StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

Svjetla, akcija, kamera! Opet smo bili u centru zanimanja, neka tako i potraje

Piše Mark Thomas
21. veljače 2022. - 13:15

Svjetla, akcija, kamera! Opet smo u došli u centar zanimanja, “uhvaćeni” okom kamere. Da, da, svi smo vidjeli neobična svjetla koja su visila poviše Grada i davala dojam duplog Mjeseca. Veliki broj parkiranih crnih kombija na Pilama izgledao je kao da je Gruž pun kruzera, fotografije poznate engleske glumice Emily Blunt koja je “ukrala šou” svom suprugu, glavnom glumcu u seriji koja se ovih dana snima kod nas, cijeli taj filmski šušur ponovo je na našim ulicama.

Cijeli ovaj “cirkus” oko filmova i serija započeo je sa serijom Igre prijestolja koje su nam donijele blagoslov, ali i prokletstvo. Blagoslov, to je jasno, odnosi se na turizam, jer smo doslovno preko noći dobili pažnju javnosti u rangu Superbowla i više pažnje nego li Kardashianke. Ne samo da smo godinama bili u centru pažnje milijuna fanova, nego još uvijek, tri godina nakon emitiranja posljednje epizode Igara prijestolja, živimo na staroj slavi. Samo prošetajte po Gradu i izbrojite koliko ima butiga i suvenirnica koje prodaju majice i predmete posvećene toj seriji. Pa onda, u čemu je problem, u čemu je prokletstvo?

Blagoslov i prokletstvo

Zamislite da vam je prvi auto bio Ferrari, prva djevojka Victoria Secret model, prvo piće koje ste popili Dom Perignon, a prva plaća milijun dolara. Ljestvica je visoko podignuta, sve manje od tog put je prema dole. Umjesto da se polagano dolazilo do vrhunca, Dubrovnik je odmah “zasjeo” na vrh.

To je kao da u osvajanje Mount Everesta krenete skalavanjem s vrha u bazni kamp. Da bi stvar bila gora, ili možda bolja, od najpopularnije serije svih vremena uslijedila je franšiza najpopularnijeg filma svih vremena, Star Warsa. Nakon ovakvih “startera”, naravno da je za očekivati da će glavno i desert biti u istom rangu.

Nemojte me krivo shvatit’, Amazonov odabir Dubrovnika za snimanje serije Jack Ryan fantastična je stvar. Inače ne gledam tu seriju, ali nove epizode snimljene kod nas, s Gradom kao glavnom zvijezdom, svakako ću pogledati.

Dodatni bonus svakako je i to što su glumci i filmaši došli usred zime te je stoga jasno da je prošlotjedni broj turista od 400-500 narastao na gotovo 1000 ljudi. Duplo više zbog jedne serije. Jasno je da su ovakva događanja van sezone više nego dobrodošla. Izvanredna raznolikost Dubrovnika, njegove ljepote (svakim korakom nova vizura) idealne su kao filmsko, ali i kao turističko odredište.

Ljestvica je visoko

Proteklih godina, osim pozornice za fantasy serijal iz 15. stoljeća, Igre prijestolja, Dubrovnik je bio scena za engleski dvorac Nottingham u Robin Hoodu, daleki planet u znanstveno-fantastičnom filmu Star Wars, muslimanska utvrda u povijesnom dokumentarcu Knighfall, “glumio” je francusku rivijeru pa čak je i nekoliko Bollywoodskih produkcija iskoristilo ovaj prekrasni grad za neke scene. Raznolikost ne poznaje granice!

U jednom smo trenutku čak “glumili” uzavrelu pustinju s dinama. Vjerujem da je to jedina pustinja na svijetu s pogledom na Lidl i Pevex! A prije svega ovoga, Dubrovnik je bio scena za superheroja, Kapetana Ameriku, iako bi taj film možda bilo bolje zaboravit. A sad smo se našli usred američkog političkog trilera u kojem CIA šeta po Stradunu! Ni globalna pandemija nije spriječila strane produkcije da dođu i snimaju kod nas.

E sad, zamislite kad bismo ovu kreativnost i raznovrsnost upotrijebili u turističkoj industriji. Iako smo uvjereni da se turizam događa samo dok sunce sja, jasno je da ukoliko razmišljamo van okvira, ipak možemo biti odredište za cjelogodišnji turizam. Ali, u taj bubanj udaram godinama i zasad jedino što (ne)čujem odjek je tišine. Dobrodošao Jack Ryan, dobrodošla još jedna strana produkcija, neka nam još puno neobičnih svjetala obasjava noći u veljači! To nam treba!

26. travanj 2024 19:57