StoryEditorOCM
Kultura74. DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Violončelist Eckart Runge, saksofonist Gordan Tudor i buduća intendantica Igara nastupaju sutra u Dvoru

Piše Dv
11. kolovoza 2023. - 14:42

Redom izvrsni i cijenjeni glazbenici, violončelist Eckart Runge, pijanistica Martina Filjak i saksofonist Gordan Tudor nastupit će sutra, 12. kolovoza u atriju Kneževa dvora s početkom u 21:30, a u sklopu svog programa izvest će djela Ástora Piazzolle, Georgea Gershwina, Nikolaja Kapustina i Gordana Tudora.

Prva skladba bit će 4 godišnja doba Buenos Airesa argentinskog skladatelja Ástora Piazzolle, a za početak trio će izvesti stavke Zima, čiju smrznutost prekida brzi tango, te nostalgično, katkad i mračno Proljeće. Uslijedit će Tri Preludija za saksofon i klavir Georgea Gershwina, ujedno jedina djela za solo-klavir objavljena za njegova života te Elegija i burleska za violončelo i klavir ruskog skladatelja Nikolaja Kapustina. Na programu će se naći i djelo jednog od izvođača, saksofonista, ali i skladatelja Gordana Tudora, Sonata za saksofon i klavir, a za kraj glazbenici publiku vraćaju Piazzolli s Grand Tangom za violončelo i klavir te preostala dva stavka 4 godišnja doba Buenos Airesa, Ljeto i Jesen.

Djelujući kao solist, komorni glazbenik i predavač, Eckart Runge etablirao se kao jedan od najsvestranijih violončelista svoje generacije. Nakon što je tijekom tri desetljeća obilježio djelovanje međunarodno priznatog Kvarteta Artemis, napušta ga 2019. godine da bi se posvetio novim umjetničkim izazovima. Od 2005. godine predaje na Umjetničkom sveučilištu u Berlinu (UdK) i Kapeli kraljice Elizabete u Bruxellesu. Svira na rijetkom violončelu braće Hieronymusa i Antonija Amatija izrađenom 1595. godine u Cremoni, koje je dobio na posudbu od zaklade Merito String Instruments Trust iz Beča.

Pijanistica Martina Filjak svojom istovremeno strastvenom i lirskom svirkom te tehničkom perfekcijom oduševljava međunarodnu javnost i kritiku kao umjetnica galvanizirajuće snage s magnetskom scenskom prisutnosti. Dobitnica je prvih nagrada na brojnim natjecanjima. U Hrvatskoj je nagrađivana, između ostalog, nagradama Milka Trnina, Vladimir Nazor, Orlandom Dubrovačkih ljetnih igara, a 2009. je odlikovana Redom Hrvatskog pletera za

postignuća u glazbi. Široki repertoar Martine Filjak obuhvaća literaturu od Bacha do Beria te više od trideset klavirskih koncerata.

Gordan Tudor jedan je od vodećih glazbenika svoje generacije, aktivan kao solist, skladatelj, komorni glazbenik, improvizator i pedagog. Dobitnik je brojnih prvih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima te pet diskografskih nagrada Porin. Osim što je alt-saksofonist hvaljenog Papandopulo kvarteta, djeluje i u triju s pijanisticom Martinom Filjak i Eckartom Rungeom. Praizveo je pedesetak skladbi hrvatskih i stranih autora, a kao skladatelj, okušao se u raznim žanrovima i kombinacijama instrumenata.

27. travanj 2024 13:20