StoryEditorOCM
Kultura74. Dubrovačke ljetne igre

Predstava Ljubovnik u režiji Aleksandra Švabića u utorak ispred crkve svetog Jakova

Piše dv
17. srpnja 2023. - 18:45

Predstava Ljubovnici u režiji Aleksandra Švabića koju izvodi Festivalski dramski ansambl i ovog ljeta dio je dramskog programa Igara, a prva izvedba održat će se sutra, 18. srpnja u 21:30 ispred crkve sv. Jakova.

Ljubovnici, djelo nepoznatog autora iz druge polovice 17. stoljeća, predstavlja jedan od ponajboljih primjera komedija koje se svojim žanrovskim odrednicama približavaju dubrovačkim smješnicama. Pod režijskom palicom Aleksandra Švabića, teme ljubavi, spletkarenja, gramzivosti, lukavstva, ali i naivnosti, dobivaju jedno posve novo, aktualno, moderno ruho nastalo spajanjem visokog i niskog, tradicionalnog i aktualnog, smiješnog i još smješnijeg. Ljubav, zaljubljenost, strast, opsesija, deluzija, prijateljstvo. Koja ja razlika? Gdje je granica?

Festivalski dramski ansambl Ljubovnika čine: Nataša Kopeč u ulozi Vesele i Dražen Šivak u ulozi Intrigala uz koje će nastupiti ponajbolji glumci mlađe generacije Marin Klišmanić kao Dotur Prokupio, Andrej Kopčok kao Fabricijo Pisoglavić, Boris Barukčić kao Lovro Kalebić, Kristijan Petelin kao Proždor, Josipa Bilić u ulozi Lukrecije te Veronika Mach kao Anka. Scenografiju i kostimografiju potpisuju David Morhan i Mia Popovska, a za scenski pokret i asistenciju režije zadužen je Damir Klemenić. Autor glazbe je Maro Market, studijski glazbenici su Mario Bočić i David Vidović, dizajner svjetla je Martin Šatović, savjetnik za govor Maro Martinović, dok je inspicijentica i dramaturška savjetnica Antonela Tošić.

Redatelj Aleksandar Švabić režirao je 20 predstava s naglaskom na tekstovima Bertolda Brechta koje je obrađivao u fakultetskim danima. Više je puta bio asistent istaknutim redateljima, a sudjeluje i na mnogobrojnim festivalima, kako u Hrvatskoj i Srbiji, tako i u Italiji, Francuskoj, Bugarskoj i Egiptu. Na PUF-u, međunarodnom kazališnom festivalu u Puli nagrađen je Munjom za inovativnost za predstavu Jedan mrtav čovjek.

Ljubovnici će ispred crkve sv. Jakova zaigrati još 19. i 20. srpnja u 21:30, a ulaznice za sve izvedbe su rasprodane.

27. travanj 2024 20:45