StoryEditorOCM
KulturaU REŽIJI LEE ANASTAZIJE FLEGER

Premijera glazbeno-scenskog djela "Čudesna šuma" na Lovrjencu

Piše Dv
12. kolovoza 2022. - 10:33

Premijera glazbeno-scenskog djela za djecu Čudesna šuma, nastalog prema adaptaciji istoimenog romana književnice Sunčane Škrinjarić, a u režiji Lee Anastazije Fleger, održat će se sutra, 12. kolovoza u 21 sat na tvrđavi Lovrjenac. Program se ostvaruje uz potporu zaklade Caboga Stiftung, a predstava će još igrati 13. i 14. kolovoza.

Roman Čudesna šuma obilježio je cijelu jednu generaciju, a tematskom aktualnošću to nastavlja činiti i danas. Sam predložak raslojava ekološka pitanja, tematizirajući zajedništvo kao osnovnu postavku društva, a scenska adaptacija ove predivne kazališne pustolovine na čarobnom Lovrjencu zahvaća ispreplitanje realnog i fantastičnog svijeta, oslanjajući se na glazbu, songove i zbor. Sam roman prvi je put objavljen 1985. godine pod nazivom Slikar u šumi, a već godinu dana kasnije prema njemu snimljen je prvi hrvatski dugometražni crtani film koji dobiva sadašnji naslov te se smatra jednim od najpopularnijih crtanih filmova na području bivše Jugoslavije.

image
DLJI

- Odrasla sam uz crtić Čudesna šuma, doslovno ga znam napamet i oduvijek sam htjela tu priču raditi kao predstavu. To je naša baština, priča koju moramo prenositi na nove generacije. Priča je to za mlade i stare, nikad neće prestati biti aktualna. Scenskom adaptacijom zahvatili smo ispreplitanje realnog i fantastičnog svijeta. Iz užurbane gradske vreve, sivila i smeća, naš Slikar bježi u fantastičnu čudesnu šumu koja je bazirana na mašti, izmišljenim bićima i životinjama. Dolazi u čarobni svijet Kaktus cara, čarobnjaka, malih ježeva, Plamenke, kraljice Vodenjakinje, u carstvo žaba... Sva lica iz čudesne šume, naravno, imaju sve najbolje i najgore ljudske osobine. Ovdje je sve moguće, čak i slikarov kist postane čaroban – ističe redateljica predstave Lea Anastazija Fleger.

Uz nju, autorski tim čine skladatelj Frano Đurović, dirigent Mateo Narančić, autorica dramatizacije i dramaturginja Nikolina Rafaj, scenografkinja i kostimografkinja Zdravka Ivandija Kirigin te suradnica za scenski pokret Matea Bilosnić. Oblikovatelj svjetla je Marko Mijatović, asistentica produkcije Ida Klemenčić, asistentica kostimografije Tina Spahija, a oblikovateljica oglavlja Ana Mikulić. Uz Romana Nikolića kao Kaktus cara te Jelenu Miholjević u ulogama Dabra i Vodene carice, glavninu glumačke podjele čine mladi glumci i glumice Akademije dramskih umjetnosti i to Matija Gašpari kao Slikar, Vini Jurčić u ulogama Ježa i Čarobnjaka, Igor Jurinić kao Gavran, Medvjed i Kor žaba, Melody Martišković kao Jež, Plamenka, Krtica i Kor žaba te Ružica Maurus kao Lisica, Korijenka i Kor žaba. Glazbenici su Vanda Đanić, Đive Franetović Kušelj, Karmen Pervitić, Denis Ajduković, Stijepo Medo i Matija Novaković.

image
DLJI

Lea Anastazija Fleger rođena je 1992. godine u Zagrebu, gdje je završila II. gimnaziju i srednju glazbenu školu Elly Bašić te magistrirala Kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji dramske umjetnosti. Samostalno je režirala mnogobrojne predstave, među kojima i Odbrojavanje: na piru s Držićem i Nalješkovićem na Dubrovačkim ljetnim igrama. Tijekom studija dobila je Posebnu Rektorovu nagradu za režiju mjuzikla Prošlih 5 godina, rektorovu i dekanovu nagradu za režiju predstave

Gospođina majka je preminula, stipendiju Rotary kluba za izvrsnost, a za režiju predstave Dva pečena jaja. Na oko. dobila je dekanovu nagradu i nagradu na Festivalu internacionalnog studentskog teatra u Beogradu. Režirala je desetak koncerata i evenata, a aktivna je i kao redateljica sinkronizacija animiranih filmova. Docentica je u nastavi Glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

19. travanj 2024 04:05