StoryEditorOCM
KulturaPALAČA SPONZA

‘SVATKO VOLI SVOJ ZAPAD, A PINO SVOJ LAPAD‘ Josip Pino Trostmann otvorio 24-satnu izložbu "Nikad viđeno", na otvorenju zapjevale Lapadske tratinčice

Piše Bruno Lucić
7. kolovoza 2022. - 23:38

Dubrovački slikar Josip Pino Trostmann otvorio je u atriju palače Sponza izložbu „Nikad viđeno”. Izložba ostaje otvorena 24 sata, a idejni tvorac i organizator događanja, Andrija Seifried, na početku je kazao kako ga veže dugogodišnje prijateljstvo sa slikarom i da bi malo koji umjetnik pristao otvoriti izložbu na 24 sata kao što je to napravio Trostmann. Seifried je ujedno izložbu proglasio otvorenom.

image
Ahmet Kalajdžić

Dramska umjetnica i članica ansambla Kazališta Marina Držića Izmira Brautović pročitala je pismo ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek koja zbog objektivnih razloga nije mogla prisustvovati otvaranju.

- Svaki susret s djelima gospara Trostmanna je poseban i iznenađujući, a ovaj intrigantni naslov "Nikad viđeno" i kratko trajanje izložbe od samo 24 sata, tim više nas privlači da pogledamo još jedan njegov intimistički uvid u duboko proživljen prostor našeg drevnog grada i njegove okolice. Bez obzira gledamo li Dubrovnik svaki dan ili svoj Grad nosimo u srcu i pamćenju, njegova nas djela svaki put iznova suočavaju s novim, posebnim pogledima, upućuju na ljepotu koju nismo primijetili, koju samo umjetničko oko puno ljubavi prema svom zavičaju može otkriti. Uz to, njegove nas slike uspijevaju otrgnuti od prošlih i budućih briga, osnažuju nam percepciju i skreću nas na doživljaj ljepote kulturnog i prirodnog krajolika, koja je tu oko nas, samo je u našem užurbanom životu ne stignemo primijetiti.

image
Ahmet Kalajdžić

Ali to vama koji ste se večeras okupili u Sponzi, ne trebam naglašavati, jer Trostmannova djela ne krase samo brojne muzeje i galerije, već i mnoge privatne zbirke, kao što i mnogi od vas posjedujete njegova djela. I sama sam odrastala s pogledom na Trostmannove slike koje nosim u sjećanju kao jedne od najljepših interpretacija zavičaja. Večerašnje svečano otvorenje izložbe iskoristila bih i kao prigodu da se podsjetimo njegovog jednakovrijednog, dugogodišnjeg pedagoškog djelovanja koje je ostavilo neizbrisiv trag na mladim generacijama i stvorilo mnoge zaljubljenike u umjetnost, na čemu mu i kao ministrica kulture iskreno zahvaljujem, napisala je Obuljen Koržinek čestitavši svima koji su pridonijeli realizaciji izložbe, posebno umjetniku "sa željom da nas što prije iznenadi s novim pogledima na njegove snažne kolorističke kreacije".

image

Lapadske tratinčice

Ahmet Kalajdžić

Otvorenje izložbe uveličao je poznati dubrovački sastav Lapadske tratinčice. Izveli su pjesmu "Jedan dan" na svoj način a posvećenu umjetniku "Jedan Pinov dan" te prilagođenu verziju pjesme "Dođi u Lapad" pa je tako pao stih "Svatko voli svoj zapad, a Pino svoj Lapad" s obzirom da je umjetnikov atelje upravo u Lapadu na prvom katu Florinog doma. Bilo je to iznenađenje večeri, a članovi sastava kao i sam umjetnik te Seifried imali su majice s Trostmannovim djelima.

02. svibanj 2024 15:56