StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoTURIZAM NA DNU PELJEŠCA|

FOTO: Orebić je našao ‘zlatnu žicu‘, već drugu godinu pobjeđuje koronu!

Piše Dora Lozica
13. srpnja 2021. - 18:58

Općina Orebić, s pripadajućih 14 naselja i nešto više od četiri tisuće stanovnika, svake je godine sve veći hit među domaćim i stranim posjetiteljima. Viganj i ove godine bilježi rekordnu posjećenost, a osim izležavanja na prekrasnim pelješkim plažama, Orebić nudi i zavidan sadržaj aktivnog turizma, windsurfing, kitesurfing, biciklizam i planinarenje na Sv. Iliju kojoj tek 39 metara nedostaje da se i službeno proglasi planinom. Nekad se govorilo „najbolja stvar u Orebiću je pogled na Korčulu“, no to se u posljednjih nekoliko godina drastično promijenilo. Je li to zbog kristalnog, čistog mora, jedne od najpoznatijih hrvatskih plaža, kilometar i pol duge Trstenice, Sv. Ilije koji se budno naginje nad Orebićem ili svjetski poznatim vinima Dingač i Postup, ne možemo točno odlučiti, no činjenica je da su strani turisti otkrili ono što domaći odavno znaju, Orebić je jedan morski kanal bliže od Korčule, jeftiniji je od Korčule, ima bogatu povijest, vrhunska je enološka i gastro destinacija...

image
Na trajektu iz Korcule (Domince) za Orebić
Anđela Ščepanović/Cropix

Osječanin peljeških korijena

Slobodno možemo reći kako Orebić iz koronakrize već drugu godinu izlazi kao pobjednik, a evo i zašto. Odgovore smo potražili u Turističkoj zajednici Općine Orebić gdje od rujna 2015. radi stručni suradnik za marketing i razvoj Marko Galiot. Interesantno je kako Orebić već dugi niz godina, zbog dugogodišnjeg sudskog spora, nema službenog direktora, a kako doznajemo, natječaj za to radno mjesto trebao bi se raspisati početkom sljedeće godine. No, Marko je imao odgovore na sva naša pitanja, inače je rođen u Osijeku s pelješkim korjenima, pradjed mu je iz Vignja gdje ima kuću. Kad se baka odlučila odseliti iz Vignja, Marko se odlučio doseliti, i nije požalio. Danas živi u Orebiću, sretno je oženjen i priznaje nam da je baš ovdje bacio životno sidro.

image
Marko Galiot
Andjela Scepanovic/Cropix

„Ovaj kraj obožavam, lijepo mi je na Pelješcu i ne mislim ići dalje, ne planiram živjeti nigdje drugdje u životu“, iskreno nam priznaje. Pohvalio se i ovogodišnjim rezultatima, dolascima i noćenjima u Općini Orebić. Do početka srpnja ove godine Orebić je ostvario gotovo 20 tisuća dolazaka, u odnosu na prošlu godinu to je duplo više, ali to je i otprilike 75 posto ostvarenih dolazaka rekordne 2019. godine. Što se tiče noćenja, Orebić je negdje na 60 posto u odnosu na 2019., a vrhunac sezone još nije krenuo. Viganj, inače dom zaljubljenika u jak vjetar i daske za jedrenje i surfanje u kojem se svake godine održava Svjetsko prvenstvo jedrenja na dasci, i ove godine obara sve rekorde. Prošle je godine Viganj bio hit, kaže nam Marko, taj se trend nastavio i ove godine. Viganj trenutno ima 1100 gostiju što je za 12 posto bolje od rekordne 2019. godine. Korona-kriza kao da je zaobišla malo naselje od niti 300 stanovnika, sedam kilometara udaljeno od Orebića, „a Bog nam je dao i pošteni maestral“, kažu nam Vignjani zadovoljni vlastitim komadićem malog raja.

image
Evgen i Slivija, slovenski turisti koji godinama ljetuju u Vignju
Anđela Ščepanović/Cropix

