StoryEditorOCM
KulturaU RUPAMA

Prijateljstvo između Dubrovnika i Beyoğlua: otvorena izložba "Od Carigrada do Istanbula - Fotografije rumelijske strane Bospora od sredine 19. do 20. stoljeća"

Piše bruno lucić
22. srpnja 2022. - 21:17
Otvorena izložba ”Od Carigrada do Istanbula - Fotografije rumelijske strane Bospora od sredine 19. do 20. stoljeća”Dv/

Izložba "Od Carigrada do Istanbula - Fotografije rumelijske strane Bospora od sredine 19. do 20. stoljeća" otvorena je u žitnici Rupe. Izložba je satkana od djela majstora – fotografa koji su svoje umijeće razvijali u Istanbulu krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Jedinstveni izbor iz Kolekcije istanbulskih fotografija u vlasništvu Sune i İnana Kıraça otkriva veličanstvene građevine, svakodnevicu i intrigantne ličnosti Istanbula iz prošlosti.

Na početku se okupljenim obratila ravnateljica Dubrovačkih muzeja, Ivona Michl koja je pozdravila posjetitelje. Voditelj Etnografskog muzeja, viši kustos Ivica Kipre zahvalio je svima koji su pomogli u realizaciji izložbe poput Grada Dubrovnika, dubrovačkog gradonačelnika, ali i grada-prijatelja Beyoğlua. Naglasio je kako postav čini 48 fotografija čiji su autori majstori fotografije koji su ili rođeni ili živjeli u Istanbulu, a istaknuo je kako su slike oplemenile prostor Rupa. Dodao je kako je ova izložba još jedan plod vrlo dobre i prijateljske suradnje između Hrvatske i Turske, Dubrovnika i Istanbula odnosno Beyoğlua. 

Autor izložbe Sinan Genim rekao je kako Istanbul nije samo turski, nego da pripada svijetu i da je na novim generacijama da ga sačuvaju za budućnost. 

Zamjenik gradonačelnika Beyoğlua Yusuf Ulutaş podsjetio je na veze Turske i Hrvatske, ali i na povijesne veze Dubrovačke Republike s Istanbulom. Naglasio je kako izložba otkriva Istanbul iz tog vremena te da je ta perspektive izuzetno bitna. Napomenuo je kako se izložba otvara na 30. obljetnicu uspostavljanja diplomatskih veza između Turske i Hrvatske i kako je Turska jedna od prvih država koja je priznala neovisnost Hrvatske. 

Otvarajući izložbu, dubrovački gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je ovo nastavak plodonosne suradnje između Grada Dubrovnika i Općina Beyoğlua. Rekao je kako Istanbul i Dubrovnik imaju impresivnu povijest diplomatskih odnosa. Poručivši da izložba obogaćuje dubrovačku kulturnu ponudu, poželio je još puno ovakvih projekata u budućnosti. 

Zajednička promocija turske kulturne baštine nastavak je uspješne suradnje Grada Dubrovnika s gradom prijateljem Beyoğluom (Općina Beyoğlu po tamošnjem ustroju). Beyoğlu se nalazi u europskom dijelu Istanbula i jedna je od najrazvijenijih općina u cijeloj Turskoj, poznata i kao "biser Istanbula". Uski diplomatski i drugi odnosi Dubrovnika i Istanbula datiraju još od početka 18. stoljeća kada je otvoren konzulat Dubrovačke Republike u današnjem centru grada.

Organizatori događaja su Grad Dubrovnik, Beyoğlu, Dubrovački muzeji i  Zaklada Suna i İnan Kıraç, a izložba ostaje otvorena do 5. kolovoza.

27. travanj 2024 03:13