StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

Zašto volim kriket

3. rujna 2019. - 11:28
Ako postoji nešto što istinski objedinjuje pojam “biti Englez” onda je to bez ikakve sumnje kriket! Radi se o sportu u kojem se radi pauza kako bi se popio čaj! Da, pauza za čaj obavezan je dio dana na utakmici kriketa. Kažem “dio dana” zbog toga što utakmica traje pet dana! Zamislite to, pet punih dana! Naravno da su potrebne pauze za čaj.

Radi se o sportu čija sam pravila nebrojeno mnogo puta pokušao objasniti ženi i prijateljima, međutim, bez uspjeha. Legendarni glumac Peter O’Toole jednom je rekao: “Jedina stvar koju sam doista želio raditi u životu bila je podučavati kriket!” Za pravo reći, postoji dosta Engleza kojima nisu jasna pravila tog sporta.

“To je zapravo bejzbol na engleski način” zaključio je moj nećak s hrvatske strane. Ali nije tako! Cijela priča s bejzbolom zaista počinje s kriketom kojeg su u Novi svijet donijeli engleski kolonizatori. Međutim, usporedba današnjeg bejzbola i kriketa jednaka je usporedbi vaterpola i hokeja!

Bez obzira na to što je u Engleskoj (i u ostatku svijeta, također) nogomet sport broj jedan, kriket je za mene vrlo, vrlo blizu tomu. Ljepota je i u činjenici da se sezona kriketa i nogometa ne preklapaju pa tako mogu nesmetano uživati u toj “konfuznoj” (što bi moja žena rekla), igri.

Odrastao sam uz kriket, pratim ga od malih nogu. Moja mama je naprosto luda za njim. Prva sportska uniforma koju sam nosio, a fotografije to potvrđuju, bila je upravo ona za kriket, bijela s rigama sa strane. Na veliko razočarenje moje majke, u tom sam sportu bio dobar jednako kao u origamiju, znači očajan. Međutim, to me nije spriječilo da se njime zarazim.

Neću vam ni pokušavati objasniti pravila jer niti imam dovoljno papira, a i pravila su, blago rečeno, čudna. Radi se o još jednom sportu kojeg su izmislili Englezi te ga proširili na cijeli Svijet, većinom preko bivših engleskih kolonija. I zatim su nas drugi počeli u njemu pobjeđivati. A kako je kriket stigao do Hrvatske: početkom 1800. godine dio flote Lorda Nelsona usidrio se na Visu.

Da, da, bilo je to pauza u našoj borbi s Francuzima. Brodska posada se dosađivala i onda im je admiral doslovno rekao “eno vam tamo livada, ajde igrajte kriket”. I otišli su.

Ostalo je povijest, na Visu i danas postoji kriket klub koji jednom godišnje okuplja zaljubljenike tog sporta koji na otok dolaze sa svih strana svijeta kako bi odmjerili snage. Riječ o vrlo ekscentričnom sportu, i to je dodatan razlog zašto je tipično engleski.

Kriket je zapravo svojevrsna inačica Brexita: nitko izvan Otoka ne razumije zašto to radimo, a to je ujedno i jedan od razloga zašto to volimo. Naravno, da sve skupa nema smisla, jer su jedino Englezi u stanju izmisliti sport čija utakmica traje pet dana, a na kraju završi neriješeno!

Po gledanosti kriket je treći sport na svijetu, međutim, činjenica je da je broj jedan u Indiji, drugoj najnaseljenijoj zemlji na planeti, pa time i “zavrjeđuje” visoko mjesto po gledanosti.

Trenutačni premijer Pakistana, Imran Khan, bivši je igrač kriketa, gdje je igrao na mjestu kapetana. I najbrži trkač na svijetu, Usain Bolt, svoju je sportsku karijeru započeo kao igrač kriketa.

Ovaj se sport u Engleskoj igra ljeti, u slučaju kiše koja je u tom periodu vrlo česta pojava, igra se odgađa ili potpuno zaustavlja. Nikako mi nije jasno kako to da nismo izmislili neki sport koji se igra unutra!

Trenutno se igra jedna od najvećih utakmica, zamislite ovo: Engleska protiv Australije u seriji zvanoj The Ashes (pepeo). Predstoji im pet mečeva, svaka utakmica traje po pet dana, ako uzmemo u obzir kišu, natjecanje bi moglo potrajati 25 ili čak mjesec dana. Otprilike kao cijeli Svjetski nogometni kup u Rusiji.

A rezultat bi na kraju mogao biti neriješen. Trenutno je rezultat 1:1. Za očekivati je da se na kraju natjecanja dodjeljuje veliki pehar, ali ne, pobjednici dobivaju valjda najmanji trofej na svijetu, velik jedva 15-ak cm.

Legenda kaže da taj trofej sadrži pepeo prve drvene lopte za kriket, od tuda i naziv The Ashes! Već sam rekao da se radi o čudnom i pravom engleskom sportu. Ja sam totalno u tijeku akcije: utakmice slušam i putem radija; koliko moraš biti lud za takvo nešto!!!

“Razumijem kriket, što se događa, rezultat – ali ne razumijem zašto”, napisao je jednom moj omiljeni pisac, Bill Bryson. I “zbog toga” je jako teško objasniti pravila tog neobičnog sporta.
19. travanj 2024 22:07