Viganj već dvanaestu godinu za redom oduševljava i bračni par Evgena i Silviu Milanić iz Slovenije. Sve im se sviđa, otkrivaju nam, dobra hrana, vrhunska riba, kamenice u Stonu, kvalitetno vino, prekrasne plaže, ljubazni ljudi i „pošteni“ maestral. Dok su ljetovali s djecom boravili su u kampovima, danas 52-godišnji supružnici ljetuju sami u privatnom smještaju s kojim su i više nego zadovoljni. „U Vignju se osjećam kao doma, priroda je zaista jedinstvena, cijene su pristupačne, a budući da sam surfer, olakšan mi je pristup plaži. Odmah čim iskrcam opremu mogu krenuti sa surfanjem, na drugim je lokacijama to komplicirano, trošim vrijeme bez veze“, kaže nam Evgen.

image
 Slivija
Andjela Scepanovic/Cropix

Njegova supruga Silvia je medicinska sestra, komentirala nam je situaciju vezano za pandemiju i epidemiološke mjere tijekom ljetovanja.„Jako su dobro organizirani, poštuju se sve mjere, pazi se na epidemiološku sliku i dok smo u Vignju nije me strah koronavirusa. Nije me bilo strah ni prošle godine za vrijeme najveće epidemije, opušteni smo“, zaključuje Silvia koja će i ove godine sa suprugom u Vignju provesti tri prekrasna tjedna.

Aktivni odmor

Dok to ne bude u nekoj izvjesnoj budućnosti, Orebić se bori s onim što ima, a ima mnogo toga. Orebić je destinacija za obiteljski turizam, ali i aktivni odmor, uz to je i izvrsna eno i gastro destinacija. Ciljana skupina je zapadna Europa, otkriva Marko, a statistika za sad prati napore i trendove. Najviše turista broje iz tradicionalnih orebićkih tržišta poput Poljske, Slovenije Češke, BIH i Njemačke, a ono s čime su u TZ-u posebno zadovoljni je projekt Stay Safe kojeg su iznajmljivački ozbiljno i odgovorno prihvatili. Tu je i čak šest hotela, Villa Katarina, Hotel Adriatic, Indijan, Belleveu, Gradn i Orsan s 771 krevetom. Orsan ipak ove godine neće otvoriti svoja vrata zahvaljujući posljedicama pandemije. Jasno je da se Orebić, među ostalim, oslanja i na bogatu vinogradarsku i vinarsku tradiciju Pelješca koja je danas, sasvim zasluženo, stekla svjetsku slavu.

Nema pesimizma

Da bi orebićki turisti imali u čemu uživati, osim u očuvanim prirodnim ljepotama, zaslužni su lokalni privatnici, obrtnici, ugostitelji i poduzetnici. Jednog smo sreli u Orebiću, 30-godišnji Tin Ujević je rođeni Orebićanin, zaljubljen u svoj kraj, a u poduzetničke vode se bacio na glavu, kako sam kaže, s tek 19 godina. Nije mu žao, kaže nam uz smijeh, mlada, luda glava i velike ambicije danas su ga nagradile s dobro uhodanim biznisom. Tin je vlasnik dva ugostiteljska objekta, Caffe bara Lučica u središtu Orebića i Beach bara Bačva između dva hotela na plaži. Osim toga, nudi i taksi katamaran za kružna putovanja akvatorijem kao i dva glisera za privatne transfere, a zapošljava desetak ljudi. Iako nije pesimist, problema ima prilično, no moglo bi biti i gore, a što se tiče virusa, unatoč buci u komunikacijskom kanalu između stožera i ugostitelja, sve se mjere poštuju i pomno prate.

image
Anđela Ščepanović/Cropix
image
Tin Ujević vlasnik cafe bara Lučica
Andjela Scepanovic/Cropix

„Neću se žaliti, nisam od kukanja, uvijek sam optimističan, a da je lako, nije! Lučica je objekt koji radi cijelu godinu pa je, zahvaljujući domaćim posjetiteljima, održiva. Bačva radi samo tijekom sezone, nedostaje stranih turista i to se osjeti. Ipak, ove je godine, u odnosu na prošlu, življa atmosfera iako je promet isti“, ispričao nam je Tin.

