StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoNOVI PROJEKT ŠKOLJKARA|

Predstavljamo vam njezino veličanstvo Malostonsku kamenicu, kraljicu svih kamenica!

Piše Anton Hauswitschka
19. ožujka 2021. - 14:26

Da nije pandemije koronavirusa, u petak se, na svetog Josipa, u Malom Stonu ne bi imalo gdje ugaziti među dvije, tri tisuće ljubitelja kamenica. Naime, stonska kamenica koja voli hladno more 'najizdašnija' je upravo sredinom ožujka, pa se na blagdan Svetog Josipa tradicionalno organizira Dan malostonske kamenice.

image
Učesnici u projektu 'Kraljica kamenica' u Malom Stonu
Anton Hauswitschka

No ove, kao i prošle godine, zbog epidemiološke situacija sa virusom COVID-19, festa od kamenica nije organizirana no zato su, malostonski školjkari predstavili projekte kojima žele najpoznatiju hrvatsku školjku masovnije približiti njezinim ljubiteljima, posebice projekt 'Kraljica kamenica'. – Nakon što smo u pet godina napornog rada našoj kamenici uspjeli osigurati EU oznaku izvornosti, ta oznaka je osigurala početak promidžbe malostonske kamenice za koju želimo da postane nezaobilazan dio turističke ponude cijele Dubrovačko-neretvanske županije.

image
Malostonska kamenica , ' Kraljica kamenica'!
Anton Hauswitschka

Upravo je to cilj našeg novog projekta – poručio je Vedran Kunica voditelj projekta zaštite Malostosnske kamenice i voditelj projekta ' The Queen of Oyster', dodajući kako je cilj da svaki turist koji dođe na krajnji jug proba njihovu kamenicu, a Marija Radić, predsjednica Udruge Stonski školjkari se nada kako će kroz taj projekt konzumacija kamenica po svakom turistu približiti brojki od 10 komada. – Prije dvije godine, uzimajući u obzir broj ostvarenih noćenja i prodanih kamenice, izračunali smo da je svaki drugi turist u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kušao jednu kamenicu. Sada želimo da ama baš svaki turist koji dođe u našu županiju proba najmanje jednu kamenicu, a cilj nam je da to bude 10 komada – pojašnjava Kunica.

image
Jedinstvena u svijetu, Malostonska kamenica 
Anton Hauswitschka

A za to bi se trebala pobrinuti agencija Even Lab izvršitelj projekta 'Kraljica kamenica'. – Želimo da kamenica turiste prati od samog dolaska na dubrovačko područje, da postane ono što se ne smije propustiti u Dubrovniku i njegovoj županiji. Stoga ćemo kroz program promidžbe surađivati sa ugostiteljima za koje ćemo organizirati besplatne radionice na kojima će se učiti kako se kamenice pravilno otvaraju i na koje se sve načine mogu ponuditi gostima. Prve radionice trebale bi početi već u svibnju, a nakon ljetne stanke, nastaviti ćemo ih i na jesen. A sve s ciljem povećanja konzumacije naših vrhunskih i u svijetu jedinstvenih kamenica – ističe Anđela Matić iz Evene Laba. Inicijativu školjakara pozdravili su i partneri u projektu ' Kraljica kamenica', i Nikolina Fračić, predsjednica Ceha ugostitelja pri HKG Dubrovnik, Nikola Kalafatović iz Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije, Mato Oberan iz FLAG Južni Jadran te Nikolina Trojić direktorica županijske HGK koja je naglasila kako vjeruje da će taj projekt nadahnuti i drugi proizvođače hrane u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

image
Malostosnka kamenica najizašnija je u ožujku
Anton Hauswitschka

No kako ističe Vedran Kunica tako vrhunske kamenice ne bi bilo da nije Malostonskog zaljeva. - Temelj kako oznake izvornosti tako i projekta ' The Queen of Oysters' je Malostonski zaljev o kojem vodimo posebnu brigu. O tome svjedoči i EU projekt kojim želimo zaštiti tradiciju školjkarstva te općenito život u Malostonskom zaljevu. Tome će doprinijeti i monografija koju upravo radimo – kazao je Kunica, a Irena Ipšić, autorica monografije o školjkarstvu u Malostonskom zaljevu podsjeća kako će se monografija tiskati na hrvatskom i engleskom jeziku.

image
Prije dvije godine u Malom Stonu na Svetog Josipa manfestaciju Dan Malostonskih kamenica posjetilo bi preko 2000 ljudi
Anton Hauswitschka

- Ja sam jedna od sedmoro autora koji rade na monografiji koja će dotaknuti ne samo školjkarstva već ukupnog života na ovom području, a dio će sačinjavati i recepti za pripremanje kamenica – istaknula je među ostalim Irena Ipšić. Malostonski školjkari na kraju poručuju kako, iako je pandemija, oni nisu stali sa radom te pozivaju sve da dođu u Ston, uzmu kamenice te se njima, sada kada su najbolje, oslade u svojim domovima.

05. svibanj 2024 14:22