StoryEditorOCM
KulturaNA TREĆEM KATU ZNANSTVENE KNJIŽNICE

OTVORENA IZLOŽBA S ORLANDOVIM FOTOGRAFIJAMA Dubrovčani se odazvali u velikom broju, materijala o Orlandu ima toliko da bi i dvije zgrade za izložbu bile premalene!

16. prosinca 2019. - 14:12
U sklopu programa Dubrovačkog zimskog festivala i povodom Orlandove godine a u organizaciji Dubrovačkih knjižnica, na trećem katu Znanstvene knjižnice otvorena je izložba s Orlandovim fotografijama.

Dubrovačke knjižnice počele su s prikupljanjem fotografija Dubrovčana početkom ljeta i prikupljene fotografije tako obuhvaćaju razdoblje od kraja 19. stoljeća s jedne razglednice, preko crno-bijelih fotografija iz 30-ih, 40-ih godina do onih u boji 70-ih i 80-ih godina prošloga stoljeća, pa sve do novijih u tisućljeću u kojem je Orlando nekad više skriven nego otkriven, nekad ga i nema na svom mjestu, a ponekad je i lijepo ‘urešen’. Nažalost, ni on nije ostao imun na zub vremena, pa je tužno vidjeti ga na jednoj fotografiji u ležećem položaju kako se ‘sprema’ otići na sanaciju.
 
Ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Jelena Bogdanović naglasila je kako su se Knjižnice odlučile za intimistički pristup pa su tako pozvale sugrađane da pošalju svoje fotografije s Orlandom. Bogdanović je okupljenima zahvalila na dolasku, ali je riječi hvale uputila i suradnicima koji su sudjelovali u realizaciji izložbe.
 
Autorica i idejni tvorac izložbe, Ingrid Pavličević kazala je kako su se odlučili objaviti baš sve fotografije koje su im stigle. Izložen je izbor iz periodike, a naglasila je Pavličević da bi i dvije zgrade bile premalene da bi se izložilo sve ono što je vezano za Orlanda! 

U realizaciji izložbe sudjelovali su: voditeljica Zbirke Ragusina Ingrid Pavličević, restaurator i slikar Robert Kralj, restauratorica Tina Di Reda, restaurator Damjan Polić, ravnateljica Jelena Bogdanović i voditeljica odnosa s javnostima i marketinga u Dubrovačkim knjižnicama Ivona Macan
 
Izložba ostaje otvorena do 31. prosinca. 
 
Vezane vijesti
 
27. travanj 2024 21:27