Većina Tinovih sezonskih radnika su iz Makedonije, njih čak 50 posto za koje kaže da su vrhunski radnici, vrijedni i zadovoljni, ista ekipa dolazi u Orebić raditi već treću godinu za redom, a on ih nagradi za rad i požrtvovnost. Ljetne svirke i partiji koje planira u Lučici i Bačvi nisu još krenule, ne treba raditi ništa na silu, kaže Tin, nada se početi s za desetak dana. Ipak, strepi da će nas i ove godine, kao i prošle, zatvoriti nakon blagdana Velike Gospe, do tad, što uspijemo zaraditi, zaradili smo, kaže Tin, a onda svima kreće duga i teška zima. O drugim destinacijama ne razmišlja, voli Orebić i ne bi ga za ništa mijenjao.

image
Cafe bar Lučica
 
Andjela Scepanovic/Cropix

„Zadovoljan sam tu gdje živim, tu sam odrastao i ovaj kraj volim. Da želim nešto mijenjati bio bih pomorac, ali ne želim to. Borim se i trudim biti zadovoljan i ispunjen“, zaključio je Tin.

Iako sve zvuči idilično, u stvarnosti Općina Orebić ima brojne probleme s kojima se tek treba uhvatiti u koštac. U prvom redu tu je prometna povezanost, ali i promet u središtu mjesta. Marko Galiot ističe kako su prirodne ljepote najveći adut Orebićana, a najveća mana problemi u prometu te izoliranost. Najbliža dubrovačka zračna luka udaljena je od Orebića više od 120 kilometara, a cijela je županija od Ploča odsječena od ostatka države državnom granicom s BIH. Pelješki most je dvosjekli mač, kaže Marko, u mnogočemu dobra, pozitivna i revolucionarna stvar za poluotočane i otočane, ali nosi za sobom niz drugih mogućnosti koje možda neće ići na ruku lokalnom stanovništvu.„Moramo paziti da ne izgubimo identitet, moramo biti oprezni sa stranim kapitalom, ne smijemo sve rasprodati. Prema širenju građevinskih zona trebamo biti skeptični, ne smijemo se širiti pod svaku cijenu i moramo paziti da nam se ne dogodi masovni turizam“, istaknuo je Marko.

image
Marko Galiot
Andjela Scepanovic/Cropix

Ukrcaj i iskrcaj u centru

No most nije najveći problem Orebićana, promet u središtu mjesta je vruća tema koja doslovno puca po šavovima. Poznato je kako život otočana ovisi o trajektima, a promet s čak dva najvitalnija trajekta na ovom području prolazi kroz Orebić. Već smo punili novinske stupce jurnjavom automobila kroz središte mjesta koji, zbog neusuglašenih plovidbenih redova, nakon što se iskrcaju iz trajekta Ploče-Trpanj pokušavaju uhvatiti trajekt Orebić-Korčula. Osim toga, ukrcaj i iskrcaj najvažnije trajektne veze cijelog otoka Korčule, linija Orebić-Dominče (Korčula) odvija se u strogom centru Orebića. Teško je riječima opisati gužve usred sezone, redove automobila na orebićkom pristaništu, satima, ili bolje reći danima, lokalno stanovništvo ne može niti promisliti osobnim automobilima proći središtem Orebića. Sve bi to trebala riješiti najavljena, nova luka u Perni, nekoliko kilometara udaljena od Orebića u kojoj će se izmjestiti trajektno pristanište, a uz pristupnu cestu i zaobilaznicu, Orebićani će napokon moći sigurno i opušteno prošetati svojim mjestom. Također, usporedno s Pernom gradit će se i nova luka Polačište na Korčuli što će zauvijek promijeniti prometnu dinamiku, ali i kapacitete luka otočana i poluotočana.

image
Panorama kakvu se pamti
Anđela Ščepanović/Cropix

Malo je koja regija u svijetu skrenula pozornost na plavac mali kao što su to napravile padine Dingača i Postupa pa možemo reći da su vinari glavni glumci orebićke turističke ponude. Pohvale, ali i brojne kritike kao i sugestije kako poboljšati turističku ponudu dolaze upravo od vinara, a mi smo popričali s jednom od najpoznatijih peljeških vinarki, Marijom Margudić, vlasnicom vinarije Bura-Mrgudić čija je vina na ovogodišnjoj inauguraciji pio, ni više, ni manje, nego američki predsjednik Joe Biden. Malo je peljeških žena koje su se s takvim žarom i umijećem izborile za svoju poziciju među vinarima i vinogradarima, za svoj utjecaj u političkom i društvenom životu poluotoka i županije kao što je to napravila Marija Mrgudić otvorivši put mnogima ženama, a o problemima orebićkog turizma govori otvoreno, pametno i konkretno.

