StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

Ovu 2020. treba bacit‘ u smeće, dosta smo se odmarali od turizma

Piše Mark Thomas
28. prosinca 2020. - 11:20
John Lennon otpjevao je jednom “Evo nam Božića, što ste vi radili”, međutim, nema potrebe za tim pitanjem ove godine jer znam što smo svi radili. A zatim dodaje “Jedna godina je gotova, nova upravo počinje.” Bogu hvala na tome! Riješimo se 2020. i nek’ se ne vraća. Htio sam napisati svojevrsni “pogled unatrag” na 2020., ali to nema nikakvog smisla. Uostalom, tko bi želio još čitati o 2020.-oj nakon svega što nam je “priredila”, bacimo je u smeće. Zato, gledajmo naprijed, a ne unatrag, što je i inače u skladu s mojim načinom razmišljanja.

“Osvrnuti se unatrag super je stvar, ali gledati naprijed još je bolje,” napisao je William Blake. Ne bih želio izazivati sudbinu, al’ zar bi 2021. mogla biti gora od ovih 12 mjeseci koji su ostali za nama? Kako će biti neobično ponovno se družiti, uživati u kafi s prijateljima (i to ne iz papirnatih čaša), ponovo putovati, normalno raditi, ići na koncerte i prestati se pozdravljati tuckanjem laktova. Još jedna izjava iz meni jedne od najdražih serija, “Sljedeće godine u ovo vrijeme bit ćemo milijunaši.”

Vjerojatno ćemo se osjećati kao da smo dobili na lotu. Moći ćemo ponovo dočekati sve te turiste; iako je godina odmora dobro došla, ali što je dosta -dosta je!

Nedavno su me intervjuirali za jedne američke novine i pitali kakav će biti turizam u Dubrovniku u 2021. “Pretpostavljam da će brojke biti poduplane i da će ovogodišnje 20 posto sljedeće godine doći do 40 posto. Bez obzira na to, vjerujem da financijski rezultati neće pratiti navedene brojke, već će zarada biti 10 posto manja. I bit će smanjivanja cijena,” komentirao sam.

Prema informacijama koje sam prikupio, vjerujem da je to razumljivo. Možda zvuči malo, ali je duplo više nego lani, odnosno u 2020., što je početak dugačkog putovanja prema normalnome. Primijetio sam da putničke agencije iz Velike Britanije nude sedmodnevne aranžmane u dubrovačkim hotelima s pet zvjezdica za 600 funti, s tim da je u cijenu uključena i povratna avionska karta te aerodromski transferi. Jasno da će biti obaranja cijena.

Kad su me pitali mislim li da će putnici imati novaca, rekao sam “morate razumjeti da bez obzira na tešku ekonomsku situaciju, milijuni ljudi su mjesecima zatvoreni i onemogućeni u trošenju novca na izlaske, šoping, restorane, pubove itd. Odmor im je sada potreban više nego išta.

Razgovarajući s obitelji i prijateljima u velikoj Britaniji shvatio sam da svi jedva čekaju da negdje otputuju. Nakon dugo vremena stvorio se neki val optimizma, a s obzirom da je Dubrovnik veliko tržište za britanske turiste, taj optimizam trebao bi se preliti i na nas.

Polako i sigurno - trebao bi nam biti moto. Božić je pred vratima. Ako nam to ne ulije nadu, ne znam što bi drugo moglo.
A o tome koliko Britanci očajnički žele putovati, najbolji je primjer moja engleska obitelj koja je već rezervirala božićno putovanje u 2021. godini! Zapravo, rezervirali su to još prije tjedan dana. Cijela proširena obitelj bit će zajedno tako da će nam božićna trpeza izgledat' poput one na Stradunu za vrijeme održavanja Good Food Festivala.

Sve je rezervirano i plaćeno, samo treba pričekat' godinu dana. Još jedan dokaz o tome koliko Britanci vole putovanja i praznike je to da smo tek iz petog pokušaja pronašli smještaj koji je bio slobodan za termin za Božić 2021. Božićni hit grupe Wham “Last Christmas” ove je godine dobio sasvim drugi smisao.

Ovo je zadnji Božić da smo zatvoreni u kućama, zadnji Božić u kojem nećemo putovati, zadnji Božić socijalne disfunkcije i Božić u kojem mislimo samo na jednu stvar.

Što se mene osobno tiče, ne mogu dočekati da na svojoj web stranici prestanem pisati o glupoj pandemiji i da se fokusiram na vedrije teme. Kako god bilo, trebalo je i bilo važno informirati goste i potencijalne posjetitelje o svemu, al’ sad bi priča o Covidu-19 trebala lagano nestati. Zato, nazdravili smo već za Božić, a sad ćemo za uspješnu i produktivnu 2021. godinu! Jedini put je onaj prema naprijed.
18. travanj 2024 10:39