StoryEditorOCM
KulturaU ČETVRTAK U NARODNOJ KNJIŽNICI

"Susret riječi" s autorima Vedranom Benićem i Vedranom Mezeijem

Piše dv
21. listopada 2022. - 16:53

 

U okviru manifestacije Mjeseca hrvatske knjige, u četvrtak, 20. listopada 2022. u Čitaonici Narodne knjižnice održala se tribina “Susret riječi” s autorima Vedranom Benićem i Vedranom Mezeijem, autorima knjiga Trinaesti otok i Treći ključ. Tema ovogodišnje manifestacije su mladi te je cilj potaknuti ih na čitanje, a tribina “Susret riječi” dio je probnog programa Dubrovačkih knjižnica koji nastoji promovirati lokalne autore te pronaći poveznice između njihovih romana i razgovarati o različitim društvenim fenomenima. Susret je moderirala knjižničarka Marjana Leventić.

Grad kao inspiracija i pojam slobode bili su povod spajanja susreta s ova dva autora istog imena. Naizgled različite, a opet slične, knjige ovih dvaju autora teško je svrstati u jednu kategoriju - roman Treći ključ, autora Vedrana Mezeija, kako kaže moderatorica “može se okarakterizirati kao povijesni roman s elementima paralelne mistične priče u sadašnjosti koja je prožeta i ljubavnim elementima”. S druge strane, roman Trinaesti otok, autora Vedrana Benića, “pripada povijesnim pripovijetkama s elementima misterioznoga” i u čemu se autor složio da “ni sam ne zna gdje bi svrstao svoj roman”. Tekstualna poveznica između ova dva naslova, kako zaključuje moderatorica je u priči karnevala u Cavtatu koja se spominje u oba romana, u različitim kontekstima. Povod za pisanjem ovog dijela romana, Mezei je pronašao u stvarnom događaju 2002. godine, kada je sa svojim društvom krenuo u karnevalsku povorku dok su bili prerušeni u gusare, dok je Benić inspiraciju pronašao u stvarnom obiteljskom događaju gdje je njegova baka odlučila otići na karneval dok je muž plovio morem (a, žene početkom 20. stoljeća nisu izlazile iz kuće bez svojih partnera) te je na isti dan doživio teški brodolom u kojem je jedva preživio. Nakon nesretnog događaja, baka više nikada nije otišla na karneval.

Sloboda kao jedna od glavnih tema u Mezeijevom romanu i koja se propitkuje u romanu, poslužila je i kao inspiracija za razmišljanje o nazivu knjige - carta libertatis. Misleći da će tako i nazvati svoj roman, Mezei je, tijekom istraživanja naišao na podatak da se tijekom Dubrovačke Republike upravo tim dokumentom, kolokvijalno zvala i priznavala ljudska sloboda. Govoreći o fikciji, u romanu Vedrana Benića, jedna od priča “Ovo je preveć” sadrži elemente stvarnih i izmišljenih događaja i kako kaže autor “cilj je bio ovom knjigom prevariti čitatelja da ne znaju što je fikcija, a što je stvarnost” i upravo u toj priči su neki ljudi promislili da je riječ o istinitim ljudima i događajima.

Knjiga Trinaesti otok objavljena je 2021. godine, a Treći ključ 2020. godine, a posjetitelji su imali prilike pogledati dva video zapisa koja su autori pripremili - u prvom je Vedran Benić prikazao svoju knjigu i staru gradsku jezgru Dubrovnika, a u drugom je Vedran Mezei pokazao spot za pjesmu “Kao retaj srca” koju sam autor pjeva.

26. travanj 2024 14:15