Mala ljetna pijaca

Marija smatra da nešto manji broj turista u odnosu na 2019. nije nužno loša činjenica budući da općinska infrastruktura puca pod velikom navalom gostiju.

image
Marija Mrgudić, vlasnica vinarije Bura-Mrgudić
Obiteljski Album

Brojenje noćenja i dolazaka nije orebićki imperativ, a pandemija je nametnula neke nove trendove u kojima se Orebić solidno snalazi. Ipak, propusti su vidljivi, a Marija ih je nabrojila nekoliko. „Nama se turizam generalno događa, Turistička zajednica ne upravlja trendovima. Ako se profiliramo kao obiteljska destinacija, gdje su nam sadržaji za djecu, gdje su nam parkovi i šetnice gdje djeca mogu slobodno trčkarati bez straha od automobila? Nemamo ni označenih plaža za kućne ljubimce, a o prometu da ne govorimo. Viganj je izvrstan primjer destinacije za adrenalinski turizam, ali promet središtem naselja remeti taj odmor. Što se tiče vinskog turizma, napori su individualni i inicirani od strane vinara. Jedna od dobrih stvari koje TZ organizira tijekom ljeta je mala pijaca, mjesto gdje se prodaju lokalni proizvodi“, ispričala nam je Marija. Ponudila je i neka konkretna rješenja, poput kontroliranja ekspanzije apartmana i privatnih smještajnih jedinica uz istodobno poboljšanje kvalitete postojećih po uzoru na druge gradove Mediterana. Unatoč raznim preprekama, i ove godine se Pelješac nametnuo kao poželjna destinacija, zaključuje Marija, a Pelješčani kao dobri i gostoljubljivi domaćini kojima se turisti rado vraćaju. Krećete li na krajnji jug Dalmacije, svakako svratite u Orebić, na čašu vrhunskog Dingača, šetnju starim dijelom naselja s prekrasnim, kamenim, kapetanskim kućama, na planinarenje, bicikliranje ili sufranje. A možete samo i na kupanje uživajući u mirisnim valovima Pelješkog kanala.

image
.
Andjela Scepanovic/Cropix
Ljeto puno kulture

- Ove godine smo u suradnji sa ostalim turističkim zajednicama s Pelješca izradili interaktivnu kartu Pelješca sa planinarskim i MTB rutama. Odradili smo prvi od pet planiranih festivala, Festival peljeških podruma od 15. svibnja do 15. lipnja.
Ponovno će se održati Zvuci Dalmacije, na otvorenom, ispred Župne crkve u Orebiću gdje svake nedjelje od 20 sati nastupaju lokalne klape Dingač, Nava i Geta.Tu su i dva klapska koncerta ispred crkve, 23. srpnja Klapu Ošjak i 20. kolovoza Klapu Kaše. Svake srijede od 20 sati na promenadi u Orebiću organiziramo eno i gastro manifestaciju Okusi Pelješca na kojoj sudjeluju lokalni vinari i Liga protiv raka, a sve prisutne zabavlja bend Gramophonix, odnosno Dino & Darijo. Očekuju nas i dvije Noći vina u Vignju u prostoru bivšeg dominikanskog samostana Kuventa, 15. srpnja i 16. kolovoza. U organizaciji Lige protiv raka ove godine će se održati i Noć starog Orebića 31. Bit će i četiri folklorne večeri kroz srpanj i kolovoz. U Vignju je program u organizaciji Hrvatskog doma Viganj Kuvenat, od radionica za djecu, izložbi slika, nakita, kino projekcija do kazališnih predstava i manjih koncerata. U rujnu su i tri koncerta klasične glazbe u sklopu Korkyra Baroque Festivala, dva u Orebiću i jedan u Viganju – najavljuje Marko Galiot iz TZ Orebić.

04. svibanj 2024 01:28