StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoDolasci i noćenja potvrdili optimizam (polu)otočana

Korčula i Pelješac turistički procvjetali, srpanj sustigao rekorde!

Piše Dora Lozica
8. kolovoza 2022. - 17:54

Korčula i Pelješac bilježe izvrsnu turističku sezonu, predsezona je obećavala, korčulanska ACI Marina s rekonstruiranim lukobranom radi punom parom, a nakon otvaranja Pelješkog mosta prometni kolapsi postali su svakodnevnica na otoku i poluotoku. Srpanj je za nekoliko posto bolji od rekordne 2019. godine!

Od 1. srpnja do 28. srpnja na području Grada Korčule ostvareno je nešto više od 21 tisuću dolazaka i više od 115 tisuća noćenja. Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Slovenije, Hrvatske, Ujedinjenog Kraljevstva, Poljske, Srbije, Njemačke, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država te Bosne i Hercegovine. U usporedbi s istim periodom 2019. godine, na području Grada Korčule ostvareno je tri posto više noćenja!

Bogato i u posezoni

U usporedbi s 2019. godinom, Korčula je zabilježila tri posto manje smještaja u domaćinstvima, dok sva okolna mjesta bilježe povećanje, Žrnovo bilježi povećanje od 10 posto, Čara od tri posto, Pupnat od 11 posto te Račišće četiri posto više. Međutim, kampovi na području Grada Korčule u usporedbi s istim periodom 2019. godine bilježe porast od nevjerojatnih 80 posto!

"Dobre brojke su rezultat dobrog rada posljednje dvije izazovne godine i puno aktivnije promotivne kampanje kao i razvoja dodatnih turističkih proizvoda. Korčula je postala destinacija u koju moraš doći, kako se kaže 'place to be'. Kampovi su buknuli, kao i manja naselja, jer je očito covid -19 promijenio način dolazaka i ljetovanja", objasnila je direktorica TZG Korčule Milijana Borojević najavivši i dobru posezonu u kojoj nas očekuje Barokni festival, Korčula wine festival, Korčulanske pjatance te brojni gosti koji će doći zbog biciklističkih i pješačkih ruta.

image

Načelnica Vele Luke Katarina Gugić s Oliverovom surougom Vesnom Dragojević

Livio Andrijic/Cropix

I u Orebiću je sezona odlučna, doznajemo od direktora TZ Mladena Đelduma. Srpanj je za nekoliko posto lošiji od 2019. godine, ali od početka godine do kraja mjeseca Orebić bilježi dva posto više u dolascima te noćenja na razini rekordne 2019. godine.

Susjedna Općina Lumbarda također bilježi vrlo dobre brojke, tek jedan posto manje nego za isti period 2019. godine. Većina turističkog prometa u Lumbardi odvija se u privatnom smještaju, više od 70 posto, a najbrojniji turisti su Slovenci kojih ima duplo više nego Hrvata, a slijede ih Česi i Poljaci. Turisti će u Lumbardi ostati u prosjeku duže od tjedan dana, a direktor TZO Lumbarde Ante Šestanović otkriva kako su i najave za kolovoz izvrsne.

Oliverovi štovatelji napunili Velu Luku

I Blato bilježi odličnu sezonu, otkriva nam direktorica TZO Blato Maja Šeparović. U mjesecu srpnju 2022. godine na području općine Blato ostvareno je ukupno 7.726 dolazaka i 70.963 noćenja što je sedam posto više dolazaka u odnosu na 2019. godinu, a noćenja su na razini te rekordne godine. Sezona je u Blatu bolja ako uzmemo u obzir početka godine pa sve do kraja srpnja i to za 5 posto više dolazaka i četiri posto više noćenja.

image

'Trag u beskraju', koncert u sjećanje na Olivera Dragojevića u Veloj Luci

Ante Cizmic/Cropix

Tijekom srpnja na području Općine Vela Luka ostvareno je nešto više od 60 tisuća noćenja, što je na razini od 95 posto ostvarenja iz 2019. godine, kad je zabilježeno tek par tisuća manje, kako doznajemo od direktora TZO Vela Luka Dorjana Dragojevića. Značajno povećanje broja noćenja zabilježeno je krajem srpnja kad su u Veloj Luci svi kapaciteti bili popunjeni zbog manifestacije Trag u beskraju posvećene Oliveru Dragojeviću.

Bogati zabavni program u čast legendarnom pjevaču trajao je tjedan dana, a na dan koncerta Trag u beskraju u Veloj Luci je bilo oko 20 tisuća ljudi. Ono što su otočani posebno primijetili, a direktor Dragojević potvrdio, jesu Slovenci koji obožavaju Oliverov lik i djelo, ove su godine u Veloj Luci ostvarili čak 40 posto više noćenja nego za isto razdoblje 2019. godine.

Jadrolinija doskočila gužvama

Tijekom prošlog vikenda na otoku i poluotoku su krenule do sad neviđene gužve, kolone automobila koje čekaju ukrcaj na trajekt Dominče-Orebić bile su nepregledne, čekalo se satima. Problemu je doskočila Jadrolinija pa je na liniju 634 donijela veći trajekt Mljet, a dosadašnji Sv. Krševan vozi rasterećnu liniju Trpanj-Ploče.

06. svibanj 2024 02:14