StoryEditorOCM
KulturaKAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA |

TRAGOM PRIČA IZ DAVNINE Zdenko Bašić izlaže svoje ilustracije na Midsummer Scene festivalu

Piše Dv
16. kolovoza 2021. - 12:36

Sedmo izdanje Midsummer Scene festivala ovog ljeta po prvi put predstavlja čaroliju radova jednog od najistaknutijih hrvatskih ilustratora i transmedijalnih umjetnika Zdenka Bašića. Ovaj talentirani umjetnik u Dubrovnik donosi izložbu ilustracija Tragom priča iz davnine koja govori o inspiriranom pričama i mjestima na kojima je Bašić odrastao i koja je susretao na svom putu na koji su ga navele njegove bake, sjećajući se i pričajući mu davno zaboravljene priče. Izložba se otvara 31. kolovoza u 20.30 sati u foajeu Kazališta Marina Držića, a posjetitelji Midsummer Scene festivala u njoj će moći uživati do 5. rujna.

Uz izložbu ilustracija, svestrani umjetnik Zdenko Bašić na ovogodišnjem festivalu Midsummer Scene u ulozi je kostimografa, scenografa i video dizajnera. Njegove maštovite ideje scenografije i kostimografije tako ćemo gledati u monodrami A Poor Player (Bijedan glumac) koja predvodi ovogodišnji Festival.

Zdenko Bašić rođen je 27. siječnja 1980. godine u Zagrebu gdje je diplomirao na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti. Pored animiranog filma i režije, bavi se i ilustracijom te je dosad ilustrirao nekoliko autorskih knjiga za koje je dobio brojna priznanja poput nagrade Grigor Vitez za ilustraciju te književne nagrade Kiklop za svoj rad na autorskim knjigama Priča o čokoladi, Sjeverozapadni vjetar i Mjesečeve sjene. Dobitnik je dva Porina, za najbolji video broj Žeđam i grafičko oblikovanje Svijet glamura. Za animirano-igrani film Vesla dobio je Zlatnu medalju UNICA-e, Svjetskog festivala neprofesionalnog filma.

Svoje ilustracije izlaže na nekoliko samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i svijetu, među kojima je i Biennale ilustracije u Bratislavi i Zagrebu, First Imam Ali International Painting Symposium u Teheranu te selekcija BIB u Japanu. Ponosan je na svoju veliku izložbu “Vjetrove sjene” u Galeriji Kolvičevi dvori kao rezultat osvojenog Grand prix na 6. hrvatskom biennalu ilustracije. Njegovo ime nalazi se na Časnoj listi IBBYja (International Board on Books for Young People Honour List), a dobitnik je i ULUPUH nagrade za najboljeg mladog umjetnika i doprinos ugledu ULUPUHa.

Midsummer Scene Festival je međunarodni kazališni festival koji počinje u subotu, 28. kolovoza u Kazalištu Marina Držića svjetskom praizvedbom monodrame s elementima farse A Poor Player (Bijedan glumac), koju su njezini koautori Filip Krenus i Sean Aita podnaslovili kao melankomediju. Ova uzbudljiva predstava koja se poigrava idejom kako bi izgledao susret dubrovačke publike i engleskog glumca koji je greškom završio na Mediteranu, a ne na Baltiku igrat će i 29. kolovoza te 1. i 2. rujna na istoj lokaciji.

Festivalski program također donosi španjolsku verziju drame o prekidu ljubavne veze hrvatskog autora Ivora Martinića Bila bi šteta da biljke krepaju u kojoj ćemo uživati 3. i 4. rujna u Kazalištu Marina Držića.Ovogodišnji festival završit će koncertom najljepših pjesama iz mjuzikala i filmova solistice Danijele Pintarić i pijanista Matea Žmaka u nedjelju, 5. rujna u Kazalištu Marina Držića.

Midsummer Scene je projekt TZ grada Dubrovnika i Grada Dubrovnika, a u produkciji Brilliant Events, Dubrovnik i Honey-tongued Theatre Productions London, a ovogodišnje izdanje je u suorganizaciji s Kazalištem Marina Držića. Partner projekta je Podravka.

25. travanj 2024 09:36