StoryEditorOCM
Kultura74. DUBROVAČKE LJETNE IGRE

‘Čudesna šuma‘ od sutra ponovno na Lovrjencu

Piše Dv
7. kolovoza 2023. - 11:56

Glazbeno-scensko djelo „Čudesna šuma“ redateljice Lee Anastazije Fleger, nastalo prema jednom od najpoznatijih romana Sunčane Škrinjarić, na radost najmlađe festivalske publike od sutra, 8. do petka 11. kolovoza ponovno igra na tvrđavi Lovrjenac. Izvedbe 8., 9. i 11. počinju u 20:30, dok je 10. kolovoza izvedba zakazana za 21 sat. Ulaznice su rasprodane.

Otkako je čudesni svijet jednog od najpoznatijih romana Sunčane Škrinjarić, „Slikar u šumi“, oživio u dugometražnom crtanom filmu „Čudesna šuma“, prvom hrvatskom filmu takve vrste, Slikar, Dabar, Lisica i ostali čudnovati likovi osvajaju srca male, ali i velike publike. U sklopu 73. Dubrovačkih ljetnih igara, redateljica Lea Anastazija Fleger s izvrsnim kako autorskim, tako i glumačkim te glazbenim timom pretvorila je i danas popularno djelo u dječju predstavu, domišljato ispreplićući realno i fantastično te pretvarajući Lovrjenac sinestezijom sjajne glazbe i maštovitih kostima, odnosno scene, u čarobno utočiste od užurbane gradske vreve gdje, kao u dječjoj mašti, sve biva moguće.

Dramaturginja Nikolina Rafaj istaknula je što ovu predstavu čini čudesnom, ali i iznimno važnom: „Glazbeno-scensko uprizorenje u prvi plan postavlja misao koju možda više no ikada trebamo čuti – priroda je mjesto koje ujedinjava, podržava različitost i vraća nas u doticaj s nama samima, a time i omogućava da budemo u harmoniji sa svima oko nas. Zato je toliko važno podsjetiti se kako smo upravo mi ti koji možemo sačuvati njenu čudesnost.“

Uz redateljicu Leu Anastaziju Fleger autorski tim čine skladatelj Frano Đurović, dirigent Mateo Narančić, autorica dramatizacije i dramaturginja Nikolina Rafaj, scenografkinja i kostimografkinja Zdravka Ivandija Kirigin te suradnica za scenski pokret Matea Bilosnić. Oblikovatelj svjetla je Marko Mijatović, asistentica produkcije Ida Klemenčić, asistentica kostimografije Tina Spahija, a oblikovateljica oglavlja Ana Mikulić. Uz Romana Nikolića kao Kaktus cara te Jelenu Miholjević u ulogama Dabra i Vodene carice, glumačku podjelu čine Matija Gašpari kao Slikar, Vini Jurčić u ulogama Ježa i Čarobnjaka, Igor Jurinić kao Gavran, Medvjed i Kor žaba, Melody Martišković kao Jež, Plamenka, Krtica i Kor žaba te Ružica Maurus kao Lisica, Korijenka i Kor žaba. Glazbenici su Vanda Đanić, Đive Kušelj, Karmen Pervitić, Denis Ajduković, Stijepo Medo i Matija Novaković.

Rođena 1992. godine u Zagrebu, Lea Anastazija Fleger magistrirala je Kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji dramske umjetnosti, a tijekom studija dobila je posebnu rektorovu nagradu za režiju mjuzikla "Prošlih 5 godina", rektorovu nagradu za režiju predstave

"Gospođina majka je preminula", dekanovu nagradu za predstave "Dva pečena jaja. Na oko." i "Gospođina majka je preminula" te stipendiju Rotary kluba za izvrsnost. Za režiju studentske predstave "Dva pečena jaja. Na oko." dobila je i nagradu za režiju na Festivalu internacionalnog studentskog teatra u Beogradu. Sudjelovala je na brojim domaćim i stranim kazališnim radionicama i seminarima, a aktivna je i kao redateljica sinkronizacija animiranih filmova. Docentica je u nastavi Glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

28. travanj 2024 13:25