StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoVODIČI PROTIV NACRTA IZ MINISTARSTVA TURIZMA

U cijeloj Dalmaciji domaći turistički vodiči vodit će goste na samo 18 zaštićenih lokaliteta, drugdje goste mogu voditi i stranci bez znanja hrvatske povijesti i kulture?!

Piše Maja Rilović Koprivec
4. ožujka 2022. - 07:33

Iako u fazi završnih pregovora, poučeni iskustvom neprihvaćanja nijednog prijedloga vodiča pri izmjeni zakona, Društvo turističkih vodiča Dubrovnik na nogama je zbog Nacrta  prijedloga pravilnika koji prate novi Zakon o turizmu, a koji reguliraju edukaciju vodiča i popis zaštićenih lokaliteta za obilazak turista koji traže posebnu edukaciju vodiča.

Radne skupine udruženja turističkih vodiča i Ministarstva turizma sastale su se ponovo prošlog mjeseca, mada već dulje vrijeme raspravljaju o ovim pitanjima. Naime, sukladno europskim normama strani turistički vodiči mogu voditi na području cijele države bez dana edukacije o našoj kulturnoj baštini osim na zaštićenim lokalitetima. Prema novom nacrtu prijedloga Pravilnika koji je, nakon prethodnih opsežno obrazloženih prijedloga vodiča, predstavljen struci proizlazi kako je popis zaštićenih lokaliteta znatno restriktivniji, ne uključuje najvažnije spomeničke cjeline u državi koje su, pri obvezi znatnog smanjenja njihova broja, predlagali vodiči. Domaći vodiči, ističu u dubrovačkom udruženju,  nezadovoljni su i Prijedlogom nacrta pravilnika o stručnom ispitu za turističke vodiče kojim bi se, upravo suprotno europskoj normi koja jamči kvalitetu i kojom se potiče poboljšanje edukacije, značajno srozala kvaliteta edukacije naspram postojeće. Nije prvi put da vodiči ističu kako Ministarstvo turizma derogira njihovu struku.

image
Ilustracija
Tonci Plazibat/Cropix

Prema Prijedlogu nacrta turistički vodiči koji imaju licencije u svojim državama, ali i oni koji ih nemaju jer su iz zemalja u kojima profesija turističkog vodiča nije regulirana mogu tražiti od Ministarstva turizma RH dozvolu za povremeni i privremeni rad u RH i voditi turiste po Hrvatskoj mada možda na nekoj lokaciji u životu nisu ni bili, dovoljno je da predoče bilo kakvu potvrdu da se turističkim vođenjem bave jednu godinu! Vodiči se bore da na određenim lokalitetima, a radi se uglavnom o najznačajnijim spomenicima pod zaštitom UNESCO-a turiste mogu voditi samo vodiči koji imaju jednako obrazovanje i licence za te lokalitete kao i hrvatski vodiči.

Pod pritiskom pregovora s Europskom komisijom po ovom pitanju MINTS želi deseterostruko smanjiti broj zaštićenih lokaliteta na osamdesetak predloženih lokaliteta za cijelu državu i to tzv. točkastim pristupom- što znači da ne bi bile zaštićene cijele spomeničke cjeline nego samo pojedinačni objekti unutar spomeničkih cjelina tipa crkvi, muzeja i slično. To u konačnici znači da bi unutar spomeničke cjeline Dubrovnika vodiči bez, ili s upitnim kvalifikacijama mogli voditi svugdje osim unutar crkvi i muzeja na popisu.

- To je sramotno – kaže predsjednica Društva turističkih vodiča Dubrovnik Ivana Zbačnik.

- Nakon niza dosadašnjih sastanaka te dosadašnjih prijedloga vodiča, uz studiozno obrazloženje potrebe zaštite svakog lokaliteta uz pomoć konzervatora i arheologa, razočarani smo prijedlogom nacrta pravilnika. Društvo turističkih vodiča Dubrovnik ne može pristati na to da Ministarstvo turizma negira naše dosadašnje prijedloge pa s liste posebnih lokaliteta izbacuje upravo najpoznatije hrvatske lokalitete, one koje su pod zaštitom UNESCO-a uz obrazloženje kako su već dostatno opisani u literaturi i da svatko o njima može sve naučiti pa ne trebaju posebno obrazovane lokalne vodiče. U regiji 3 prijedloga nacrta pravilnika, u kojoj se nalazi Dubrovnik te obuhvaća županije od Dubrovačko neretvanske do Zadarsko kninske Ministarstvo je izostavilo velik broj gradova bogate kulturne baštine iz liste uz napomenu da se ta lista treba još reducirati, pa smo na kraju ostali na samo 18 lokaliteta u 4 dalmatinske županije. Kolege vodiči se bore da među njima ostanu povijesne jezgre Šibenika i drugih gradova. Na primjer, u našoj Županiji, među predloženim lokalitetima od strane Ministarstva nema Korčule uopće, a Dubrovnik – spomenička cjelina i Stradun te Cavtat Rat na tu listu nije dodalo Ministarstvo turizma niti kulture, nego Ministarstvo branitelja kao mjesto stradanja i posebnog pijeteta. Zahvalni smo im na tome! Ston sa zidinama i Arboretum Trsteno dodalo je Ministarstvo kulture. Predlažu nam kao zaštićene lokacije Rotondu u Ošljem, stećke kod crkve sv. Barbare u Konavlima, Polače na Mljetu, sve su to vrijedni lokaliteti, no pod upravom Nacionalnog parka ili lokaliteti na kojima vodiči vode iznimno rijetko ili nikako– kaže Zbačnik. Njeni kolege u upravi DTVD su iznenađeni navođenjem kako je upravo ministarstvo kulture predložilo ovakav prijedlog nacrta te ističu kako se radi o provođenju kulturocida.

image
Ivana Zbačnik, predsjednica Društva turističkih vodića
 
Tonci Plazibat/cropix

– Ne tražimo mi nikakav monopol na vođenje već insistiramo da turistički vodiči, koji će voditi turiste na ovim posebnim lokalitetima, imaju isti stupanj edukacije o tim lokalitetima i hrvatskoj povijesti kao i mi, ističu vodiči koje je podržao i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

25. travanj 2024 05:59