StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoDEŠA OBJAVILA LISTU LAUREATA

AND THE WINNER IS...Evo kome su otišle medalje za najbolje pekmeze, džemove i marmelade

Piše DV
28. rujna 2019. - 12:58
Dvanaesti po redu Hrvatski festival pekmeza, džema i marmelade otvoren je u petak 27.09.2019. u srcu Dubrovnika, u organizaciji Udruge Deša – Dubrovnik, društvenog poduzeća DEŠA Pro d.o.o. u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom – županijskom komorom Dubrovnik.

Festival je svečano otvorio zamjenik župana, Joško Cebalo uz pozdravnu riječ pročelnika Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Grada Dubrovnika.

Na Držićevoj poljani u prekrasnim nošnjama, svoje proizvode prezentiralo je 20-ak malih proizvođača slatkih delicija iz cijele Hrvatske. Osim izložbeno prodajnog karaktera manifestacije, organizirano je i ocjenjivanje proizvoda u četiri kategorije: za najbolji pekmez, marmeladu, džem i extra džem.

Stoga su naši vrijedni partneri Zavod za mediteranske kulture, Sveučilišta u Dubrovniku, proteklog tjedna imali pune ruke posla, proveli su analize pristiglih uzoraka voćnih proizvoda svrstanih u četiri kategorije: džem, ekstra džem, pekmez i marmelada. Po propisanim metodama određivani su im udjeli ukupnih šećera, kao osnovnog parametra koji je propisan Pravilnikom o voćnim džemovima, i pH vrijednost.

Peteročlana stručna komisija je u Laboratoriju za senzorna ispitivanja Zavoda za mediteranske kulture kušala i ocijenila svaki uzorak, a nagrađeni su proizvodi iz sve četiri kategorije koji su senzorski najbolje ocjenjeni i koji su zadovoljili propisane kriterije.
Festival je svečano otvorio zamjenik župana, Joško Cebalo uz pozdravnu riječ pročelnika Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Grada Dubrovnika.

Medalje su dodijeljene po kategorijama džem, ekstra džem, pekmez i marmelada. Od ukupno 46 primljenih uzoraka sljedeći su uzorci ocijenjeni najboljima:

Kategorija DŽEM

ZLATNA MEDALJA
Džem od suhe smokve OPG Suzana Mihac, Velika Gorica
SREBRENA MEDALJA
Džem trešnja OPG Fani Pjević, Župa dubrovačka
Džem pipun s limunom OPG Ivica Matijević, Koločep
BRONČANA MEDALJA
Džem marelica OPG Halambek, Staro Petrovo selo


Kategorija EKSTRA DŽEM

ZLATNA MEDALJA
Ekstra džem od dubrovačke ljute naranče Deša Pro d.o.o., Dubrovnik


SREBRENA MEDALJA
Ekstra džem smokva OPG Protić Sanja, Blato


BRONČANA MEDALJA
Ekstra džem limun OPG Protić Sanja, Blato
Kategorija PEKMEZ

ZLATNA MEDALJA
Pekmez marelica OPG Ivica Matijević, Koločep


SREBRENA MEDALJA
Pekmez od šljive Zadruga Provita, Prozor - Rama


BRONČANA MEDALJA
Pekmez od šipka Zadruga ProVita, Prozor - Rama

Kategorija MARMELADA
ZLATNA MEDALJA
Marmelada naranča OPG Ivica Matijević, Koločep


SREBRENA MEDALJA
Marmelada klementina OPG Ivica Matijević, Koločep


BRONČANA MEDALJA
Marmelada narančin OPG Fani Pjević, Župa dubrovačka

Organizatori čestitaju svim sudionicima i pobjednicima!

- Ukoliko želite probati najbolje pekmeze, džemove i marmelade dođite na Držićevu poljanu (iza Katedrale), Festival traje do nedjelje 29. rujna do 17 sati, a organiziran je uz financijsku podršku Grada Dubrovnika, Dubrovačko neretvanske županije i Turističke zajednice Dubrovnik - poručuju.
 
18. travanj 2024 05:47