StoryEditorOCM
KulturaVELIKA SCENA

U Kazalištu Marina Držića premijerno izvedena predstava ‘Dječak‘, antiratna drama koja govori o političkoj zlouporabi heroja i složenim obiteljskim odnosima

Piše Dv
25. svibnja 2023. - 21:37

Na Velikoj sceni Kazališta Marina Držića premijerno je izvedena predstava "Dječak" prema tekstu Davora Špišića, a u režiji Tamare Damjanović koja potpisuje i adaptaciju i dramaturgiju. Za tekst "Dječaka" Špišić je 2019. dobio 2. nagradu Marin Držić.

Pored Damjanović, autorski tim čine scenografkinje Sheron Pimpi-Steiner i Ivana Živković, kostimografkinja Marita Ćopo, skladateljica Katarina Ranković, oblikovatelj svjetla Marko Mijatović, koreografkinja Linda Valjalo, asistentica kostimografkinje Petar Andrić, suradnik za glazbu Bojan Beribaka te inspicijentica Ivana Ljepotica.

- Radnja Špišićeve drame "Dječak" događa se u nesigurnom postratnom vremenu. U zrakopraznom prostoru države izgrađene na masovnim žrtvama i pojedinačnom bogaćenju. Oholi vlastodršci uporno podgrijavaju krvave mitove i tako lakše vladaju narodom prezrenih. Manipulirajući zaslužnim ratnikom koji je svojom čašću branio slobodu Domovine, političari koriste njegov herojski status da bi narodu isprva pružili idola a zatim palog anđela. Vođen žestokim osjećajem pravde, heroj postaje izdajnik koji neminovno srlja u tragediju. "Dječak" nije samo snažna antiratna drama, nego i nemilosrdna kritika društva čiji moćnici ne prežu ni pred čim u cilju opstanka na tronu. Također govori o lakovjernosti naroda koji je u stanju i vlastitu bijedu gurnuti u stranu, zaslijepljen lažiranim mitovima. Naposljetku "Dječak" minuciozno progovara o složenim odnosima unutar obitelji koju kotač povijesti nemilice melje, sve do posljednjeg izgubljenog obraza, stoji u popratnom tekstu, a više o svom djelu Špišić je otkrio u razgovoru za Dubrovački vjesnik.

U predstavi igraju: Zdeslav Čotić (Vuk Serdar, superheroj nacije), Izmira Brautović (Borna Serdar, njegova majka), Mirej Stanić (Anđela, sluškinja u njihovoj kući), Nika Lasić (Saša, nekadašnja missica i supruga Vukovljeva), Lidija Penić-Grgaš (Duga, njihova kći), Hrvoje Sebastijan (Kralj, Premijer), Angela Bulum (Javora, njegova desna ruka, uhljeb i ulizica), Marija Šegvić (Zinaida, nekoć pevaljka, danas ministrica prosvjete) i Bojan Beribaka (Slavko, zapovjednik neprijatelja) koji je ujedno i voditelj muzičkih sekvenci.  

Reprizne izvedbe na rasporedu su 1. i 2. lipnja, obje s početkom u 20 sati. 

26. travanj 2024 06:31