StoryEditorOCM

Dubrovnik postao prvi hrvatski grad s web-stranicom za digitalne nomade, ali i za sve turiste koji planiraju dulje ostati u gradu: ‘Gradimo zajednicu digitalnih nomada koja će u u budućnosti raditi za nas‘

Piše B. Lucić
26. svibnja 2022. - 13:42

U Lazaretima je predstavljena web stranica za digitalne nomade „Long Stay Dubrovnik”. Nova web stranica namijenjena je digitalnim nomadima – onima koji su već u gradu te onima koji tek planiraju doći te turistima na duljem boravku u Dubrovniku i također, onima koji planiraju doći. Stranica ima za cilj ima povećati interes digitalnih nomada za Dubrovnik uključujući mogućnost povećanja rezervacija, turističkih servisa i prometa agencija te svih tvrtki povezanih s turizmom. S obzirom na to da većina digitalnih nomada u Dubrovnik dolazi van glavne turističke sezone, ovo će biti prilika za njeno produljenje i na zimske mjesece.

Direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Ana Hrnić kazala je kako to jedna u nizu aktivnosti koje se provode u zadnje dvije godine kako bi se Dubrovnik promovirao kao destinacija za digitalne nomade.

image

Dubrovnik postao prvi hrvatski grad s web-stranicom za digitalne nomade Long stay Dubrovnik

Tonći Plazibat/cropix/

- Sve potrebne informacije na jednom su mjestu svima onima koje te informacije trebaju. Dakle, detektirali smo potrebu objedinjavanja svih informacija koje su dosta raznolike, nisu to samo one klasične informacije potrebne turistima, nego su specifične i potrebne za dulje boravke. Uspostavom Dubrovnik Digital Nomad Carda nudit ćemo različite pogodnosti svim nomadima koji će boraviti u gradu Dubrovniku. Želim naglasiti i pozvati sve iznajmljivače i pružatelje usluga smještaja da nam se jave ukoliko su zainteresirani kako bismo mogli proširiti ponudu smještaja za digitalne nomade. Dakle, riječ je uglavnom o duljim boravcima izvan sezone. Vlasnici apartmana i pružatelji smještaja mogu nam se javiti u bilo kojem trenutku, brzo ćemo ih obavijestiti o svemu što treba dostaviti. Jedan od glavnih preduvjeta za pozicioniranje Dubrovnika kao mjesta poželjnog za digitalne nomade jesu i takozvani co-working spaces koji su za sada Lazareti i Sunset Beach, a u budućnosti će to postati i Muzej crvene povijesti / Red History Museum. Bitno je izgraditi zajednicu digitalnih nomada, takozvanu 'community', upravo je postojanje zajednice unutar koje će digitalni nomadi funkcionirati i komunicirati važno, vjerujem da će zaživjeti i imati dobre rezultate, istaknula je Hrnić kojoj je ovo bio jedan od posljednjih javnih nastupa u ulozi direktorice gradske Turističke zajednice.

image

Dubrovnik postao prvi hrvatski grad s web-stranicom za digitalne nomade Long stay Dubrovnik

Tonći Plazibat/cropix/

Autor sadržaja web-stranice Mark Thomas komentirao je kako stranica nije namijenjena samo digitalnim nomadima, već i ljudima koji primjerice žele provesti mjesec dana u gradu.

- Web-stranica nudi sve informacije na jednom mjestu jer često je digitalnim nomadima teško pronaći potrebne informacije. Kao grad gradimo zajednicu digitalnih nomada, što je jako važno jer će zajednice u budućnosti raditi za nas. Digitalni nomadi često dolaze izvan sezone i ostaju po mjesec dana, izuzmu li se troškovi smještaja, mjesečno troše 10 tisuća kuna mjesečno. Nomadima koji dolaze izvan EU, koji dolaze iz trećih zemalja, treba viza, ali je pitanje koliko je digitalnih nomada? Teško je to reći, 80 posto digitalnih nomada koji dolaze u Hrvatsku dolaze iz zemalja Europske unije. Najčešća pitanja koja si postavljaju turisti koji dolaze u Dubrovnik jesu: „Gdje spavati?”, Gdje jesti?”,„Što raditi?”, ali pitanje koje si ne postavljaju jest: „Gdje raditi?”. Upravo se posljednje pitaju digitalni nomadi. Stranica je dizajnirana kao 'one page', istražujete je jednostavnim 'skrolanjem' jer većina digitalnih nomada koristi mobitel i laptope, uglavnom mobitele. Na stranici je moguće pronaći informacije o smještaju, o co-working prostorima, događanjiima, tu je i Dubrovnik Digital Nomad Card koja je važna jer digitalni nomadi žele biti dio zajednice, a s tom karticom će ostvarivati određene popuste za sadržaje u Dubrovniku. Također, dostupni smo na Facebooku i Twitteru, a uskoro ćemo biti dostupni i na Instagramu. Dubrovnik je prvi grad unutar Hrvatske koji ima ovakvu stranicu, sve informacije su na jednom mjestu, a ovo će izazvati pozitivan publicitet, rekao je Thomas te otkrio kako će stranica biti javno dostupna prvog lipnja.

image

Dubrovnik postao prvi hrvatski grad s web-stranicom za digitalne nomade Long stay Dubrovnik

Tonći Plazibat/cropix/

Thomas je naglasio kako su i co-working prostori vrlo važni, ali da je njihov raspored odličan jer su raspoređeni po cijelom gradu. Naime, dosta upita dolaze na temu co-working prostora koji su točno označeni na Google Mapsu. Također, Thomas je rekao kako je sve to ideja Ane Hrnić a kako je on 'samo 'izvršitelj' na što mu je direktorica TZ-a grada Dubrovnika uzvratila da je ipak riječ o timskom radu.

Dogradonačelnica Jelka Tepšić podsjetila je kako se već dvije godine radi na digitalnim nomadima. Istaknula je kako je, kad je riječ o budućem razvoju, važno razmišljati o jednom mjestu gdje će digitalni nomadi moći dobiti sve informacije.

- Najveće naše 'opterećenje' bilo je da nismo detektirali točan broj nomada koji broji Dubrovnik, ali kroz ovu stranicu i check point u TZ-u, ali i Dubrovnik Digital Nomad Card koji će moći dobiti svi koji minimalno 30 dana borave u Dubrovniku i tako steći razne beneficije, steći ćemo uvid u broj digitalnih nomada. Znamo da se lani oko 3700 digitalnih nomada 'čekiralo' na području grada Dubrovnika, a namjera nam je da kroz sustav web stranice i check point na TZ-u te korištenja co-working prostora dobijemo pravi uvid u broj digitalnih nomada i to bi trebao biti rezultat naših napora, kazala je Tepšić istaknuvši kako je održavanje prošlogodišnje radionice s digitalnim nomadima stvorila smjernice koje treba pratiti kako bi se stvorili uvjeti da Dubrovnik postaje atraktivnije mjesto za dolazak i rad digitalnih nomada.

25. travanj 2024 19:06