StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetCOVID POTVRDE|

Odakle će gradovi i općine namaknuti novac za testiranje i tko će ostati kratkih rukava? Evo gdje zaposlenici već sami plaćaju čekajući povrat novca!

Piše Silvia Rudinović
18. studenog 2021. - 07:27

Pravo na slobodu izbora službenika, namještenika i djelatnika različitih ustanova i trgovačkih društava u državnom ili vlasništvu jedinica lokalne samouprave, plaća se od javnoga novca. Čelnici jedinica lokalne samouprave nisu računali na rashode za testiranje necijepljenih radnika, ali nitko od njih još uvijek ne zna reći kome će taj novac uzeti. Dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je kako će trošak testiranja zaposlenika koji se nisu htjeli cijepiti protiv COVID-a gradski proračun stajati oko 300 tisuća kuna samo u studenom i prosincu.

Da se mene pita…

- Procijenjeni iznos koji je najavljen odnosi se na sve navedeno, zaposlenike gradske uprave, javnih ustanova i trgovačkih društava u vlasništvu Grada Dubrovnika. S obzirom na to da je riječ o nepredviđenom izdatku, proračunska stavka definirat će se prilikom rebalansa proračuna – kažu iz Grada Dubrovnika.

image
Provjera COVID potvrda u Gradu Dubrovniku
Tonci Plazibat/Cropix

E, da bi se osigurao taj novac, na nekoj rashodovnoj stavci treba uštedjeti. Iz gradske uprave nisu odgovorili kome će uzeti taj novac da bi platili troškove testiranja.

- Ukoliko do kraja ove godine bude potrebno testiranje svih necijepljenih djelatnika te ukoliko se isti u međuvremenu ne cijepe, trošak Dubrovačko-neretvanske županije po tom pitanju bi bio cca 47.000 kuna. Troškove testiranja za sada će nadoknađivati Dubrovačko-neretvanska županija, međutim tek trebamo odlučiti do kada - kažu iz Županije.

Sredstava u proračunu za tu namjenu osigurana su na stavci 'zaštita na radu', a ovaj iznos se odnosi samo za zaposlenike županijskih ureda i bivše državne uprave. Mnogo veći trošak past će na ustanove kojima je Županija osnivač, prije svega škole, bolnicu i druge zdravstvene institucije, domove umirovljenika, itd. Kako smo već pisali, samo u prvih mjesec dana provedbe mjere obvezne COVID potvrde u zdravstvenim i ustanovama socijalne skrbi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, procjenilo se kako je cijena testiranja bila oko 400 tisuća kuna. 

- Da se mene osobno pita, ne bih nikome platio testiranje – jasno poručuje Silvio Nardelli, načelnik Općine Župa dubrovačka u kojoj su ovog tjedna obvezu testiranja ispunila 24 zaposlenika njihovih vezanih društava.

COVID potvrdu imaju svi zaposleni u Općini (19), Dobrovoljnom vatrogasnom društvu (7), Groblju Dubac (2) i Turističkoj zajednici (3). Međutim, četvero od ukupno 25 radnika komunalnog društva Župa dubrovačka d.o.o. i 20 od 87 djelatnika Dječjeg vrtića ima obvezu predočiti negativan test na COVID-19 ponedjeljkom i srijedom.

image
Silvio Nardelli, načelnik općine Župa dubrovačka
Dubrovački Vjesnik

- Njima na volju smo ostavili gdje će se testirati. Svaki taj zaposlenik je dužan nakon testiranja dostaviti račun i zahtjev za refundaciju. Nemamo taj novac u proračunu, pa zaposlenicima on neće odmah biti refundiran nego naknadno. Ponavljam, da se mene pita nikome ne bih platio testiranje, ali takva je odluka Stožera i mi ćemo je provesti  – kaže Nardelli.

Iako na ulazu u općinsku zgradu nema zaštitara, odluka se provodi bez ikakvih poteškoća.

