StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoKonavoski turistički gigant

Hotel Croatia slavi 50. rođendan. Ime mu je te 1973. bilo više nego provokativno...

Piše DV
14. srpnja 2023. - 10:31

Hotel Croatia u Cavtatu počeo je s radom točno prije pola stoljeća. Velike obljetnice cavtatskog hotelijerstva prisjetili su se na FB grupi Zavazda Konavle:

- Predivni je to hotel gigant koji svojim skladom nije narušio niti malo cavtatski krajolik, Kako kažu bez ijednog oštrog kuta, predivno se uklopio uz cavtatske borove i čemprese. Čestitam 50 godina postojanja svima koji su bili dio zajednice hotela Croatije. Iako hotel treba i preinake i mijenjaju se gazde, on je tu i dalje krasi naš Cavtat i mi ga volimo - napisala je u rođendanskoj objavi administratorica FB grupe Kate Bećir.

U intervjuu za Dubrovački vjesnik ovog svibnja, bivši dugogodišnji direktor ovog visokokategornika Frano Tomšić prisjetio se početaka izgradnje i poslovanja ovog zamašnjaka konavoskog turizma:

image

Frano Tomšić, bivši direktor hotela Croatia

(Arhiv Cropixa)

Božo Radić/cropix

- Hotel su gradili arhitekt Milićević i tvrtka Energoprojekt, u to vrijeme najveća organizacija u Jugoslaviji s 200 inženjera. Impresionirali su me načinom na koji su pristupili ovdašnjem terenu i gradnji hotela koji je bio među najvećim hotelima u Hrvatskoj. Kada je završen, Udruženje arhitekata Mediterana proglasilo je Croatiju najljepšim hotelom na Mediteranu. Nismo ih uzalud izabrali da budu nositelji toga posla. Arhitekt Milićević je također napravio prekrasan projekt za Hotel Belvedere, no nažalost nije prošlo iz političkih razloga. I ja sam imao strašnih okapanja i s komitetom i općinom, dozvolama, optužbama da sam prodao hotel, da ga gradi srpsko poduzeće. Nakon hrvatskog proljeća našli smo se u nezavidnoj situaciji jer su banka i partneri koji su uložili novac ostali bez sredstava. Bili smo u blokadi, tadašnja općina nam nije dala dozvole, izvođači su tražili da im se radovi plate, inspekcije su tražile da se zaustavi gradnja, a u Investicijskoj banci su mi rekli da nemamo o čemu razgovarati. No hotel je već bio na polovici izgradnje i ja nisam htio zaustaviti radove. Tražio sam novce i dozvole od općine da se dovrše radovi zaštite gradilišta i materijala. Tim sam kreditom dovršio hotel, bez ikakve podrške - naveo je Tomšić u razgovoru za Dubrovački.
 

30. travanj 2024 10:25