StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

Bit će frke, ali nema nam pomoći: Zadnji trzaji kune i zvuka ‘trrrrr‘ na bankomatu

Piše Mark Thomas
23. kolovoza 2022. - 09:58

"Pa ovo mi se čini malo prejeftino," rekla je moja supruga, gurajući kolica po supermarketu. Naravno, gledala je krivu cijenu, krivu barem zasad, u fazi u kojoj su se uz cijene u kunama pojavile i one u eurima. Za otprilike desetak dana započinje prva faza operacije "Adio kunama, pozdrav eurima".

image
Darko Tomas/

U toj će fazi cijene posvuda (morati) biti izražene u dvojnoj valuti. Bit će dosta zbrke. A samo nekoliko mjeseci kasnije u novčanicima će nam se sjajiti nove novčanice eura, dok će kune biti spaljene kao ogrjev ili će biti otpremljene kao izložci u muzejima. Sve će se dogoditi vrlo brzo što je možda i bolje. Jesam li tužan? Ma kakvi. Većina ljudi s kojima sam razgovarao jedva čekaju da se oproste od kune.

Jasno je da zemlja čija se ekonomija gotovo u potpunosti oslanja na turizam mora iskoristiti sve načina da bi turistima olakšala trošenje, odnosno, potaknula na još više trošenja te širom otvorenih ruku prihvatiti sve mogućnosti za to. Ono što je još važnije je to da većina Hrvata zapravo nema afiniteta prema kuni. Pa kad ste čuli da vam je netko rekao da je auto, stan ili barku platio toliko i toliko kuna? E, niste čuli, znam! Nije to kao da gubimo dobrog, starog prijatelja.

Bit će zbunjoze

"Gledaš u krivu cijenu," odgovorio sam supruzi. Prebacivanje na Euro trebat će i prebacivanje načina razmišljanja. Cijena praška za robu u mene se ženi učinilo strašno jeftino jer smo dosad imali posla s puno većim vrijednostima. Dosad smo kupovali u stotinama i tisućama. A sad nam stvari koštaju u jedinicama i deseticama. Automatski će sve izgledati puno jeftinije. I zbog toga nam je potrebna mentalna prilagodba na cijene.

image
Darko Tomas/

Kad konobar zatraži 10 umjesto 75 mozak automatski to preračunava kao "nešto jeftino". Neki dan sam bio na bankomatu i ustanovio da su i banke počele iznose iskazivati u dvije valute. Ako vam se čini da ćete u butizi doživiti pozitivni šok zbog "manjih cijena", vrlo brzo ćete se otrijezniti na bankomatu gdje ćete imati osjećaj da ste zapravo siromašni. Čuo sam prije nekoliko dana odličan vic: prije je zvuk na bankomatu bio "trrrrrrrrrr", a sad će biti "trr".

Ali i na to se treba naviknuti. S druge strane, turisti koji dolaze svake godine imaju obrnutu situaciju u glavi gledajući stotice i tisućice, njima se sve čini jako skupo. "Bilo bi jednostavnije da je stavljena samo jedna cijena," rekla je supruga, zbunjeno pokušavajući prihvatiti ono što će budućnost donijeti. Hrvatska kao odana članica EU plovi prema svojoj budućnosti. Naš je premijer eurofil koji svoju budućnost vidi kao član Europske komisije. Svoju će zagrebačku adresu zamijeniti onom u Briselu. Jednako kao što je Kolinda očarana SAD, Plenković je fasciniran svime u Europskoj uniji. Izgleda da stalno biramo političare koji jedva čekaju napustiti (svoju) zemlju.

Pušiona

Nemojte me krivo shvatiti, nisam ja protiv integracije, zapravo je to jedini ispravan put za Hrvatsku. Svaka država ima svoje razloge i načine za odabir svoje budućnosti. Prema mom mišljenju, Hrvatska je uvučena u EU kao 17 "njemačka država" i to nije loša stvar jer nam je donijelo ono što je regiji nužno potrebno – stabilnost. Što mislite zašto ovoliki broj Hrvata živi izvan granica domovine?

image
Darko Tomas/

Zbog nesigurnosti, neizvjesnosti te političkih i društvenih previranja. Zato, uvedimo Euro i postanimo 20. država (možda nešto više ako Crna Gora upadne u kombinaciju), koja koristi jedinstvenu europsku valutu, odnosno, po jačini drugu valutu na svijetu, i, ukinimo mjenjačnice! Posljednje poglavlje u životu mjenjačnica odvija se tako da prije nego se zatvore očajnički pokušavaju zaraditi što više novca. Prije nekoliko dana sam, nažalost, imao potrebu otići u jednu.

Čak mi se i gospođa iza pulta ispričavala zbog očajnog tečaja. "Jako mi je žao, ali smo iz Zagreba dobili striktne upute za tečaj i stvarno je grozan," rekla je dok mi je s neugodom pružala novčanice. "Dakle, pamti", rekao sam sebi – nema više mjenjačica! Pušiona!

"Možda bi bilo najbolje da (ponovo) počnem razmišljati u funtama," rekla je moja supruga. S obzirom da je živjela u Velikoj Britaniji i da ima osjećaj za vrijednost funte koja je vrijednosno relativno blizu eura, bio je to dobar način razmišljanja. Bez imalo sumnje bit će potrebno vrijeme za prilagodbu. Ali, prilagoditi se moramo. A vjerujte da ćemo zahvaljujući ovoj promjeni sljedeće godine imati znatan uzlet turizma. Dotad, uživajmo u posljednjim danima Kune i zvuku bankomata "trrrrrrrrrrr……"!

25. travanj 2024 03:31