StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoRadnika ni za lijeka

Hoteli Cavtat otvorili dva hotela s 12 stalno zaposlenih i 47 sezonaca!

Piše Maja Rilović Koprivec
17. travnja 2023. - 07:32

Za uskrsne praznike otvoreni su gotovo svi dubrovački hoteli, pa čak i oni u bližoj okolici. Podsjetilo je to mnoge na nekadašnje pred pandemijske turističke godine kada je sezona na dubrovačkom području počinjala prvog dana travnja. I ove će godine, izgledno je, biti tako, mada je pitanje kadrova postalo ključno za otvaranje svih turističkih objekata ove sezona.

Jedva pronašli kadar

Radnici koji bi radili u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u uslužnim djelatnostima traže se na sve strane i na svim kontinentima, a upravo je to razlog što su se mnogi začudili da su se Hoteli Cavtat, odnosno Epidaurus i Albatros otvorili ovako rano. Radnike za ovu sezonu jedva su pronašli i plaćom i bonusima puno izdašniji dubrovački poslodavci od Hotela Cavtat.

Radila su ova dva cavtatska hotela u vlasništvu grupacije Remisens i prošle godine, no nije tajna kako su se, kada su zaposlenici u pitanju lani jedva skrpili. Sindikat zaposlenih u turizmu tamo više i nema članova, a rijetki su i zaposleni domaći ljudi, kažu nam Cavtaćani. U više smo navrata već pisali kako je grupacija Remisens, zbog izvanredne okolnosti pandemije i time prouzročenih gospodarskih poteškoća u poslovanju Društva, pokrenula postupak otkazivanja ukupno 14 ugovora o radu radnika, od čega je pola bilo iz cavtatskih hotela.

image

Hoteli Cavtat - Albatros

Bozo Radic/

Do 2020. u oba cavtatska hotela radilo je ljeti oko 240 ljudi, stalno zaposlenih i sezonaca, a sada se, govore nekadašnji zaposlenici došlo na desetoro zaposlenih koji uglavnom održavaju hladni pogon.

- I prošlog ljeta 80 posto svih zaposlenika bilo je s radnim dozvolama, a kako nisu mogli pronaći dovoljno ljudi raspored rada bio je takav da je samo jedan čovjek radio cijelu smjenu na jednom odjelu - pričaju nam bivši zaposlenici. Nije stoga niti čudo da gotovo da nema dobre recenzije gostiju za usluge u ovim hotelima koji se nalaze u jednoj od najljepših uvala na našoj obali. Najvišim ocjenama gosti su na Trip Advistoru i Boooking.comu ocijenili jedino smještaj hotela, pa i uređenje soba, a najnižim jedinicama uslugu i vrijednost za novac.

Hoteli Albatros i Epidaurus lani su bili otvoreni pet mjeseci i ostvarili su sedamdesetak tisuća noćenja, što i nije malo, a uglavnom se radilo o all inclusive aranžmanima.

Iz društva Hoteli Cavtat potvrdili su nam kako sada imaju 12 stalno zaposlenih osoba u poduzeću. U oba hotela koja su upravo otvorena zaposleno je 47 stranih državljana za koje je ishođena radna dozvola te zatraženo još 30 radnih dozvola – odgovorili su nam je te tvrtke.

image

Hoteli Cavtat - Epidaurus

Bozo Radic/

Sunčica Sakoman, članica uprave Hotela Cavtat u telefonskom nam je razgovoru potvrdila kako i oni kao i drugi poslodavci muče s angažiranjem radne snage.

– Mi se nadamo da ćemo zaposliti radnike za sve što nam treba. Nadamo se da ćemo uspjeti u iduća dva tjedna popuniti sva radna mjesta, a ako ne, bojim se da ćemo se s time mučiti do kraja sezone. Oba hotela nude all inclusive uslugu i uglavnom smo usmjereni na tržišta Europe te Bosne i Hercegovine – govori Sakoman.

Sezonce ‘zaboravili‘ vratiti

Kako će toliko zaposlenih odraditi sezonu all inclusive hotela koji imaju 800 kreveta, briga je vlasnika, govore bivši zaposlenici koji su već odavno prešli kod konkurencije, prepuštajući radna mjesta ‘uvezenim‘ radnicima. Vrijeme korone i državnih subvencija za zaposlene i tadašnji odnos vlasnika prema zaposlenicima ostavio je svima gorka sjećanja. Sezonci koji su godinama radili u ova dva hotela od 2019. nisu više pozvani na posao, neki stalno zaposleni dobili su otkaze mnogi napustili tvrtku uz otpremnine ili su se umirovili.

Podsjetimo, kako su hoteli Epidaurus i Albatros, svaki s tristotinjak soba, dijelom obnovljeni 2017. i 2018. godine, a vlasnik je na parceli od oko 50 tisuća četvornih metara u neposrednoj blizini postojećeg planirao izgradnju nove građevine – hotel Albatros 2. Budući objekt ugostiteljsko – turističke namjene trebao je imati ukupno 3 nadzemne i 1 podzemnu etažu i 252 smještajne jedinice.

image

Hoteli Cavtat - Albatros

Bozo Radic/

Sunčica Sakoman navodi kao je tvrtka u skladu s nalazima elaborata koje je potvrdilo Ministarstvo kulture pristupilo izmjenama projektne dokumentacije te da je taj posao sada pri kraju.

Buduća investicija u dogradnju Albatrosa navodno je trebala koštati 22, milijuna eura, a to bi trebao biti objekt standarda 4 zvjezdice s brojnim izvanpansionskim sadržajima. No, tko će tamo raditi kada se ne mogu osigurati kadrovi ni za postojeće kapacitete?

Pronađen mozaik iz Epidaura

U sklopu istraživačkih radova pronađeni su senzacionalni arheološki nalazi iz rimskog doba. Najviše pozornosti privukao je jedinstveni odlično očuvani podni mozaik iz drevnog Epidaura. Konzervatorski odjel u Dubrovniku donio je 21. travnja 2021. rješenje o preventivnoj zaštiti Arheološkog nalazišta Donji Obod kraj Cavtata, koje je potom upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Donošenjem rješenja o preventivnoj zaštiti, prostor nalazišta podliježe odredbama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara te sustavu mjera zaštite propisanih donesenim rješenjem, a te će se mjere nastaviti provoditi na predmetnom lokalitetu, izvijestilo je Ministarstvo kulture i medija.

02. svibanj 2024 12:31