, božićni ugođaj i u Dvoru, a pitali smo i hoće li biti dočeka Nove na Stradunu!

Piše Gabrijela Bijelić
3. listopada 2021. - 19:58
Prazni Stradun uoči prošlogodišnje proslave nove godineDubrovački Zimski Festival

Prije korone čudili bismo se kad bi imena izvođača na Dočeku nove godine na Stradunu objavili usred ljeta. Lani smo se dodatno rastužili kad je zbog pandemije covida-19 i potresa na Banovini izostala silvestarska festa na otvorenom. Ovog adventa ćemo, ako je suditi prema najavama iz gradske uprave koja s Dubrovačkim ljetnim igrama suorganizira Zimski festival, proći puno bolje:

Karan sa simfoničarima

- Ove godine priprema se čitav spektar događanja, osmišljenih na način da se mogu prilagoditi trenutačnim i eventualno nekim novim mjerama. Od zanimljivijih sadržaja programa možemo istaknuti izvedbu baletne bajke ''Orašar'', u suradnji Kazališta Marina Držića i baletnog odjela Umjetničke škole. Održat će se i Božićni koncert, za koji su već potvrđeni solisti Valentina Fijačko, Goran Karan i Roko Radovan, uz Dubrovački simfonijski orkestar – otkrivaju iz Grada Dubrovnika kuriozitete nadolazećeg Zimskog festivala koji donosi i neke novine u odnosu na prijašnje festivalske sezone. Dakako, ostaju i neke provjerene konstante:

image
Medo, maskota Zimskog festivala, i ove godine će uveseljavati staro i mlado
Dubrovački Zimski Festival

- Novost je otvaranje Atrija Kneževog dvora, koji će prvi put biti zaodjenut pravim blagdanskim ruhom, uz postavljanje božićne jelke. Uz niz predavanja i radionica na blagdanske teme u kulturnim ustanovama Grada, najmlađe i ove godine očekuje Stanica Sjeverni pol u Luži, Šarena zima u Uvali, blagdansko ukrašavanje izloga.

Različiti programi pripremaju se i u Lazaretima, poput plesnih predstava u svijetu vilenjaka i ''slatkih'' radionica – kažu suorganizatori.

Pop up cabrio

Dodaju i kako ni ove godine neće izostati prepoznatljivi zvuci kolende gradskim ulicama kuda će kružiti Libertasov pop up cabrio bus. Stradun i ostali dijelovi grada bit će, kako i dolikuje adventu, okićeni blagdanskom rasvjetom i ukrasima. Za kraj stiže i odgovor na često postavljano pitanje građana koji vole predbožićni đir uz kobasice i druge blagdanske delicije:

image
Otvaranje klizališta u Uvali predpandemijske 2019. godine
Tonci Plazibat/Cropix

- U planu je da ove godine dio ponude Zimskog festivala ponovno budu i blagdanske kućice, no u nešto izmijenjenom aranžmanu. Svi programi i način realizacije u konačnici će ovisiti i o epidemiološkim uvjetima koji budu na snazi u prosincu – podsjećaju iz dubrovačke gradske uprave koja je lani zbog pandemijskih okolnosti osmislila A, B i C scenarij Dubrovačkog zimskog festivala. Prvi je bio najoptimističniji, prema njemu bi se DZF organizirao u punom kapacitetu, B scenarij je značio manifestacija uz restikcije, koncerte i druženja na manjim trgovima, a C scenarij festivala u najmanjem mogućem opsegu.

image
Cabrio bus lani je bio omiljeni adventski ukras, a vozit će i ove godine
Dubrovački Zimski Festival
Bit će i photo pointa

Lanjske zime Gradom je điravao božićni cabrio bus s prigodnom glazbom, maskotom festivala Medom i zabavljačima koji su i lani u điru uveseljavali prolaznike, zastajali i izvodili pjesme. Sugrađanima je cabrio bus ostao u sjećanju po zaustavljanju ispred Opće bolnice Dubrovnik, gdje su razveselili najmlađe pacijente s Pedijatrije. Uz cabrio koji će voziti i ovog prosinca, izgledan je i opstanak photo pointa, lokacija gdje će se zainteresirani moći fotografirati, a u tom ogledu već su se 'dokazali' Luža, Brsalje, Trg oružja...

24. listopad 2021 07:51