StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

Tko je to pomeo Brexit pod tapit

13. svibnja 2019. - 12:21
Gledao sam zamišljeno kroz prozor stana u još jedan sivi i hladan svibanjski dan kada su u istom trenu “poludjeli" svi moji aparati za komunikaciju. U jednom trenu izgledalo je poput vatrometa na dan otvaranja Ljetnih igara! “It’s a boy”, “rodio se dječak!” Napokon, stigao je odgovor na nedoumicu koju sam posljednja dva tjedna djelio s mojim prijateljicama.


Meghan je postala mama! Harry je postao tata! Nacija slavi! Britanija je dobila novog princa. Dok budete čitali ovaj tekst bit će poznato i prinčevo ime, tako da ovaj tekst pišem u potpunom mraku neznanja.

Nisam baš čovjek od oklada, ali imao sam osjećaj da bi prinčevo ime moglo počinjati sa slovom A: Arthur, Albert ili Alexander. Bila bi fora ponovno imati kralja Arthura ali je na kraju ispao - Archie.


Prema kraljevskoj tradiciji, novorođena beba titulu je dobila prije imena, tako da pozdravimo (malog) Earla od Dumbartona! Do sada je tradicija ispoštovana, moderne tehnologije su “u pogonu”, a mladi je par pokazao novo lice kraljevske obitelji. Kao i za sve dosadašnja prinove u kraljevskoj obitelji, tako je i dolazak novog člana službeno objavljen na tabli ispred Buckinghamske palače.


Obavijest, na kojoj između ostalog piše “kako su Kraljica i kraljevska obitelj oduševljeni”, na tablu je tradicionalno zakačilo dvoje batlera.

Princ Harry veselu je vijest, sretan i opušten, osobno priopćio javnosti putem Instagrama. Naravno da on, kao i ostali članovi kraljevske obitelji, nema privatni Instagram račun, tako da je objavu objavio na službenoj stranici The Duke and Duchess of Sussex. Ono što je jasno od samog početka (doslovno) novorođeni princ od samog rođenja bit će u središtu pozornosti svjetskih medija. Od dana rođenja do smrti bit će izložen pred očima javnosti.


Ta mala nevina duša ni ne sluti da je kraljevska beba te da su oči cijelog svijeta uprte u njega, kako sad tako i u budućnosti. Neću vam lagati da je rođenje bebe ogromna vijest u Velikoj Britaniji, ali svakako je pomela Brexit “pod tapit”, barem zasad, te donijela osmijeh na lice milijuna ljudi. Harry i Meghan u svojevrsna su inačica Brada i Angeline.


Ne samo na Otoku, u domovini, već u cijelom svijetu. Brojke pokazuju da je ovo rođenje, što se stranih (i domaćih, naravno) medija tiče, najveće od vremena kada se očekivalo rođenje princa Louisa u travnju 2018. Zasada su Meghan i Harry uspjeli sačuvati privatnost, te od nemilosrdnih britanskih medija (najagresivnijih u svijetu), uspjeli sakriti mjesto rođenja malenog princa. Potajice se nadam da su slijedili tradiciju te da je i Meghan, poput Kate, rodila u bolnici St. Mary’s u Londonu.


To kažem iz vrlo jednostavnog razloga, zbog jedne skoro pa poveznice s Dubrovnikom, odnosno Župom: naime, dio bolnice u kojem se rađaju kraljevske bebe zove se Lindo. Samo ih slovo Đ dijeli da budu povezani s našim Linđom!

I tako je ispoštovana tradicija, ali s dodatkom modernoga vremena, pa da vidimo kakvo je to “novo” lice kraljevske obitelji. Harry je uvijek imao reputaciju “crvenokosog šarmera”.


William je uvijek slovio za ozbiljnog, obiteljskog čovjeka, a Harryja smo uvijek doživljavali kao neobuzdanog partijanera i ženskaroša. Terminologijom Star Warsa rekli bismo da je princ William Luke Skywalker, dok je Harry Han Solo. Veza i brak s Meghan donijela je novu, smireniju verziju mladog princa.

Bračni par Harry i Meghan i ovog su puta pokazali svoju humanitarnu stranu, te zamolili javnost da sve poklone namijenjene kraljevskoj bebi doniraju četirima dječjim sirotištima. Posljednje vijesti kažu da su odabrana sirotišta “bombardirana” donacijama.


Jedno od njih, sirotište “Malo selo”, zatrpano je odjećom, igračkama te potrepštinama za bebe koje stižu sa svih strana svijeta, a također prijavljen je i veliki broj volontera. Ludo je u Kraljevini Britaniji, slavi se na veliko, ali mislim da je baš to potrebno u ovom trenutku.

Za završetak teksta citirati ću princa Harryja: “To što su žene u stanju uraditi, to je van svake pameti; nas dvoje zahvalno je za svu ljubav i podršku koju nam svi skupa pružate. Ovo je nevjerojatno i to jednostavno želimo podijeliti sa svima!”
20. travanj 2024 10:05