StoryEditorOCM
KulturaVRIJEDNA OBLJETNICA

Samo naizgled mladi, a puni iskustva: KUD ‘Stjepan Radić‘ četvrt stoljeća čuva baštinu Pridvorja

Piše Gabrijela Bijelić
23. prosinca 2021. - 17:58

Postavljanjem atraktivnih jaslica od pruća loze na izvorištu Urjak u središtu Pridvorja KUD Stjepan Radić iz Pridvorja na najljepši mogući način ispraća godinu u kojoj slavi 25. rođendan.

No, u konavoskom naselju to je tek jedna od obljetnica u 2021. koju su ljubitelji folklora nazvali godinom pridvorskih obljetnica. S razlogom je tako, jer je KUD u kratkom roku obilježio 125. godinu rođenja glasovitog lijeričara Nikolaša Skvičala, 95. godinu velikog narodnog skupa na kojem je govorio Stjepan Radić, 90. godina velikog Euharistijskog kongresa i pola stoljeća Hrvatskog proljeća kad je u Pridvorju, uz postavljanje spomen ploče Stjepanu Radiću, svoj govor održao i Franjo Tuđman, kasnije prvi hrvatski predsjednik.

image
Na velikoj zagrebačkoj smotri folklora 1977.
Kud Stjepan Radić

Prošlost za budućnost

Jubileja je doista puno za ovo relativno malo mjesto, a o prvospomenutom razgovaramo s predsjednikom KUD-a Stjepan Radić, Vlahom Mujom. Danas društvo broji pedesetak članova, oko 20 ih je u mandolinskoj sekciji i 30 u plesnoj. Misija im je prije svega očuvati i na nove generacije prenijeti izvornu foklornu tradiciju Konavala, ali također i biti nositelj društvenog života u Pridvorju, te ljude osvijestiti o važnosti društvenog aktivizma. Iako im pandemijska vremena nikome ne idu na ruku, KUD-ovci će 2021. godinu pamtiti po nizu aktivnosti kojima su proniknuli u prošlost pridvorskog folklora i približili ga današnjem trenutku. O povijesti KUD-a Mujo kaže:

image
Konavoska poskočica ispred crkve svetog Srđa i Baha u Pridvorju
Kud Stjepan Radić

- KUD je osnovan je 1996. prvenstveno zahvaljujući inicijativi pokojnog Stjepana Marinovića i Iva Oreškovića. U dosadašnjih 25 godina uspjeli smo etablirati i održati KUD kao jednog od ključnih nositelja folklorne tradicije u Konavala. Zahvaljujući radu kroz sve ove godine očuvali smo svijest lokalne zajednice o važnosti narodne tradicije, prenijeli znanje na nove generacije, a ogroman broj mladih ljudi iz velikog dijela Konavala kroz naš KUD prošao je naljepše godine mladosti. Uvijek smo se oslanjali na dosadašnju bogatu tradiciju folklora u Pridvorju gdje je prva folklorna organizacija osnovana još 1938. kao ogranak Seljačke sloge. Iste te godine u Pridvorju je održana prva smotra folklora, a već godinu kasnije, 1939., pridvorska folklorna skupina nastupa na Smotri hrvatske seljačke kulture u Zagrebu i u osvit osnivanja Banovine Hrvatske osvaja prvo mjesto u kategoriji nošnje i drugo mjesto u ukupnom poretku – priča nam sugovornik.

image
Pridvorski folkloristi 1938. godine
Kud Stjepan Radić
Dva Stjepana, dvije legende

Osnivač i prvi predsjednik KUD-a Stjepan Radić bio je Stjepan Marinović. Istinski zaljubljenik u folklor koji je svoje bogato znanje nesebično prenosio na nove generacije. U vođenju KUD-a kroz posljednjih 25 godina zaslužni su osobito aktualni zamjenik predsjednika Ivica Karaman, koji je obnašao dužnost predsjednika nakon smrti Stjepana Marinovića i tajnik Denis Kolić, te dosadašnji tajnici KUD-a Ivo Orešković i Nino Karaman. U današnjem vodstvu KUD-a su uz Vlaha Muja, Ivicu Karamana i Denisa Kolića i Lucija Kralj, Niko Prokurica, Vlaho Đivanović, Irena Dragić, Stjepan Marinović ml, Stanka Mujo, Matja Lukšić,, Ivana Radin, Darko Stipić i Božena Dragić.

