StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoPRVI U HRVATSKOJ|

Testiranje za nautičare krenulo od Komolca, uz ACI-u cijepljeno 70 posto zaposlenih!

Piše Maja Rilović Koprivec
31. svibnja 2021. - 20:18

Dubrovačka ACI marina u Komolcu prva je marina u Hrvatskoj gdje se od prošlog petka svi turisti i gosti mogu testirati na koronavirus. Testiranje u suradnji s Poliklinikom Marin Med je počelo prošlog petka, a ubuduće će se moći obaviti od petka do nedjelje u nekoliko termina. Prema potrebi, mobilni medicinski timovi Marin Meda organiziraju testiranje i u drugim terminima uz obveznu prethodnu najavu. Provode se antigenski, brzi te PCR testovi.

Dostupno i u Slanome

Dubrovačka marina tek je prva u sustavu ACI koja provodi testiranje, a ova će usluga navode iz ACI-a uskoro biti dostupna i u Slanome i svim njihovima marinama za koje je ACI u finalizaciji dogovora za usluge testiranja gostiju.

- Naši su gosti prepoznali prednosti ove usluge te je određen broj u marini već testiran. Interes za uslugom je prilično velik već sad u predsezoni, a očekujemo da će se s većim dolaskom gostiju proporcionalno i povećavati. Ovim potezom ACI nastoji omogućiti siguran i bezbrižan boravak te povratak kući svim svojim gostima – navode iz uprave ACI-a te dodaju kako je sigurnost, dobrobit i zdravlje naših gostiju, ali i djelatnika na prvom nam je mjestu

ACI sudjeluje u projektu Safe stay in Croatia koji jamči da se u svim ACI marinama diljem hrvatske obale vodi briga o provedbi i poštivanju svih epidemioloških preporuka. Također puno se ulaže i u procjepljivanje što većeg broja djelatnika. Prvu dozu cjepiva primilo je čak 70 posto djelatnika ACI-ja. Do službenog početka turističke sezone primit će i drugu dozu. Cijepljenje je dobrovoljno, organizirano u koordinaciji s Ministarstvom turizma i sporta te županijskim Zavodima za javno zdravstvo, a odvija se prema prioritetnim skupinama.

image
Testiranje u ACi marini Komolac moći će se obaviti od petka do nedjelje, a provode se antigenski, brzi te PCR testovi
Nikola Vilic/Cropix

Iako je još jedna a nautičarska sezona započela pandemijski, ACI je već u prvom kvartalu ove godine ostvario izvrsne rezultate.

- Fizički pokazatelji su na razini 2018. godine kad govorimo o tranzitnom prometu što nas čini iznimno optimističnima. ACI je prilagodio svoje uvjete poslovanja novonastaloj situaciji, maksimalno se poštuju sve epidemiološke mjere i preporuke. Sve to, zasigurno je protekle sezone, kao i ove po dosadašnjim rezultatima, utjecalo na dobre rezultate. Istome se nadamo i ove sezone usprkos i dalje izazovnim i nepredvidivim uvjetima razvoja pandemije, naročito zbog činjenice da je vlasnicima plovila i turistima na plovilima omogućena svojevrsna izolacija. Uz pridržavanje i provođenje svih preporuka i epidemioloških mjera, nautičari na plovilima borave s odabranim društvom i mogu svakodnevno obilaziti skrovite, neistražene uvale. Također, veliki broj gostiju u naše marine dolazi i automobilom na svoja ili iznajmljena plovila, što znači da tijekom putovanja imaju mogućnost ostvarivati minimalne socijalne kontakte. Sam boravak na plovilima također omogućuje izoliranost. – ističe Adriana Mišković, voditeljica komunikacijskih poslova ACI-a.

Rezervacije ovise o letovima

Rezervacija i plaćanje veza mogući su putem naše mobilne aplikacije ACI Mobile App, stoga su kontakti s osobljem, također, svedeni na najmanju moguću razinu, navode iz ACI-ja gdje očekuju da će se prometovanje novih avio linija koje povezuju jug Hrvatske s cijelim svijetom zasigurno pozitivno odraziti i na poslovanje ACI-jevih marina na jugu Hrvatske.

Mario Knego, vlasnik jedne od najvećih hrvatskih charter tvrtki Euromarine, koja je također i proizvođač plovila, vlasititm primjerom potvrđuje koliko je važno cijepljenje i za nautički biznis - zatekli smo ga telefonom baš pred cijepljenje. Kaže kako je pridržavanje epidemijskih mjera nužno ove sezone. - Zanimanja nautičara, ali i rezervacija ima dosta ali pitanje je koliko će od toga biti realizirano. Rezervacije za Dubrovnik, uvelike ovise o letovima, a kada su u pitanju Pula i Split, manje. Tamo očekujemo uspješnu sezonu kao i lani. Imali smo nedavno jednu veću grupu iz Luksemburga u Splitu i to je prošlo bez problema. Ljudi koji dolaze kod nas došli su bez poteškoa, poštuju se sve mjere i gosti su također dosta informirani pa sve ide bez problema - govori Knego.

19. travanj 2024 04:29