StoryEditorOCM
KulturaU Lazaretima

Završen drugi dan Dubrovnik Jazz Outbreak festivala, evo što je večeras na programu

Piše dv
12. studenog 2023. - 17:05

Drugi dan Dubrovnik Jazz Outbreak festivala kojeg je Dubrovačka baština po treći put organizirala u Lazaretima započeo je sajmom jazz vinila i jazz slušaonicom Udruge Dubrovnik 33/45. Ljubitelji jazza na vinilu došli su napokon na svoje!

Prvi koncert večeri, koncertna promocija najnovijeg albuma Joe Kaplowitza „Keyboard Extravaganza“, okupao je Lazarete bogatim, tustim, zvukom instrumenata s tipkama koje su Joe Kaplowitz, Viktor Lipić i Hrvoje Galler gurali do krajnjih granica. Publika je bila zapanjena i zapaljena njihovim entuzijazmom kojeg je nagrađivala aplauzima i usklicima oduševljenja tijekom cijelog koncerta.

Bubnjar Janko Novoselić imao je vrlo težak zadatak i još jednom je pokazao kako mirno i s lakoćom svojstvenom samo vrhunskim umjetnicima uspješno održava ritmičku ravnotežu i zadržava tri pomahnitala virtuoza na klavirima u okvirima vrhunske glazbene izvedbe.

Same skladbe, koje donose utjecaje više glazbenih žanrova uspješno koriste rijetko vidljivi raspon mogućnosti klavira, orgulja i klavijatura kojima Kaplowitz suvereno dominira i kao svirač i kao skladatelj. Viktor Lipić i Hrvoje Galler su ga iznimno nadahnuto pratili izmjenjujući se na synthu i klaviru i parirajući mu vještinom i eksplozivnom energijom.

„Hold On“, posljednji album seksteta B‘s FUNstallation trubača Zvonimira Bajevića promoviran je na drugum koncertu večeri i baš kao što mu i naziv govori održao je publiku u visokom raspoloženju koje su izazvali Kaplowitz i društvo. Topli zvuk brass sekcije Bajević/Bočić bio je divno podržan meditativnim pristupom Borka Rupene na bubnjevima, odmjerenim Goranom Rukavinom na basu, genijalnim Lukom Žužićem na klaviru i klavijaturama te inspirativnim Davorom Doležalom na gitari.

Zapanjujući sklad i uigranost ovog odličnog seksteta koji već godinama opstaje na jazz sceni svoje vrhunce imao je u momentima kada su se Bajevićeva truba i Bočićev saksofon u suzvučju sljubljivali u jedinstveni gigabrass instrument. Ostatak banda im je s lakoćom parirao. Tijekom koncerta je svatko od njih predstavljen i kao (odličan) skladatelj i nema sumnje da ovakva ekipa ima sjajnu budućnost na jazz sceni.

Osobito raduje brojna, involvirana i oduševljena publika koja je osim u izvrsnim koncertima vidljivo uživala u druženju u za ovu priliku organiziranoj jazz podružnici Kavane Lazareti.

Još jedna lazaretska večer za pamćenje zaključena je izvrsnim jam sessionom na kojem su se zagrebačkim gostima željnim dodatnog muziciranja umješno i s radošću pridružili dubrovački glazbenici Hrvoje Radović i Alan Polzer. 

Na završnoj večeri u nedjelju, 12. studenog na programu je:

od 17:30 sajam jazz vinila i jazz slušaonica u suradnji s udrugom Dubrovnik 33/45

19:30  Tin Džaferović Quartet

Koncertna promocija albuma „Music For Standing/Music For Kneeling“

21:00 Davor Doležal Quartet

Koncertna promocija albuma „Strange Beauty“

Jam Session

28. travanj 2024 00:03