Nikolašu u spomen

Napominje kako je folklorna tradicija Pridvorja bogata i seže ča u same početke 20. stoljeća:

- Prvi zabilježeni nastup bio je 1908. u Beču, na proslavi 60. obljetnice vladavine cara Franja Josipa. Poslije 2. svjetskog rata nastavljaju se aktivnosti, primjerice 1954. bilježimo nastup za povodom dolaska Indire Ghandi i Nehrua u Dubrovnik, ali i osnutak prvog tamburaškog sastava u Pridvorju. Od 1968. folkloraši redovito nastupaju u Konavoskim dvorima, te dvorcu Sorkočević u ACI marini Komolac, dok 1977. nastupaju na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu. Smrću Nikolaša Svičala 1979. godine prestaju plesni nastupi. No nedugo nakon toga u Pridvorju se osniva drugi tamburaški sastav pod vodstvom prof. Hajdukovića, a krajem 1980- tih mandolinski sastav kojeg vodi župnik don Marko Stanić sve do 1994. nakon čega slijedi osnutak našeg KUD-a koji nastavlja njegovati izvornu folklornu tradiciju. Poglavito to radimo kroz pridvorsku poskočicu, potkolo i druga konavoska kola. Osim plesne sekcije, aktivna je i mandolinska – ističe Vlaho Mujo i osvrće se na 2021. kad je velika proslava četvrt stoljeća postojanja KUD-a izostala zbog poznatih okolnosti s koronom. No, slavljenici su našli načina za zaobići prepreke:

image
Mandolinski sastav KUD-a: Robet Prusina, Dominik Rašica, Maro Bunda, Ivan Klečak, Mario Đuka, Adriano Klečak, Marija Mujo, Andriano Čupić, Miho Radin, Ivo Mujo, Matija Mujo i Toni Bunda.
Kud Stjepan Radić

- Podijelili smo proslavu u dva dijela. Prvi smo posvetili 125. rođendanu našeg Nikolaša Skvičala, sredili smo okoliš njegove rodne kuće, postavili tamo info-tablu i u travnju na godišnjicu ljeričareva rođenja otvorili izložbu 'Nikolaš i stari Pridvorjani'. Od mještana smo prikupili stare fotografije i oživjeli staru tradiciju sviranja lijerice u predvečerje po uzoru na Skvičala koji je za svoju dušu pred kućom svirao u sumrak. Danas imamo tri aktivna lijeričara Ivicu Karamana, Stijepa Marinovića i Matiju Muja. U drugom dijelu proslave ovog ljeta su ugostili prijatelje iz KUD-a Šokadija iz Šumeća kod Slavonskog Broda, te pred osnovnom školom održali večernju prezentaciju o povijesti pridvorskog folklora – otkrio je predsjednik Mujo aktivnosti KUD-a koji je, naglašavajući kako je KUD za svoje aktivnosti dobio priznanje Hrvatskog sabora kulture, krovne organizacije kulturnog amaterizma u Hrvatskoj.

image
Otkrivanje spomen ploče Stjepanu Radiću u Pridvorju u godini Hravtskog proljeća 1971.
Kud Stjepan Radić
Vinkovačke jeseni i Mandolina Imota


Od osnutka 1996. KUD Stjepan Radić sudjelovao je na svim relevantnim nacionalnim smotrama folklora. Na popisu su Vinkovačke jeseni, Brodsko kolo, Međunarodna smotra folklora u Zagrebu, Županijska smotra folklora u Metkoviću...tradicionalni su nastupi KUD-a za blagdan sv. Antuna i Sv. Sršđa i Baha. Organiziraju se radne akcije na Urjaku, a brinu i za najmlađe. U ambijentu Kneževa dvora u Pridvorju prof. Katarina Cvjetković vodila je dječju likovnu koloniju s izložbom djela 15 malih umjetnika sudionika, imaju malu školu zdravice...u rujnu je mandolinska sekcija gostovala na manifestaciji Pudarina u baranjskoj općini Draž, kada se se folklorna društva iz Pridvrja i Drža ponovno srela nakon što su zajedno nastupili na Smotri hrvatske seljačke kuture u Zagrebu 1939. godine.
Ove godine KUD „Stjepan Radić“ prvi put je nastupio na mandolinskom natjecaju 'Mandolini Imoti' koje se već 25 godina održava u Imotskom, gdje je mlađi mandolinski sastav osvojio treće mjesto u kategoriji tradicijska glazba.

07. svibanj 2024 00:23