StoryEditorOCM
KulturaVRIJEDNA TRADICIJA |

U NEDJELJU PREMIJERNO NA HRT4 Novi dokumentarni film Tonka Jovića o Festi sv. Vlaha i Dubrovačkim trombunjerima

Piše Dv
29. siječnja 2021. - 18:18

U povodu 1049. Feste sv. Vlaha 2021., HRT4 premijerno za sve Dubrovčane u Hrvatskoj i svijetu prikazuje novi dokumentarac Tonka Jovića „Dubrovački trombunjeri“ u nedjelju, 31. siječnja, s početkom u 17:15 sati, te reprizno odmah po završetku procesije sv.Vlaha 3.2. na programu HRT 2 u 11:45 sati.

Društvo dubrovačkih trombunjera u suradnji s Manjgurom d.o.o., kao producentom, i uz veliku pomoć Grada Dubrovnika, uspješno su realizirali još jedan projekt kojim se čuva tradicija Feste sv. Vlaha, ovaj put s autorskim potpisom, također, našeg Dubrovčanina Tonka Jovića.

image
Sv. Vlaho 1934. pod jugoslavenskim nebom
Manjgura.hr

Osim u Festi, trombunjeri sudjeluju u svim važnim događanjima u Gradu te, svojim prisustvom i pucnjevima iz trombuna, prigodne svečanosti čine još svečanijima. Dokumentarni film „Dubrovački trombunjeri“ Tonka Jovića snimljen je za vrijeme festa 2019. i 2020. godine te prikazuje sadržaj parčeva blagdana, od Otvora do Gorice. Podsjećajući na dio zanimljive povijesti trombunjera, u dokumentarcu su predstavljeni neki od najstarijih članova, ali i mladi koji godinu dana odrađuju svoj pripravnički staž. Osim toga, autor je u sadržaj po prvi put uvrstio i zanimljivi arhivski materijal iz prve polovine 20. stoljeća, kao i zapis Marka Uvodića Splićanina koji je kao novinar boravio u Dubrovniku u veljači 1934. godine.

Festa svetoga Vlaha najsvečaniji je i najvažniji događaj u bogatoj prošlosti, ali i sadašnjosti Dubrovnika. Nekoć je bila državni, a danas gradski praznik, vjerski blagdan i pučka svečanost. Neizostavni dio Feste u prošlosti su bili lumbardijeri koji su pod nazivom „Lumbardijeri svetog Vlaha“ obnovljeni 1929. godine i nakon prekida od 1970. nastavljaju djelovanjem kao „Dubrovački trombunjeri“.

Za sve koji neće biti u mogućnosti pogledati dokumentarni film ovoga vikenda ili neposredno nakon procesije, dogovoreno je posebno emitiranje na lokalnoj Libertas TV-u na dan sv. Vlaha 3.2., s početkom u 20 sati, kako bismo dostojanstveno proslavili i ovu 1049. Festu utrenutačnim okolnostima.

Scenarist i redatelj: Tonko Jović, snimatelji: Nino Ogresta, Davor Šarić, Nikola Duper, autor glazbe: Emilio Kutleša, montažer: Damir Morankić

19. travanj 2024 22:13