StoryEditorOCM

Kako me ’vodič’ Boris za moje pare pred cijelom nacijom nazvao ljenčugom!

Piše Anton Hauswitschka
17. ožujka 2023. - 11:29
Iz epizode ‘Biser Jadrana, argentinske žabe i jedan gangster‘ serijala ‘Turistički vodič‘Hrti/screenshot/

Svrha je umjetnosti izazvati reakciju. Nevažno je li pozitivna ili negativna, važno je da je izazvana, jer onda postoji i umjetnost. Da je serijal HTV-a ‘Turistički vodič’ umjetnost bilo kakve vrste, ne bih riječi napisao. Ne bi taknuo tipkovnicu ni da je emitiran na nekoj privatnoj, komercijalnoj televiziji. Ali ono što sam u utorak navečer pogledao na Drugom programu javne televizije nema veze ni s čim, a kamoli s nekim umjetničkim izričajem. Svašta gledamo na nacionalnim televizijskim programima, pa i onu emisiju u kojoj je Dubrovnik proglašen selom, ali ‘Turistički vodič’ je nešto dosad neviđeno na ovim prostorima.

Autor, kreativni producent, scenarist i voditelj Boris Veličan, kako je navedeno na odjavnoj špici, dokazao je da se danas u Hrvatskoj ama baš sve može prodati za javne novce. Pa čak i njegov bastard realitya, putopisa i zabavnog showa. A to nešto, što nema veze ni s čim, uspio je uvaliti HTV-u koji se financira novcem poreznih obveznika. Tako sam i ja, kao suvlasnik HTV-a, financirao snimanje epizode ‘Turističkog vodiča’ snimljene u Dubrovniku koju je javna televizija platila 29.216 eura! 

Nakon što je šokirao cijelu Hrvatsku pipajući sise slavne književnice Marije Jurić Zagorke, ‘vodič’ Boris odlučio je doći u Dubrovnik iako ga, kaže, ‘ne voli’. Jer je valjda dobio nogu od ‘bivše’, Dubrovkinje. Od filmova snimanih u našem gradu nabrojio je seriju ‘Dubrovačku zoru’, film Lordana Zafranovića ‘Okupaciju u 26 slika’, pri čemu je ‘izbrisao’ dvije slike što su u prijevodu popravili, te dodao ‘Dunda Maroja’!? Možda je mislio na mjuzikl? Očito misli da je to fora, ali za moje me pare nazvati lijenim, nije mi nimalo smiješno. Naime, požurujući svoje goste da što prije odu iz Dubrovnika, Boris za njih kaže ‘lijeni su kao ljudi ovdje’. Iako smo naviknuli na svakakve uvrede, zanimljivo da se na ovu, izrečenu u ‘prime time’ terminu najgledanijeg programa javne televizije, nitko nije osvrnuo. Zanimljivo, jer kad smo u jednom tekstu prenijeli riječi građana koji su šefa Hrvatskih cesta nazvali ‘Slavoncem’, zaredale su brojne reakcije, među kojima i one ‘lijenog’ dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića i župana Nikole Dobroslavića.

Možda Boris misli da je fora glumiti turističkog vodiča koji nema pojma ni o čemu, koji loše govori engleski i koji pokušava turistima uvaliti rog za svijeću, no na javnoj televiziji i to u udarnom terminu, to nije nikakva fora. Možda je urednicima na HTV-u njegov serijal fora. Nema problema, ali neka ga plate iz svog špaga.

23. travanj 2024 09:29