- Provedba svih ovih mjera koje je propisao Stožer civilne zašite protekla je uredno, bez incidenata i očekujem da će tako biti ubuduće. Kad smo se počeli pripremati za provedbu broj osoba koje su tada bile na popisu za testiranje je bio nešto veći tako da se smanjuje broj necijepljenih – kaže Nardelli.

Što se događa u Primorju?

Odjeknula je vijest kako škola u Dubrovačkom primorju u utorak nije imala urednu nastavu jer je više od polovice zaposlenika odbilo predočiti COVID potvrdu ili se testirati. Čak 16 od 27 zaposlenika, odnosno od njih 20-ero koliko ih je to jutro trebalo doći na radno mjesto, nije željelo pokazati potvrdu i zbog toga nije moglo u učionice. „Riječ je o izdvojenom slučaju u cijeloj RH gdje se u svim školama redovito odvijala nastava. Učenici su redovito došli u školu, a redovita nastava se nije mogla odvijati. Preostala četiri djelatnika s pokazanom COVID potvrdom su zbrinula djecu i osigurala djeci ponavljanje gradiva i što je moguće kvalitetnije provođenje vremena u učionici. Velika većina roditelja je zaposlena i nije u mogućnosti preuzeti djecu, te je prva zadaća svakog djelatnika škole zbrinuti učenike, odnosno osigurati im odgoj i obrazovanje. Učenicima je u 11 sati osiguran školski prijevoz natrag kući, a ostali su ostali zbrinuti dok ih prethodno kontaktirani roditelji nisu bili u mogućnosti preuzeti“, objavio je ravnatelj OŠ Slano Ante Konjuh na mrežnim stranicama škole. No, nastava u srijedu je bila organizirana. Osnivač ove škole je Dubrovačko-neretvanska županija.

image
Nikola Knežić, načelnik Općine Dubrovačko primorje
Niksa Duper/Cropix

Što se tiče općinske uprave i vezanih društava, prema riječima načelnika Nikole Knežića u Dubrovačkom primorju je ukupno desetak radnika komunalnog društva, vrtića i vatrogasaca bez COVID potvrde koji se redovito testiraju kako bi pristupili radnom mjestu. Troškove će snositi poslodavac, što je u konačnici opet javni novac, a Knežić procjenjuje kako će do kraja godine on biti između 15.000 i 20.000 kuna. Škola je, kaže načelnik, bila izolirani slučaj, drugdje nitko nije odbio testiranje.

Nije korektno!

- Mislio sam da će biti više problema, ali evo uredba se provodi bez teškoća. Većina ima COVID potvrdu, a ostali se testiraju u Zračnoj luci. Najsretniji bih bio da ne moram provoditi ovu odluku, ali prisiljeni smo na to. Žao mi je, jer je to trošak kojeg smo mogli negdje drugdje potrošiti. Uredba kaže da taj trošak ide na račun poslodavca i toga ćemo se pridržavati, iako mislim da je otpočetka to trebalo ići na račun onoga tko se testira. Ako se netko nije cijepio, zbog čega svi ostali to trebaju plaćati. Nije korektno! – stav je Boža Lasića, načelnika Općine Konavle.

image
Božo Lasić,  načelnik Konavala
Cropix

Najviše je necijepljenih u Dječjem vrtiću Konavle gdje se testira dvadesetak zaposlenika bez COVID potvrde. Lasić kaže kako je dvoje necijepljenih u Općini i još desetak, petnaest u ostalim vezanim društvima. Koliko će to stajati porezne obveznike i na štetu kojih planiranih rashoda, Lasić kaže kako još uvijek ne može točno odgovoriti. Kaže kako je od ravnateljice cavtatske škole dobio informaciju da nije bilo otpora poput onoga u Slanome, ali bi nastava u toj školi u petak mogla biti online zbog evidentiranih slučajeva zaraze.

02. svibanj 2024 13:47