StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoPRIZNANJE KVALITETE |

VEDRAN KUNICA, VODITELJ PROJEKTA ZAŠTITE MALOSTONSKE KAMENICE Europska Unija priznala nam je izvornost, na nama je da ‘izbrusimo‘ brend

Piše Gabrijela Bijelić
19. lipnja 2020. - 17:13
Malostonska kamenica postaje prvi proizvod ribarstva Republike Hrvatske s oznakom izvornosti, te ujedno prva europska plosnata kamenica Ostrea Edulis iz uzgoja zaštićena oznakom izvornosti na cijelom Starom kontinentu. Jedinstveni dokument o malostonskoj kamenici objavljen je u četvrtak u službenom listu Europske Unije na svim jezicima EU, čime je potvrđeno da Europska komisija prihvaća dokumentaciju na kojoj se temelji 'titula' najpoznatijeg hrvatskog školjkaša.

image
stradun festa od kamenica
Branka Mumalo


Vedran Kunica iz Udruge Stonski školjkari, začetnik i voditelj projekta zaštite malostonske kamenice, ne skriva zadovoljstvo postignućem u koje se sa suradnicima utrošio pune četiri godine truda i rada.

- Nakon isteka službenog roka za prigovore, osigurat ćemo oznaku izvornosti koja predstavlja temelj za svaku daljnju promidžbu Malostonske kamenice kao visokovrijednog i posebnog proizvoda. U budućnosti nad čeka još dosta posla oko promocije i stvaranja priče o kamenici, čiji uzgoj ima najdulju povijest u Europi, još iz vremena Dubrovačke Republike postoje zapisi o organiziranom uzgoju kamenice. Ova oznaka ujedno će nam biti podloga za unapređenje proizvodnje, podizanje cijene i prezentaciju potrošačima zaokruženog brenda – izjavio je Vedran Kunica i napomenuo kako je Malostonski zaljev na EU tržištu poseban i po tome što nije mjesto masovne, već planske proizvodnje kamenica s posebnim karakteristikama.

image
festa od kamenica
Branka Mumalo


Kunica ističe i kako je u Malostonskom zaljevu koncentrirano 77 proizvođača školjaka, te čak 86 posto cjelokupne proizvodnje školjaka u Hrvatskoj. Upravo je Malostonski zaljev jedna od posljednjih lokacija u Europi gdje postoji stabilna populacija i reproduktivni ciklus ove vrste školjkaša.

- Na 802 koncesijska polja proizvodi se više od milijun komada kamenice godišnje. Na školjkarima je da u budućnosti, osnaženi EU oznakom izvornosti, ujedinjeni izađu na europsko, ali i tržišta izvan EU – poručio je voditelj projekta zaštite malostonske kamenice.

Prije EU razine, Ministarstvo poljoprivrede rh je na prijedlog Udruge Stonski školjkari Ostrei edulis dodijelilo nacionalnu oznaku zaštićene izvornosti. Bio je to početni korak u procesu vrednovanja tradicije i kvaliteta ovog proizvoda. Dotad je priča o malostonskoj kamenici živjela kroz trud školjkara i lokalnih ugostitelja koji su javnost upoznali s poviješću i kvalitetom proizvoda:

- Želimo stvoriti brend ekskluzivnog proizvoda koji ne ide u smjeru masovne proizvodnje, već u smjeru održavanju tradicije i kvalitete. Osim što zaštita ima za cilj utjecati na potražnju i ugled proizvoda, istovremeno ona predstavlja i zaštitu od zlouporabe i narušavanja ugleda izvornog proizvoda. Specifikacija i plan kontrole vezan za zaštitu onemogućuju manipulacije te daju osnovu nadležnoj inspekciji za postupanje u slučaju zloupotrebe – kazao je tada Kunica.

Značaj oznake izvornosti je i u očuvanju zdravlja europske plosnate kamenice koju je proteklih godina ugrozila 'uvezena' pacifička rođakinja.

image
Kamenice su uvijek zanimljive medijima

 



Zadovoljstvo dobivanjem EU oznaku izvornosti istaknula je i predsjednica Udruge Stonski školjkari Marija Radić. Napomenuvši kako je lani već 17 malostonskih školjkara osiguralo certifikat kvalitete, izrazila je nadu da će i ostali kolege slijediti njihov primjer. Zahvalila je Dubrovačko-neretvanskoj županiji na financiranju troškova certificiranja uzgajivačima koji su se prošle godine suočili sa štetnim posljedicama norovirusa.


 
17. travanj 2024 17:19