StoryEditorOCM
KulturaORLANDOVA GODINA: ZAVRŠNA KONFERENCIJA ZA MEDIJE

SUDBINA ORLANDOVA STUPA JOŠ NEIZVJESNA Senzori postavljeni na sve pukotine, otkriven termin kad će se znati konkretni podaci

16. prosinca 2019. - 12:36

Završnom konferencijom za medije jutros u Maloj vijećnici je, uz presjek događanja u sklopu Orlandove godine, predstavljen i tijek aktivnosti na monitoringu oštećenja Orlandovog stupa.

Zamjenica gradonačelnica Jelka Tepšić pozdravila je okupljene te je zahvalila svima koji su na bilo koji način sudjelovali u programu obilježavanja Orlandove godine, ali i akterima koji sudjeluju u projektu rekonstrukcije Orlandova stupa. Tepšić je dala presjek svih aktivnosti koje su ostvarene u Orlandovoj godini.

Odabrano je i uvršteno 14 programa za koje je iz proračuna Grada Dubrovnika izdvojeno nešto više od 450 tisuća kuna. Ukupno je ostvareno 50 programa.

Ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Mihaela Skurić objasnila je projekt postavljanja zaštitne skele oko Orlanda, time se stup htjelo zaštiti od eventualnih oštećenja tijekom monitoringa.

Doktorica znanosti, viši konzervator-restaurator i voditeljica aktivnosti monitoringa Vinka Marinković pojasnila je sustav monitoringa koji još uvijek traje pa stoga nije mogla iznijeti konkretne podatke, a u lipnju 2021. će se znati rezultati monitoringa te će se tada moći krenuti u rekonstrukciju.

U godini kada Grad Dubrovnik posebnim cjelogodišnjim programom obilježava 600. obljetnicu postavljanja Orlandovog stupa započeo je i složeni proces monitoringa pukotina, preduvjet budućih radova na sanaciji oštećenja na stupu.

Naime, zaštitna skela oko Orlandovog stupa postavljena je u siječnju s ciljem dvogodišnjeg monitoringa postojećih pukotina i umanjenja rizika od nastanka daljnjih oštećenja. Ugovor o izradi i postavi zaštitne skele Zavod za obnovu Dubrovnika sklopio je s Hrvatskim restauratorskim zavodom, kojemu je i povjeren projekt sanacije oštećenja.


Nakon postavljanja radne skele dogovorena je suradnja Hrvatskog restauratorskog zavoda s Laboratorijem za ispitivanje konstrukcija Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


Uslijedio je postupak nabave uređaja za mjerenje pomaka te njihovo laboratorijsko testiranje. U lipnju su mjerni uređaji montirani i aktivirani in situ, dok je očitanje podataka provedeno u listopadu.
02. svibanj 2024 05:35