StoryEditorOCM
Kultura. DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Romana Milutin Fabris u Sponzi otvara izložbu ‘Dubrovačka rapsodija‘, djela odišu duhom Grada i obilježena su specifičnim potpisom umjetnice

Piše Dv
31. srpnja 2023. - 15:54

Dubrovačka umjetnica Romana Milutin Fabris postavit će u atriju palače Sponza izložbu naziva Dubrovačka rapsodija inspiriranu jedinstvenošću Grada, a otvorenje će se održati sutra, 1. kolovoza u 21 sat.

Radovi koje će izložiti Milutin Fabris posvećeni su Dubrovniku, slikarskom motivu koji joj je obilježio cijelu karijeru, a cijela Dubrovačka rapsodija jednostavno odiše duhom Grada i biva obilježena specifičnim potpisom umjetnice.

Slikarica neumorno nastavlja svoj umjetnički dijalog s Gradom, ne samo sredstvima osebujnog izričaja, već i pobudama novih kreativnih kristalno čistih izazova. Tako sada – i ovdje radi sliku, svojevrstan Hommage umjetnicima s kojima se tijekom festivalskih događanja družila i provodila vrijeme, dijelila radost stvaranja umjetnosti te njihova imena ispisuje u crtežu/slici – ističe o postavu umjetnik Andrija Seifried.

Suvremena hrvatska likovna umjetnica Romana Milutin Fabris, rođena je 1941. godine u Dubrovniku. Završila je Školu za primjenjenu umjetnost u Splitu i Zagrebu kod profesora Kaštelančića, Tolića i Zuppe, a pohađala je i Akademiju primijenjene umjetnosti u Beogradu. Likovnu umjetnost diplomirala je na Internationle Sommerakademia für bildende Knust u Salzburgu gdje je radila u majstorskoj radionici Oskara Kokoschke. Od 1962. godine, kada je imala svoju prvu samostalnu izložbu (palača Sponza), održala je preko stotinu samostalnih izložbi u domovini i inozemstvu, a bila je sudionica i prestižnih skupnih izložbi. Pored slikarstva podjednako uspješno se bavi i tapiserijom, a njezini radovi nalaze se u brojnim muzejima, galerijama, privatnim zbirkama i javnim prostorima diljem svijeta. Jedno od najdražih autorskih djela umjetnice u javnim prostorima, velika je tapiserija u Gradskoj kavani, a njezina slika koju je naslikala za papu Ivana Pavla II. izložena je u muzeju u Vatikanu. Danas živi i stvara svoja umjetnička djela u Dubrovniku.

Nakon otvorenja, izložba će se u atriju palače Sponza moći razgledati svakog dana do 13. kolovoza, od 18 do 21 sat.

28. travanj 2024 17:24